Seriál Ako vybrať vypínač, časť 4: Stmievače, pohybové senzory a ďalšie možnosti ovládanie osvetlenia

black-88039_1280

Vypnúť a zapnúť… už vás to omrzelo a chceli by ste od ovládania osvetlenia niečo viac? Čo tak stmievanie či automatické spínanie reagujúce na pohyb? Alebo svetlo, ktoré sa samé zapne, keď sa zotmie? Možností je veľa, zhrnuli sme vám ich preto v tomto článku.

Prečítajte si ďalšie časti nášho päťdielneho seriálu Ako vybrať vypínač:

Stmievače

Majú 2 úlohy. Prvou je… stmievať. Mnohé, najmä obytné miestnosti totiž používate viacerými spôsobmi. 

Občas potrebujete intenzívne osvetlenie, napr. na prácu alebo upratovanie. Keď si však chcete v pokoji pozrieť film alebo odpočinúť pri knihe, hodí sa svetlo stlmiť.

Ideálne na to je aj zmeniť farebnú teplotu na nižšiu, viac dožlta. Niektoré moderné LED panely či žiarovky do dokážu.

 Druhou úlohou stmievačov je šetriť elektrinu. Svietidlo, ktoré svieti slabšie, spotrebúva menej energie (nečakané, že?). V dnešnej dobe úsporných LED žiaroviek, trubíc či panelov to však má omnoho menší význam ako kedysi.

Stmievať môžete takmer všetko, ale…

Najjednoduchšie je to s klasickými volfrámovými, resp. halogénovými žiarovkami. Nemajú vstavanú žiadnu elektroniku a môžete ich stmievať akýmkoľvek stmievačom. 

Stmievať môžete aj LED žiarovky a iné LED svetelné zdroje. Keďže však majú vstavanú elektroniku, ktorá prispôsobuje napätie a prúd, musíte pre stmievanie dodržať 2 podmienky:

  1. LED žiarovka či LED svietidlo musí byť stmievateľné,
  2. stmievač musí podporovať stmievanie LED.

Existujú aj stmievateľné žiarivkové trubice („neónky“) a stmievateľné úsporné žiarivky. V súčasnosti sa však už prestávajú predávať, keďže LED sú účinnejšie, úspornejšie a lacné.

Nepripájajte k stmievaču nestmievateľnú žiarovku, žiarivku či trubicu

Môže sa poškodiť, ba dokonca zhorieť. Aj ona, aj stmievač… prinajhoršom aj váš príbytok. Nestojí to za to.

Typy stmievačov

Stmievače na svetlo môžeme rozdeliť podľa viacerých kritérií:

  • Napätie – štandardom sú 230 V stmievače na bežné svietidlá, na 12 V bodovky potrebujete 12 V stmievač, na LED pásy 12 V alebo 24 V stmievač. 
  • Výkon – Stmievače majú obmedzený max. príkon pripojených svietidiel. Často je to len pár stoviek W, pričom pri LED, prípadne žiarivkách je to často menej ako v prípade klasických žiaroviek. Pred nákupom si teda spočítajte príkon všetkých svietidiel, ktoré budete chcieť stmievať jedným stmievačom. No a nezabudnite na rezervu, aspoň takých 30 %. Pre istotu. 
  • Dvojvodičové alebo trojvodičové pripojenie – Niektoré stmievače potrebujú pre svoju činnosť pripojiť aj nulák (neutrálny vodič). Ten nemusíte mať v krabici určenej pôvodne pre vypínač vyvedený. Časté je to v starých elektroinštaláciách, kde sa na pripojenie vypínača do svetelného okruhu používali rozbočovacie krabice a k vypínaču išiel iba prívod a výstup k svietidlu.

Stmievače sa vyrábajú vo forme prístrojov určených na montáž do krabíc – rovnako ako zásuvky či vypínače.

Pozor na minimálny príkon

Väčšina stmievačov funguje až od nejakého minimálneho pripojeného príkonu, napr. od 20 W. Ak k takému stmievaču pripojíte napr. 18 W stmievateľnú LED žiarovku, nebude fungovať. Povedzme, že budete mať 6 W LED žiarovky. Aby taký stmievač fungoval, budete ich musieť pripojiť až 4 ks. 

Stmievač osvetlenia Schneider do inštalačnej krabice.
 
Stmievače nájdete najčastejšie v klasickom vyhotovení do inštalačnej krabice (namiesto vypínača). Existujú verzie ovládané kolieskom, tlačidlami i dotykom.
 

Pozrieť stmievače v e-shope »

Pohybové senzory (snímače)

Ich hlavnou úlohou je šetriť elektrinu, keďže svetlo bude vďaka nim svietiť iba presne vtedy, keď ho budete potrebovať.

Vyrábajú sa v 2 vyhotoveniach – ako zabudované v svietidlách alebo ako samostatné. Samostatné sa delia podľa typu montáže – nástenné, stropné alebo určené na zapustenie do dutého stropu.

 Pri oboch typoch si vo väčšine prípadov môžete nastaviť: 

  • citlivosť,
  • čas, po ktorom sa svetlo znovu vypne, 
  • intenzitu osvetlenia, pri ktorej má senzor spínať – napr. cez deň môže nechať svietidlo vypnuté aj pri pohybe, ak je v priestore dostatok svetla.

Pohybové senzory, resp. svietidlá, ktoré ich majú vstavané, sú ideálne do priestorov, kde sa nepohybujete často. V byte či dome sú to napr. predsiene či chodby, v bytových domoch a ostatných priestoroch chodby alebo schodiská. Pohybové senzory teda nahradia chodbové vypínače (č. 6 a 7) a schodiskové automaty.

 Pomôžu vám aj v priestoroch ako špajza či komora. Teda tam, kde často manipulujete s predmetmi a nemáte voľné ruky, aby ste mohli zapnúť svetlo bežným vypínačom.

Samostatné senzory môžu ovládať jedno svietidlo alebo ich skupinu. Pri výbere si však všímajte maximálny dovolený príkon svietidiel – aj podľa ich typu. Napr. pri „neónkach“ či úsporných žiarivkách býva o niečo nižší ako pri klasických žiarovkách. Pri LED to problém nebude, keďže tie sú veľmi úsporné a majú nízke príkony. 

Riešenie pre väčší výkon s jedným stmievačom:

Ak potrebujete spínať viac svietidiel, môžete na to využiť relé alebo stýkač. Senzor bude ovládať iba jeho cievku, ktorá má nízky príkon. 

Snímače pohybu v 3 vyhotoveniach.
 

Snímače pohybu sa najčastejšie vyrábajú v 3 vyhotoveniach (na foto zľava doprava): nástenný otočný, 360 ° stropný (alebo nástenný), 360 ° stropný na zapustenie do dutého stropu.

Existujú 2 typy snímačov pohybu, ktoré sa líšia princípom:

Infračervené pohybové snímače

Reagujú na tepelné zmeny vo svojom zornom poli – napr. na pohyb osôb alebo domácich a väčších zvierat. 

Na zvieratá nezabudnite pri nastavovaní snímačov, mnohé totiž môžete otáčať doľava a doprava alebo hore a dolu. Zorné pole snímača môžete zúžiť alebo obmedziť na špecifickú časť priestoru prelepením šošovky. 

 Infračervené pohybové senzory sú najčastejšie používaným typom. Technológia je pomerne lacná na výrobu, na výber teda máte z desiatok druhov za nízke ceny.

Pozrieť infračervené pohybové snímače v e-shope »

Mikrovlnné (radarové) pohybové snímače

Fungujú na princípe zmeny odrazu vĺn, ktoré vysielajú do priestoru. „Vidia“ aj za niektoré tenké predmety, napr. sadrokartónové alebo drevené priečky. Využijete ich teda v členitejších priestoroch, napr. na schodisku môžu zapnúť svetlo, pokým ste ešte za rohom. 

Mikrovlnné pohybové snímače sa nepoužívajú tak často ako infračervené, takže pri nich máte na výber z menšieho množstva modelov.

