Skúšačka napätia: na čo vám bude a aký typ si vybrať

19799_skusacka-uni-t-ut18c-ac-dc

Skúšačka napätia: na čo vám bude a aký typ si vybrať

Kopla vás niekedy elektrina, keď ste to najmenej čakali? Zrejme by sa to nestalo, ak by ste mali po ruke kvalitnú skúšačku napätia. Poradíme vám, na čo všetko tento dôležitý nástroj využijete – či už ste elektrikár alebo domáci majster. A poradíme aj, ktorá skúšačka napätia je pre vás tá pravá. 

Žiarovka s drôtmi? Stavte radšej na profi náradie

Možno si ešte spomínate na časy, keď skúšačky boli výsadou elektrikárov. Ľudovo sme im hovorili vadasky. Takže je čas na… 

Historické okienko:

Názov Vadaska vznikol podľa mena vynálezcu tohto typu skúšačky – Jaroslava Vadasa. Vyrábal ich vo svojej továrni Elektrotechnický závod Vadas Pardubice, ktorá začínala ako malá dielňa už v r. 1919. Neskôr sa ako vadasky označovali aj skúšačky z výrobných pásov n. p. Metra Blansko. 

Domáci majstri skúšačky často nemali a improvizovali. To, či je obvod pod napätím, zisťovali podomácky vyrobenými pomôckami. Napríklad žiarovkou, ku ktorej pripojili drôty.  

Tí šťastnejší to prežili bez ujmy a tí menej šťastní… Ono tých 230 V nie je až tak veľa, ale spadnúť kvôli tomu z rebríka tiež nie je sranda.

Upozornenie:

V žiadnom prípade nepodceňujte domácu elektroinštaláciu. Aj 230 V je životu nebezpečných, preto môže zasahovať do elektroinštalácie iba kvalifikovaný elektrotechnik.

Ako teda skúšať bezpečne? Samozrejme, s profesionálnou skúšačkou napätia!

Skúšačkou napätia môžete napríklad:

    • overiť, či je obvod bez napätia a je teda bezpečné na ňom pracovať,
    • zmerať približnú alebo presnú veľkosť napätia, striedavého i jednosmerného,
    • zistiť, či je v obvode alebo na zariadení porucha – prebíjanie napätia na kryt zariadenia, do zárubne…, 
    • nájsť miesto poruchy – napríklad, ak pred zapnutým vypínačom je napätie a za ním už nie, je to jasné… a podobné je to s poistkami,
    • skontrolovať celistvosť obvodu bez napätia (či nie je vodič niekde prerušený),
    • otestovať prúdový chránič,
    • zistiť, či sa elektromotory budú točiť správnym smerom (sled fáz).

Závisí to od modelu skúšačky, niektoré majú viac funkcií, iné iba tie základné. Čítajte ďalej, všetko si povieme.

Tip pre domácich majstrov:

Ak si už nechcete kupovať skúšačku a potrebujete odskúšať zásuvku, použite nejaký prenosný spotrebič. Napríklad stolnú lampu.

Pozrieť skúšačky napätia v e-shope »

Jednopólová skúšačka napätia (dotyková)

Ide o skúšačky napätia s jednou elektródou pre jednopólové meranie. To znamená, že hrot (elektródu) priložíte ku kontaktu, ktorý chcete zmerať/preveriť a zároveň sa jedným prstom dotknete kovovej plôšky na tele skúšačky.

Nie, nie, nie – žiadny strach. Skúšačka vás nezabije, nekopne, ani to nebudete cítiť.

Pýtate sa, ako to? 

Aby mohla skúšačka indikovať prítomnosť napätia, musí sa daný elektrický obvod uzavrieť. V tomto prípade sa uzavrie cez vaše telo a bude tiecť do zeme. Ale prúd bude skutočne zanedbateľný, v skúšačke je totiž do obvodu zaradený rezistor s veľmi vysokým odporom, ktorý prúd obmedzí. 

To, že skúšaný kontakt je pod napätím, vám prezradí svietiaca tlejivka. To je taká tá miniatúrna žiarovka, aké sa kedysi používali ako orientačné svetielka vo vypínačoch na chodbách. Niektoré skúšačky majú namiesto nej LED-ku alebo LED-ky. 

Jednopólové dotykové skúšačky sa vyrábajú vo viacerých prevedeniach. Najčastejšie majú tvar ako:

  • skrutkovač… ono to vlastne aj je skutočný plochý skrutkovač, takže 2 nástroje v 1,
  • teplomer na meranie telesnej teploty s LCD displejom,
  • hrubé pero alebo fixka s kovovým hrotom.

Väčšina z nich má rozsah do 250 V, niektoré do 400 V.

Jednopólová skúšačka napätia s LCD displejom na jednosmerné aj striedavé napätie.
 

Jednopólová skúšačka napätia s LCD displejom na jednosmerné aj striedavé napätie.

Pozrieť jednopólové skúšačky napätia v e-shope »

Dvojpólové skúšačky napätia

Sú vybavené dvoma skúšobnými elektródami (hrotmi) pre dvojpólové meranie – medzi fázou a nulákom, medzi dvoma fázami, medzi kladným a záporným pólom pri jednosmernom napätí… 

S mnohými dvojpólovými skúšačkami však môžete merať aj jednopólovo.

Najlacnejšie dvojpólové skúšačky majú iba základné funkcie ako indikáciu prítomnosti napätia pomocou tlejivky či solenoidu (vysúvajúci sa elektromagnet s ciachovanou stupnicou napätia). Niektoré vám ukážu aj približnú hodnotu striedavého napätia LED indikátormi či sled fáz. 

Tie lepšie vybavené potom majú aj LCD displej, kde vám presnú nameranú hodnotu zobrazia. Drahšie modely majú aj ďalšie pokročilé funkcie. Môžete nimi napríklad merať frekvenciu, zisťovať spojitosť obvodu (či nie je vodič prerušený), polaritu jednosmerného napätia či testovať prúdové chrániče. Niektoré dokonca dokážu testovať diódy. 

Každodenný elektrikársky život vám zjednodušia praktické funkcie ako samotestovanie skúšačky, automatický rozsah merania, indikácia napätia zvukovým signálom alebo vibráciami či zabudované LED svietidlo.

Samozrejme, skúšačky napätia s displejom a pokročilými funkciami potrebujú aj napájanie. O to sa starajú batérie – buď klasická 9 V, AAA články, alebo malé gombíkové články. Základné funkcie ako indikácia napätia väčšinou fungujú aj bez batérií.

Na rozdiel od jednopólových mávajú dvojpólové skúšačky väčší rozsah merania, niekedy až do 1 000 V striedavých a 1 200 V jednosmerných.

Dvojpólová skúšačka napätia SN-4.
 

Klasická dvojpólová skúšačka napätia SN-4. Funguje jednopólovo aj dvojpólovo do 400 V, meria tiež jednosmerné napätie aj s polaritou a sled fáz trojfázového napätia. 

Pozrieť dvojpólové skúšačky napätia v e-shope »

Automobilová skúšačka napätia

Sú to dvojpólové skúšačky, no majú malý napäťový rozsah. Obvykle to je 6 – 24 V, aby pokryli všetky typy áut. Osobné autá síce majú 12 V rozvod, nákladné však 24 V a historické (okrem veteránov napr. aj Trabant) iba 6 V.

Jednopólové meranie v tomto prípade nefunguje, lebo zdroj napätia – autobatéria – nie je uzemnená a oproti zemi nenameriate žiadne napätie. 

Ku skúšačke teda musíte pripojiť (pribalenú) elektródu. Tú potom priložíte na mínus pól autobatérie alebo plechovú kostru auta. Čiže dvojpólové meranie.

Automobilová skúšačka napätia s rozsahom 6 – 24 V jednosmerných.
 

Automobilová skúšačka napätia s rozsahom 6 – 24 V jednosmerných. Pre uľahčenie merania je druhá meracia elektróda vybavená svorkou namiesto hrotu, takže ju môžete jednoducho pripevniť ku kostriacemu bodu karosérie.

Pozrieť automobilové skúšačky napätia v e-shope »

Bezdotykové skúšačky napätia

Na prvý pohľad sa podobajú na jednopólové skúšačky, pracujú však na odlišnom princípe. Prítomnosť napätia zisťujú pomocou elektrického poľa – bez toho, aby ste museli dotykom vodivo prepojiť skúšobný hrot so skúšaným kontaktom. Na konci hrotu majú plastovú izoláciu.

Tento spôsob je bezpečnejší ako pri klasických skúšačkách, bezdotykovou však nedokážete zmerať úroveň napätia, iba zistiť jeho prítomnosť. 

Bezdotykové skúšačky napätia sú povinné v prostredí s nebezpečenstvom výbuchu, pretože pri klasickej skúšačke by mohla medzi hrotom a skúšaným kontaktom preskočiť iskra. Neznamená to však, že každú bezdotykovú tam môžete použiť – musí byť na to určená (označujú sa skratkou ATEX).

Merací rozsah bezdotykových skúšačiek býva do 1 000 V striedavých. Niektoré majú aj rozsah na malé striedavé napätia, napr. na 12 V, ale s jednosmerným napätím nefungujú.

Tip pre vás – ako nájsť káble pod omietkou:

Chcete vŕtať do stien a neviete, kde sú uložené káble? Bezdotyková skúšačka na to nie je dosť citlivá. Potrebujete na to detektor kovov, napätia, dreva.

Špeciálne skúšačky

Vymenovali sme vám najčastejšie používané skúšačky pre bežné elektroinštalačné práce. 

Okrem nich existujú aj ďalšie typy – napríklad vysokonapäťové skúšačky, automobilové skúšačky so špeciálnymi funkciami pre zisťovanie porúch na elektronike auta a pod. 

Ide však o špeciálne typy na jeden účel, preto nemáme priestor sa im tu venovať.  

Ďalšie parametre a funkcie skúšačiek napätia

Prevádzková teplota – Dôležité, keď chcete pracovať vonku. Skúšačky obvykle znesú -15 °C až 45 °C, ale ak patríte medzi profesionálov a potrebujete pracovať vonku celý čas, siahnite radšej po skúšačke s väčším rozsahom teplôt.

IP krytie Odolnosť voči vlhkosti a vniknutiu prachu. Bežné skúšačky ako SN-4 majú krytie iba IP40, takže nie sú vhodné do vlhkého a extrémne prašného prostredia. Profi skúšačky napätia môžu mať aj krytie IP64, takže na ne môže aj pršať. Samozrejme, teoreticky, pracovať pod napätím v daždi tiež nie je ideálne.

Data hold – Po stlačení tlačidla ostane nameraná hodnota na displeji aj po odpojení skúšobných hrotov. To aby ste nezabudli, koľkože tam tých voltíkov bolo.

Tichý režim – Ako sme už písali, niektoré skúšačky indikujú napätie zvukovým signálom alebo vibráciami. Po zapnutí tichého režimu už pípať nebudú a nebudú tak obťažovať vaše okolie.

Pozrieť skúšačky napätia v e-shope »

Ako správne skúšať skúšačkou napätia v 6 krokoch:

  1. Pred prvým použitím skúšačky si prečítajte návod na použitie.
  2. Presvedčte sa, že skúšačka zvládne napätie, aké očakávate v obvode. Nepracujte s 12 V alebo 24 V skúšačkou na silnoprúdovej elektroinštalácii.
  3. Pred meraním skontrolujte, či sú izolácia skúšobných vodičov a kryt skúšačky neporušené.
  4. Otestujte skúšačku najprv na mieste, o ktorom ste si istý/á, že je pod napätím (napr. zásuvka). Overíte tak, že skúšačka skutočne funguje.
  5. Merajte najviac pár sekúnd, skúšačky majú obmedzený čas merania (nájdete v návode). Ich obvody nie sú stavané na trvalé zaťaženie a mohli by zhorieť.
  6. Okrem výmeny batérií v súlade s pokynmi výrobcu (opäť nájdete v návode) do skúšačky nijako nezasahujte. Nevymieňajte testovacie káble a nerozoberajte ju – tieto činnosti patria do rúk odborného servisného technika. V opačnom prípade môžete porušiť izoláciu skúšačky a jej ďalšie použitie môže byť nebezpečné. 

Neviete si vybrať skúšačku? 

Máme profi modely, aj tie lacnejšie –  za kačku. Ozvite sa nám a poradíme. 

Pozrieť kontaktné údaje »