Ako zapojiť vypínač: kompletný návod aj so schémami a farbami vodičov

untitled (82 of 85)

Zapojenie vypínača je o niečo zložitejšie ako v prípade zásuvky. Samotný postup je rovnaký, existuje však viacero typov vypínačov aj spôsobov usporiadania vodičov v krabiciach. Vďaka nám si s tým však nemusíte lámať hlavu! Máme pre vás kompletný návod na zapojenie vypínača na svetlo vrátane schém aj s označeniami vodičov.

Prečítajte si ďalšie časti nášho päťdielneho seriálu Ako vybrať vypínač:

Bezpečnosť je prvoradá

Zapájanie vypínačov je zásah do elektroinštalácie, ktorá je vyhradeným technickým zariadením. Inštalovať, opravovať a prerábať takéto zariadenia môže iba kvalifikovaný elektrikár s osvedčením podľa vyhlášky 508/2009 Z. z. 

Áno, to znamená aj zapájať vypínače, zásuvky, svietidlá a ďalšie prvky. Tento článok je iba informatívny –  nenesieme zodpovednosť za prípadné škody spôsobené použitím informácií z neho.

Tak, základné info by sme mali. A keďže šťastie praje pripraveným, poďme nakupovať. 

Čo budete na zapojenie vypínača a svetla potrebovať:

Keď budete mať všetok materiál a náradie pokope, pred začatím prác vypnite istič príslušného svetelného okruhu, kam chcete vypínač zapájať. Ak ho neviete identifikovať, vypnite hlavný istič. 

Extra tip, aby vás určite nekoplo:

O tom, že okruh je bez napätia, sa vždy dodatočne presvedčte skúšačkou. Medzi nami sú totiž všelijakí „majstri“ a nikdy sa nemôžete spoľahnúť, že vašu elektroinštaláciu zapojili pred rokmi správne.

Pozor na farby vodičov

Pre svetelné rozvody sa najčastejšie používajú medené káble CYKY alebo podobné, s tromi vodičmi a prierezom vodičov 1,5 mm2. Pozor, takéto káble môžete istič ističom s prúdom najviac 10 A! 

Pre prívodný kábel k vypínaču alebo k rozbočovacej krabici a potom odtiaľ do svietidla sa používa kábel CYKY-J 3 × 1,5 mm2 s nasledujúcimi farbami:

Hnedá – fáza (písmeno L). Je to pracovný vodič pod napätím. Práve tento vodič vypínač pri vypnutí prerušuje. V niektorých kábloch môže byť aj čierny alebo sivý, ale to je skôr výnimka. 

Modrá – neutrálny vodič, tzv. „nulák“ (písmeno N). Vedie priamo bez prerušenia vypínačom do svietidla. N vodiče prívodu a vývodu na svietidlo môžu byť spojené čokoládou, venčekom (tj. luster svorkou či krabicovou venčekovou svorkovnicou, nemáme na mysli sladkosti) alebo wago svorkou v krabici pod vypínačom alebo v rozbočovacej krabici.

Žltozelená – ochranný vodič „uzemnenie“ (skratka PE). Vedie priamo bez prerušenia vypínačom do svietidla. Rovnako ako N vodič môže byť spojený v krabici.

Farby určujú príslušné Slovenské technické normy (STN). Na modrý a žltozelený vodič nesmiete nikdy privádzať napätie, na to slúži iba fázový vodič, tj. hnedý, prípadne čierny alebo sivý.

Staršie elektroinštalácie typu TN-C majú iba dva vodiče – fázu (L) a tzv. kombinovaný vodič PEN. Ten slúži ako neutrálny aj ochranný vodič zároveň a má buď žltozelenú či v prípade starých elektroinštalácií zelenú farbu.

 Odizolovaný kábel CYKY-J 3 × 1,5 mm2 s odblankovanými vodičmi, ktorý sa používa na zapájanie vypínačov a svietidiel.
 

Odizolovaný kábel CYKY-J 3 × 1,5 mm2 s odblankovanými vodičmi, ktorý sa používa na zapájanie vypínačov a svietidiel.

Pozrieť kábel CYKY-J 3×1,5 v e-shope »

Okrem toho sa používa aj kábel CYKY-O 3 × 1,5 mm2, ktorý má 3 fázové vodiče: hnedý, čierny a sivý. Neznamená to, že sú určené iba pre trojfázové obvody. Rozličné farby majú, aby ste ich vedeli v krabici rozlíšiť.

Pri vypínačoch sa používajú v prípadoch, kedy potrebujete v rámci jedného kábla viesť viacero „živých“ vodičov, na ktorých sa môže objaviť napätie, napríklad, keď:

  • potrebujete prepojiť vypínače č. 6 pre ovládanie svetla z 2 miest či vypínače č. 6 a 7 pre ovládanie z 3 a viacerých miest,
  • zapájate vypínače starším spôsobom s rozbočovacou krabicou nad vypínačom, pretože pod vypínačom nemáte dosť priestoru na prepojenie N a PE vodiča.

Okrem toho sa používajú aj pri zapájaní relé, stýkačov… skrátka všade tam, kde netreba viesť N a PE vodič. Ale to už príliš odbáčame.

A ako taký kábel vyzerá? Hľa:

Odizolovaný kábel CYKY-O 3×1,5 mm2 s odblankovanými vodičmi, ktorý sa používa ako pomocný pri zapájaní vypínačov a svietidiel.
 

Odizolovaný kábel CYKY-O 3×1,5 mm2 s odblankovanými vodičmi, ktorý sa používa ako pomocný pri zapájaní vypínačov a svietidiel.

Pozrieť kábel CYKY-O 3×1,5 v e-shope »

V niektorých konfiguráciách (napr. s dvojitými vypínačmi) môžete namiesto samostatných káblov CYKY-J a CYKY-O použiť kábel CYKY-J 5 × 1,5 mm2, ktorý má 3 fázové vodiče.

Odizolovaný kábel CYKY-J 5×1,5 mm2 s odblankovanými vodičmi, ktorý sa používa ako alternatíva k samostatným káblom CYKY-J 3×1,5 a CYKY-O 3×1,5.
 

Odizolovaný kábel CYKY-J 5×1,5 mm2 s odblankovanými vodičmi, ktorý sa používa ako alternatíva k samostatným káblom CYKY-J 3×1,5 a CYKY-O 3×1,5.

Pozrieť kábel CYKY-J 5×1,5 v e-shope »

Schémy zapojenia vypínačov

Postup pre zapojenie vypínača svetla nájdete na konci článku. Keďže existujú desiatky rôznych kombinácií zapojenia vypínačov a svietidiel, pozrime sa najprv na najčastejšie z nich. 

Nájdete ich kade-tade po internete. My vám ich však prinášame v omnoho prehľadnejších schémach ako inde!

Rozkreslili sme vám jednotlivé káble aj s vodičmi, takže si nemusíte lámať hlavu s farbami a prepojmi. 

Inak, zelené vodiče na našich obrázkoch – schémach sú v skutočnosti žltozelené vodiče PE. Asi by vám to bolo jasné aj bez toho, ale tak pre istotu…

Zapojenie vypínača č. 1 cez krabicu

Tento spôsob sa používal v starých elektroinštaláciách. Obvod obsahuje dve krabice, jednu pod vypínačom a jednu vyššie nad ním – tej sa hovorí rozbočovacia.

Do rozbočovacej krabice prichádza prívodný kábel, buď trojžilový alebo v starých inštaláciách aj dvojžilový. Všetky vodiče sú pripojené na svorkovnicu (najčastejšie venčekovú). PE a N vodič pokračuje od svorkovnice do svietidla.  

Fázový (L) vodič smeruje dolu do vypínača a od vypínača sa vracia sa späť nahor do rozbočovacej krabice. Odtiaľ potom pokračuje do svietidla spolu s N a PE vodičom v jednom kábli. 

Často neboli ťahané káble, ale priamo izolované vodiče v rúrkach (áno, je to dovolené aj v súčasnosti). V takom prípade by dolu k vypínaču smerovali dva hnedé (alebo čierne) vodiče. 

Ak by ste použili káble, dolu k vypínaču by viedol kábel CYKY-O 3×1,5; pričom jeden vodič z neho by ostal na oboch koncoch nezapojený.

Schéma zapojenia vypínača č. 1 starším spôsobom s rozbočovacou krabicou.
 

Schéma zapojenia vypínača č. 1 starším spôsobom s rozbočovacou krabicou.

Nevýhody starého spôsobu sú očividné:

Potrebujete: 

  • dve krabice namiesto jednej, 
  • vysekať otvor pre dve krabice namiesto jednej,
  • kúpiť dva druhy káblov.

Inštalácia vám zaberie omnoho viac času. Preto sa tento spôsob už nepoužíva. A preto vám ďalej v článku budeme ukazovať už len schémy zapojenia napriamo, bez tejto rozbočovacej krabice.

Pozrieť vypínače č. 1 v e-shope »

Zapojenie vypínača č. 1 bez rozbočovacej krabice

Tento spôsob je omnoho jednoduchší, posúďte sami: 

  1. do krabice pod vypínačom privediete 2 káble – prívod od ističa a vývod na svietidlo,
  2. N vodiče prívodu a vývodu prepojíte napríklad pomocou wago svorky, 
  3. to isté urobíte s PE vodičmi,
  4. fázový vodič (hnedý) potom pripojíte na vypínač, 
  5. zapojenie je na svete.

Už ani nevieme, či to môže byť jednoduchšie.

Budete však potrebovať hlbšiu krabicu, aby ste na prepojenie mali priestor. To môže byť problém pri niektorých veľmi tenkých stenách. Ale to je asi jediná nevýhoda.

Schéma zapojenia vypínača č. 1 moderným spôsobom s prepojením priamo v krabici pod vypínačom.
 

Schéma zapojenia vypínača č. 1 moderným spôsobom s prepojením priamo v krabici pod vypínačom.

Pozrieť vypínače č. 1 v e-shope »

Samozrejme, takéto jednoduché je zapojenie jednopólového vypínača – č. 1, tj. s jedným kontaktom ovládajúcim jedno svietidlo (alebo skupinu) z jedného miesta. 

Pri iných typoch vypínačov je to o trošičku zložitejšie. Ale nebojte sa, schémy zapojení vypínačov nájdete nižšie v článku.

Chcete názornejšiu ukážku? Pozrite si toto video:

 

Zapojenie dvojitého vypínača (vypínač č. 5)

Zapojenie dvojpáčkového vypínača (tzv. lustrového) je podobné ako pri type č. 1. Rovnako mu stačí jeden prívodný kábel, môžete z neho však ťahať vývod na dve svietidlá dvoma káblami CYKY-J 3×1,5.

Schéma zapojenia dvoj-vypínača (č. 5) ovládajúceho 2 samostatné svietidlá.
 

Schéma zapojenia dvoj-vypínača (č. 5) ovládajúceho 2 samostatné svietidlá.

Alebo môžete spraviť zapojenie lustra na dva vypínače, resp. jeden dvojitý vypínač č. 5. V tom prípade stačí použiť ku svietidlu (lustru) jeden kábel CYKY-J 5×1,5 s 3 fázovými vodičmi.

Schéma zapojenia lustrového vypínača (typ č. 5) ovládajúceho 2 časti jedného svietidla, napr. lustra.
 

Schéma zapojenia lustrového vypínača (typ č. 5) ovládajúceho 2 časti jedného svietidla, napr. lustra.

Pozrieť vypínače č. 5 v e-shope »

Zapojenie vypínača č. 6 (schodiskového)

Zapojenie schodišťového vypínača vám umožní ovládať svietidlo z 2 miest dvoma vypínačmi č. 6 striedavo. 

Čo zo znamená striedavo?

Že ktorýmkoľvek z týchto 2 vypínačov svetlo kedykoľvek zapnete alebo vypnete. Presne preto sa mu hovorí striedavý vypínač/prepínač, schodiskový alebo chodbový vypínač. 

Zapojenie striedavého vypínača vám vyrieši napríklad tieto situácie:

  1. idete hore schodmi, prvým vypínačom na prízemí svetlo zapnete,
  2. keď vyjdete hore, druhým vypínačom svetlo vypnete,
  3. ak pôjde hore niekto ďalší, môže svetlo opäť dolu zapnúť a hore vypnúť rovnakým spôsobom,
  4. ak pôjdete po schodoch dolu, vrchným vypínačom vypnuté svetlo opäť zapnete a spodným ho vypnete. 

Samozrejme, môžete použiť aj ovládanie cez relé a tlačidlá, schodiskový automat či senzor pohybu. Schodiskové vypínače sú však najjednoduchšie na zapojenie a najspoľahlivejšie.

A teraz k zapojeniu:

Najjednoduchšie bude, ak budete prívod od ističa i vývod na svietidlo ťahať z krabice pod jedným vypínačom. K druhému vypínaču potom natiahnete od prvého kábel CYKY-O 3×1,5.

Schéma zapojenia schodiskového vypínača (typ č. 6).
 

Schéma zapojenia schodiskového vypínača (typ č. 6).

Môže sa však stať, že prívod bude pri jednom vypínači a svietidlo bližšie k druhému. V tom prípade môžete medzi vypínačmi použiť káble CYKY-J 3×1,5 a CYKY-O 3×1,5, prípadne jeden kábel CYKY-J 5×1,5 s 3 fázovými vodičmi.

Pozrieť vypínače č. 6 v e-shope »

Zapojenie vypínača 5b (6 + 6, dvojitý striedavý)

Ide o rovnaký vypínač ako je typ č. 6, akurát dvojitý. Zapojenie vypínača 5b, nazývaného aj 6 + 6 alebo dvojitý striedavý prepínač, je teda podobné. Na prepojenie vypínačov medzi sebou však musíte použiť dva káble CYKY-O 3×1,5. 

Ovládať môžete 2 svietidlá, ku každému natiahnete samostatný prívod CYKY-J 3×1,5. Alebo môžete ovládať 2 časti jedného svietidla (napr. lustra). V tom prípade vám postačí k svietidlu jeden kábel CYKY-J 5×1,5 s 3 fázovými vodičmi.

Pozrieť vypínače č. 5b v e-shope »

Zapojenie krížového vypínača (prepínača – typ 7)

Vypínač č. 7, nazývaný aj krížový vypínač/prepínač, môžete použiť na ovládanie svietidla z 3 a viacerých miest v týchto konfiguráciách:

  • dva vypínače č. 6 a jeden vypínač č. 7 – ovládanie z 3 miest,
  • dva vypínače č. 6 a dva vypínače č. 7 – ovládanie zo 4 miest,
  • dva vypínače č. 6 a tri vypínače č. 7 – ovládanie z 5 miest,
  • atď.

Ide teda o zapojenie vypínača 6, 7 a 6 – samotným vypínačom č. 7 ovládanie svietidiel z viacerých miest nedosiahnete.

Zapojenie vypínača č. 7 je už trochu zložitejšie, ale ničoho sa nebojte. Hlavne si dobre označte jednotlivé káble, aby ste ich nepoplietli. 

Opäť bude najlepšie, ak prívod od ističa i vývod na svietidlo budete ťahať z krabice pod jedným vypínačom č. 6. 

K vypínaču č. 7 potom natiahnete kábel CYKY-O 3×1,5 a od neho taký istý kábel ku koncovému vypínaču č. 6.

Schéma zapojenia krížového vypínača č. 6 + 7 + 6.
 

Schéma zapojenia krížového vypínača č. 6 + 7 + 6.

Ak chcete ovládať svietidlá z viac ako 3 miest, bude zapojenie ešte komplikovanejšie. Ani v tomto prípade sa však nemáte čoho báť.

Pretože ak sa vám nechce káblovať, môžete využiť jednoduchšiu alternatívu – napríklad schodiskový automat, senzor pohybu a pod. Detaily nájdete v našom článku Ako vybrať vypínač, časť 4: Stmievače, pohybové senzory a ďalšie možnosti ovládanie osvetlenia.

Pozrieť vypínače č. 7 v e-shope »

Ďalšie schémy zapojenia vypínačov

Samozrejme, existujú desiatky rôznych zapojení/kombinácii vypínačov, svietidiel a káblov. Ide napríklad o kombinované dvojité vypínače č. 1 a 6 vedľa seba, dvojité vypínače…

…ale všetky schémy sa nám sem naozaj nezmestia. Viac informácií o typoch vypínačov nájdete v 2. časti nášho seriálu – Ako vybrať vypínač, časť 2: Typy vypínačov a ktorý kam vybrať.

Ako zapojiť vypínač na svetlo krok po kroku

1. Rozoberte vypínač

Niektoré vypínače sa dodávajú ako jeden celok, pri iných však kúpite zvlášť:

  • prístroj, ktorý tvorí jadro vypínača s ovládacou klapkou (to, čo stláčate pri zapínaní),
  • samostatný rámček, ten môže byť pre 1, 2, 3 či viac vypínačov, zásuviek a iných prístrojov vedľa seba alebo nad sebou.

Takto to majú napríklad vypínače Legrand. Viac info o rámčekoch nájdete v 1. časti nášho seriálu – Ako vybrať vypínač, časť 1: Dizajn, farby, rámčeky.

Väčšina vypínačov má svorky prístupné voľne zozadu. Pri niektorých však musíte oddeliť klapku, aby ste sa dostali ku skrutkám. Rozobrať musíte vždy aj vypínače na povrch, ktoré sa neinštalujú do krabice.

Vypínač na svetlo s odmontovanou klapkou.
 

Z niektorých vypínačov musíte najprv odstrániť klapku (to je tá časť, ktorú stláčate), aby ste sa dostali ku skrutkám.

Pozrieť všetky vypínače v e-shope »

2. Odizolujte káble

Pri strihaní káblov nechajte pár cm rezervu, ak by kontakty vyhoreli v dôsledku skratu či preťaženia. V krabici sa väčšinou pre tých pár cm vodičov navyše miesto nájde.

Zbavte kábel izolácie („odblankujte“ ho). Ideálny je na to špeciálny káblový nôž, v núdzi si však poradíte aj s klasickým nožom či orezávačom. 

Ale pozor na prsty, budete ich potrebovať pri zapájaní vypínača!

Kábel CYKY s odblankovanou izoláciou.
 

Kábel CYKY s odblankovanou izoláciou.

3. Odizolujte vodiče

Ďalej musíte odizolovať jednotlivé vodiče. Môžete na to použiť špecializované kliešte, ale aj v tomto prípade vám postačí orezávač či klasický nôž.

Kábel CYKY s odblankovanou izoláciou i vodičmi.
 

Kábel CYKY s odblankovanou izoláciou i vodičmi.

Dĺžku odizolovania vodičov a ďalší postup zvoľte podľa typu svorky:

Skrutková svorka 

Vodič v tomto prípade drží na mieste skrutka. Nemusíte okolo nej robiť žiadne očká ani „U-čka“.

Odizolujte vodič iba na dĺžku priemeru skrutky a vložte ho priamo pod ňu z ľavej strany – aby ho pri doťahovaní v smere hodinových ručičiek vtiahla dnu. Ak by ste ho vložili opačne, doťahovaním skrutky by ste ho vytlačili von. 

Skrutku zatiahnite jemne a s citom, ale dostatočne pevne, aby sa vodič nedal spod skrutky jednoducho vytiahnuť.

Skrutkové svorky nájdete väčšinou v najlacnejších vypínačoch, napríklad od výrobcov SEZ či Tesla Stropkov.

Strmeňová svorka 

Podobá sa na skrutkovú svorku. Na rozdiel od nej sa však vodič vkladá pod strmeň, ktorý skrutka pritláča. Nehrozí tak jeho vytlačenie pri zaťahovaní skrutky.

Dutinová svorka

Vodič sa vkladá do malého otvoru, zhora ho pritláča skrutka. 

Na týchto zásuvkách väčšinou nájdete vytlačený alebo vylisovaný údaj o dĺžke, na ktorú máte vodič odizolovať.

Vypínač s dutinovými svorkami.
 

Vypínač s dutinovými svorkami.

Pružinová svorka

Vodič sa vkladá do malého otvoru, v ktorom ho podrží pevná pružina. 

Pružinovú svorku musíte najskôr uvoľniť tak, že ju stlačíte pomerne veľkou silou. Následne ju podržíte stlačenú a do otvoru vložíte vodič. 

Aj na tomto type zásuviek nájdete vytlačený alebo vylisovaný údaj o dĺžke, na ktorú máte vodič odizolovať. Tento systém používajú napr. vypínače Legrand.

Vypínač Legrand s pružinovými svorkami. 
 

Vypínač Legrand s pružinovými svorkami.

Pozrieť všetky vypínače v e-shope »

4. Zapojte vodiče do vypínača

Ak neviete, ktorý vodič kam patrí, pozrite si schémy zapojení vypínačov vyššie v tomto článku. Kontakty vypínača bývajú znázornené na jeho zadnej časti.

Dajte si pozor, aby ste mali prístroj vypínača správne otočený a aby sa vypínač zapínal stlačením klapky nahor. Samozrejme, okrem vypínačov č. 6, tam to bude raz nahor, raz nadol a nijako to nezmeníte.

A pozor na hliník, ak zapájate vypínač do staršej elektroinštalácie!

Hliníkové vodiče sú veľmi krehké a ľahko sa zlomia. Neohýbajte ich teda do príliš ostrých uhlov. 

Okrem toho sa pod tlakom splošťujú – hovoríme, že hliník „tečie“. Svorka sa uvoľní, vplyvom prechodového odporu sa začne zahrievať, časom vznikne el. oblúk či dokonca požiar. Svorky s hliníkovými vodičmi v zásuvkách, vypínačoch, krabiciach a ďalších prvkoch by ste mali pravidelne kontrolovať a doťahovať.

Po zapojení vypínača sa opatrným pokývaním vodiča presvedčte, že vo svorke vypínača drží pevne.

Pri hliníkových vodičoch sa tiež stáva, že sa zlomia o niekoľko milimetrov ďalej vo vnútri izolácie. Vtedy vám neostáva nič iné, ako zlomený kus odcvaknúť a začať odznova. 

Ak dĺžka nebude stačiť, môžete hliníkový vodič predĺžiť pripojením nového medeného s použitím skrutkovej luster svorky (ľudovo „čokoláda“) či wago svorky.

Na zapojenie vypínača s pružinovými svorkami nepotrebujete skrutkovač. Stačí stlačiť poistku, vložiť vodič a pustiť poistku.
 

Na zapojenie vypínača s pružinovými svorkami nepotrebujete skrutkovač. Stačí stlačiť poistku, vložiť vodič a pustiť poistku.

5. Zložte a odskúšajte vypínač

Akonáhle budete mať vypínač zapojený, musíte ho pripevniť k inštalačnej krabici pomocou samorezných skrutiek (nebývajú v balení). Následne na prístroj vypínača nasaďte klapku a rámik.

Odskúšajte vypínač, prípadne vypínače, ak ovládate svietidlo z viacerých miest. Overte si, či je otočený správne – svetlo sa zapína stlačením klapky hore.

Vyberte si vaše nové vypínače

Vedeli ste, že v našom e-shope ponúkame stovky druhov vypínačov od množstva výrobcov?

Pozrieť všetky vypínače v e-shope »

 Ak si neviete rady, ozvite sa nám a s výberom vám radi poradíme.

Prečítajte si ďalšie časti nášho päťdielneho seriálu Ako vybrať vypínač: