Ako vybrať lisovacie kliešte pre elektrikára

lisovacie-klieste-na-kable

Ak si chcete hovoriť elektrikár (alebo elektrikárka – pozdravujeme záujemkyne o toto krásne povolanie), nezaobídete sa bez lisovacích klieští. Kto sa v nich však má vyznať, keď existujú desiatky druhov? Žiadny strach – čítajte ďalej a rozdiely medzi nimi vám objasníme. 

Lisovacie kliešte na káble, vodiče aj konektory

Už z názvu „lisovacie kliešte“ vyplýva, že sú určené na lisovanie. Čo však potrebujete ako elektrikár/ka lisovať? Vo väčšine prípadov je to nejaká koncovka, ktorá zjednoduší pripojenie vodiča k svorke alebo konektoru.

Ide napríklad o:

  • káblové očká alebo väčšie káblové oká, ktoré sa pripevňujú k svorke skrutkou,
  • káblové spojky,
  • dutinky na lankové vodiče, ktoré zabránia ich rozstrapkaniu a vytvoria spoľahlivý vodivý kontakt svorky so všetkými prameňmi vodiča, 
  • dutinky do rôznych konektorov,
  • konektory na koaxiálne káble rôznych druhov (na TV a satelitný signál, rôzne vysokofrekvenčné signály a pod.), 
  • telefónne alebo sieťové káble s koncovkami typu RJ,
  • ďalšie špecifické druhy nerozoberateľných konektorov, na ktoré sa používajú jednoúčelové lisovacie kliešte. 

Pozrieť lisovacie kliešte v e-shope »

Nevládzete lisovať? Pomôže hydraulika

Lisovacie kliešte môžu mať rôznu veľkosť a robustnosť, podľa toho, na aký typ a veľkosť konektorov, resp. káblových koncoviek či očiek sa používajú. 

Štandardné kliešte napr. na malé dutinky, dátové konektory či malé káblové očká sú čisto mechanické. Na zalisovanie príslušného prvku vám postačí sila prstov jednej ruky. Na väčšie káblové oká a koncovky (od cca 16 či 25 mm2) sa používajú obojručné mechanické lisovacie kliešte. 

Pri veľmi veľkých prierezoch káblov by vám však sily rúk nemuseli stačiť. Teda ak nie ste elektrikársky Herkules (alebo Xena), ktorý bol na boj s malichernými a krutými káblovými okami obdarený božskou silou. Pri jednom-dvoch to ešte ako tak ide, ale ak máte nalisovať oká na 100 vodičov…

Ale nič nie je stratené, v takom prípade nastúpi hydraulika. 

Ručné hydraulické lisovacie kliešte na káblové oká (nazývajú sa aj ručný hydraulický lis) vezmete do jednej ruky, druhou rukou budete pumpovať – stláčať rukoväť. Pumpovaním sa zvýši tlak v hydraulickom okruhu a olej začne vytláčať piesť, ktorý zase začne stláčať lisovacie čeľuste dokopy.

Oko/dutinku/čokoľvek vďaka tomuto princípu zalisujete s vyvinutím omnoho menšej sily, než by ste potrebovali na stlačenie mechanických klieští. Lisovacia sila čeľustí však ostane taká silná, ako treba.

Samozrejme, hydraulické lisovacie kliešte sú konštrukčne zložitejšie, takže sú čo? Takže sú aj drahšie.

Pod 100 € ich budete hľadať márne. Na cene sa podpisuje aj fakt, že sú o niečo robustnejšie ako mechanické, keďže sú určené na vodiče väčších prierezov. 

Najvyšším levelom, obrazne povedané kráľom lisovacích klieští sú elektrické hydraulické lisovacie kliešte. Na rozdiel od mechanickej hydrauliky zabezpečuje v tomto prípade pohon vstavaný elektromotor, najčastejšie napájaný z batérie – podobne ako akumulátorový skrutkovač. V ich prípade však počítajte aj s kráľovskými cenami, často nad 1 000 či 2 000 €.

Pozrieť lisovacie kliešte v e-shope »

Typy lisovacích klieští na káble

Lisovacie kliešte na káble nájdete v desiatkach až stovkách variantov podľa toho, na lisovanie akých prvkov sú určené. Nemáme priestor, aby sme vám ich predstavili všetky, preto iba tie najčastejšie používané:

Lisovacie kliešte na dutinky

Lisovacie kliešte na malé dutinky sa zídu každému elektrikárovi. Oceníte ich najmä vtedy, ak budete pracovať s lankovými vodičmi, napríklad zapájať veľké rozvádzače ale aj menšie rozvodné skrinky.

Dutinka sa lisuje na koniec vodiča kvôli tomu, aby jednotlivé pramene drôtu držali pokope a mali ideálny vodivý kontakt so svorkou na čo najväčšej ploche. 

Dutinky pritom môžu byť neizolované (iba holý kov) alebo izolované – kovová dutinka je zaliata do plastového goliera. Vďaka nemu sa s vodičom ľahšie manipuluje a začiatok izolácie vodiča je chránený voči poškodeniu.

Existujú 2 druhy:

  1. Presné lisovacie kliešte na dutinky – Majú viacnásobné čeľuste s medzerami pre konkrétne veľkosti dutiniek/prierezy vodičov, napr. 1,5 mm2, 2,5 mm2 a 4 mm2. Čeľuste môžu byť vymeniteľné, druhá sada potom môže mať iný rozsah prierezov.
Presné lisovacie kliešte na dutinky Tracon s rozsahom 0,5 až 10 mm2.
 

Presné lisovacie kliešte na dutinky Tracon s rozsahom 0,5 až 10 mm2. Čeľuste sú vymeniteľné.

  1. Univerzálne lisovacie kliešte na dutinky – Ich čeľuste sa pri stlačení prispôsobia veľkosti dutinky, resp. prierezu daného vodiča. Mávajú rozsah od 0,25 mm2 do 6 alebo 10 či 16 mm2.
Univerzálne lisovacie kliešte na dutinky Tracon s rozsahom 0,25 až 6 mm2.
 

Univerzálne lisovacie kliešte na dutinky Tracon s rozsahom 0,25 až 6 mm2. Čeľuste sa prispôsobia veľkosti dutinky, resp. prierezu vodiča. Existujú aj kliešte s väčším rozsahom.

Pozrieť lisovacie kliešte v e-shope »

Lisovacie kliešte na oká a iné káblové koncovky

Lisovacie kliešte na káblové oká a spojky existujú vo viacerých typoch, podľa toho, či sú určené na lisovanie malých očiek, veľkých ôk, spojok ale aj rôznych pinov do konektorov, tzv. faston konektorov a ďalších káblových koncoviek. 

Kliešte môžu byť určené pre neizolované alebo izolované oká/očká/spojky/koncovky, prípadne na mosadzné koncovky – líšia sa tvarom a materiálom čeľustí.

Záleží aj na veľkosti oka či koncovky. Pri malých vodičoch od cca 0,25 mm2 do cca 10 až 16 mm2 ide väčšinou o malé kliešte do jednej ruky. 

Takéto malé lisovacie kliešte na káblové oká a spojky by nemali vo vašom kufríku chýbať, či už pracujete so slaboprúdovými, domovými alebo inými silnoprúdovými elektroinštaláciami.

Lisovacie kliešte na káblové oká a spojky Tracon.
 

Lisovacie kliešte na izolované káblové oká a spojky Tracon, na prierezy vodičov 1,5; 2,5 a 6 mm2. Existujú aj kliešte na oká a spojky pre iné prierezy vodičov.

V prípade veľkých vodičov od 16 mm2 však potrebujete na zalisovanie veľkú silu, kliešte teda bývajú robustné a obojručné, prípadne hydraulické (ako sme spomenuli vyššie v texte). 

Niektoré lisujú do šesťuholníka, niektoré do oválu. Takéto robustné kliešte oceníte v prípade, ak budete pracovať na silnoprúdových inštaláciách ako sú elektrické prípojky domov, bytov, objektov, prípadne rozvádzačov, strojov či iných výkonných spotrebičov.

Obojručné robustné lisovacie kliešte na oká s pre prierezy vodičov 10 až 120 mm2.

Obojručné robustné lisovacie kliešte na oká s pre prierezy vodičov 10 až 120 mm2. Čeľuste lisujú do šesťuholníka. Existujú aj kliešte s inými rozsahmi a čeľusťami lisujúcimi do oválu. 

Pozrieť lisovacie kliešte v e-shope »

Kliešte na internetové káble, kliešte na dátové káble a telefónne káble

Ide v podstate o rovnaký princíp lisovacích klieští, do ktorých vložíte telefónny alebo dátový konektor (typ RJ-nejaké číslo) a stlačením zalisujete jeho piny do vodičov. 

Väčšina klieští na internetové a dátové káble je vybavená aj čepeľami na skrátenie a odizolovanie kábla, v niektorých prípadoch guľatého i plochého. Samotné vodiče potom odizolovať nemusíte, piny konektora pri zalisovaní prerežú izoláciu a vytvoria vodivý kontakt.

Aj tieto kliešte existujú vo viacerých vyhotoveniach:

  1. Kliešte na internetové (dátové) káble – Väčšinou sú určené pre guľaté káble typu UTP, FTP či STP a 8-pinové konektory typu RJ-45. Toto je najpoužívanejší typ, existujú aj kliešte na iné typy konektorov a káblov.
  2. Kliešte na telefónne káble – Sú určené na tenšie guľaté alebo ploché telefónne káble a menšie konektory, napr. typu RJ10, RJ11 či RJ12.
  3. Univerzálne kliešte na RJ konektory – Majú viacero čeľustí na rôzne typy RJ konektorov.

Kliešte na dátové káble by nemali chýbať v kufríku žiadneho „slaboprúdara“.

Univerzálne kliešte na internetové, dátové a telefónne káble – konektory typu RJ11, RJ12, RJ45, RJ50.
 

Univerzálne kliešte na internetové, dátové a telefónne káble – konektory typu RJ11, RJ12, RJ45, RJ50. Sú vybavené aj čepeľami na strihanie a odizolovanie káblov.

Pozrieť lisovacie kliešte v e-shope »

Najobľúbenejšie sú Cimco, Tracon a Knipex kliešte na káble

Ak si chcete vybrať kvalitné lisovacie kliešte na káble, mali by ste si všímať robustnosť vyhotovenia. Lacnejšie neznačkové kliešte môžu mať vôle a nemusia lisovať precízne ani s dostatočnou silou na to, aby vytvorili spoj s maximálnou možnou životnosťou. 

Pozor si dajte aj na lisovací rozsah. Rôzne modely lisovacích klieští na rovnaký účel môžu byť vybavené čeľusťami s rôznymi rozsahmi čo sa týka prierezu vodičov. Vždy je lepšie priplatiť si za kliešte s väčším rozsahom alebo s vymeniteľnými čeľusťami, než nosiť v kufríku ďalšie kliešte navyše. 

Tip pre vás

Nikdy nelisujte očko/dutinku/spojku/káblovú koncovku v čeľustiach, ktoré nie sú určené pre daný rozmer. Spoj nemusí byť kvalitný, prípadne môžete vodič poškodiť.

Pri hydraulických lisovacích kliešťach na káblové oká zvyknú výrobcovia udávať aj lisovaciu silu. Porovnajte si ju s nevyhnutnou lisovacou silou, ktorú udáva výrobca daného káblového oka. Ak oko nezalisujete dostatočne, spoj nemusí byť spoľahlivý a môže mať horšiu vodivosť. To môže mať pri veľkých prúdoch za následok prehriatie svorky a následný požiar.

Ak si chcete byť istý parametrami aj kvalitou vyhotovených spojov, stavte na osvedčené značky. Profesionálni elektrikári obľubujú Cimco, Tracon a Knipex kliešte na káble.

Stále neviete, aké lisovacie kliešte si vybrať? Napíšte nám, poradíme. 

Zobraziť kontaktné údaje »