Pozrieť radarové pohybové snímače v e-shope »

Súmrakové snímače a spínače

Poznáte také tie solárne lampičky zapichnuté do zeme okolo chodníka v záhrade? Okrem solárnych panelov a batérií majú vstavané tzv. súmrakové snímače, ktoré svietidlo zapnú, keď sa zotmie. 

 Aj súmrakové snímače existujú vo viacerých vyhotoveniach:

  • vstavané vo svietidlách alebo samostatné, ovládajúce ďalšie svietidlá (tie sú však zriedkavejšie),
  • s možnosťou ručného ovládania svietidla pomocou vypínača, 
  • so vstavaným pohybovým senzorom, takže sa zapnú iba po tme a iba keď zaznamenajú pohyb, 
  • s rôznou odolnosťou voči vlhkosti – väčšinou sa používajú v exteriéri, kde je minimom krytie IP44, ktoré prežije napr. dážď. Ak chcete, aby odolali napr. tlakovej vode z hadice, siahnite po krytí IP55 alebo vyššom.

Súmrakové snímače nájdete najčastejšie v už spomínaných záhradných svietidlách s rôznymi dekoratívnymi vyhotoveniami. Nájdete ich aj v nástenných alebo pouličných svietidlách určených na osvetlenie chodníkov, často v kombinácii so solárnym panelom a batériou.

Ich hlavnou úlohou je teda zvýšiť bezpečnosť tým, že vám automaticky osvetlia priestor. Hodia sa napr. do exteriéru, okolia záhradných chodníkov, terasy alebo iných členitých častí pozemku, kde by vám po tme hrozil úraz (napr. skalka, jazierko).

Súmrakový spínač na DIN lištu do rozvádzača s externým senzorom.
 

Súmrakový spínač na DIN lištu do rozvádzača s externým senzorom.

Pozrieť svietidlá so vstavaným súmrakovým snímačom »

Schodiskové automaty

Poznáte ich z bytoviek – stlačíte tlačidlo na jednom poschodí a rozsvietia sa svietidlá v celom vchode, resp. v jeho polovici. O pár min. samé zhasnú.

Schodiskový automat je teda typ časového relé. V minulosti boli automaty mechanické s prídržným elektromagnetom, v súčasnosti ich nájdete v elektronickom vyhotovení na DIN lištu rozvádzača alebo do inštalačnej krabice. Sú veľké ako bežný jednofázový istič.

Tu však musíme dodať, že išlo o dosť nehospodárny spôsob ovládania svietidiel. Význam to malo, ak ste kráčali po schodoch, no ak ste išli výťahom, zbytočne sa svietilo na každom poschodí. 

V bytovkách ich teda postupne nahrádzajú svietidlá so senzormi pohybu. Keď sú dobre nastavené, fungujú rovnako bezpečne. 

Elektronický schodiskový automat vo vyhotovení na DIN lištu do rozvádzača.

 

Elektronický schodiskový automat vo vyhotovení na DIN lištu do rozvádzača.

Pozrieť schodiskové automaty v e-shope »

Časovače, relé a stýkače

Môžete ich rôzne kombinovať napr. s tlačidlami a ovládať svietidlá z viacerých aj vzdialených miest (hodí sa to napr. pri dlhých chodbách). 

Ak do obvodu zakomponujete časovače (existuje viacero druhov), môžete nastavovať, kedy sa má svetlo samé zapnúť alebo po akom čase po zapnutí sa má vypnúť. 

Kombinácií sú desiatky a nemáme priestor ich tu všetky opisovať. Navyše ide o robotu pre skúseného fachmana – elektrikára, takže to radšej nechajte nanňho. 

Pozrieť časovače, stýkače a relé v e-shope »

Potrebujete poradiť? Stačí napísať

Ak si lámete hlavu s tým, aký stmievač, snímač pohybu či súmrakový spínač vybrať, ozvite sa nám. Poradíme.

Pozrieť kontakty »

Prečítajte si ďalšie časti nášho päťdielneho seriálu Ako vybrať vypínač: