Ako vybrať predlžovačku: Možností máte viac, než si myslíte

predlzovacky-kolaz-750

„Ach, keby bola tá zásuvka o meter bližšie.“ Koľkokrát ste si už povedali podobnú vetu a siahli po predlžovačke? Možno budete prekvapení, ale predlžovačiek existujú stovky typov. Nelíšia sa iba dĺžkou kábla a počtom zásuviek, ale aj určením a ďalšími parametrami. Poradíme vám, ako sa v nich nestratiť a ktoré si kedy všímať.

2 bezpečnostné poučky na začiatok

Na bezpečnosti nám záleží, preto vás neustále upozorňujeme a poúčame, až toho asi máte plné zuby. Ale musíme. Takže poďme na to:

1. Nevyrábajte si predlžovačky na kolene

Ani na stole, na zemi… proste nikde. Teda, ak nie ste elektrikári. Môže vás to zabiť (alebo kohokoľvek iného), môže to zhorieť, nestojí to skrátka za to.

Aby ste mohli zasahovať do elektrických zariadení, musíte mať osvedčenie podľa vyhlášky 508/2009 Z. z.

Áno, v našom e-shope predávame flexo šnúry aj viacnásobné zásuvky určené na výrobu predlžovacieho prívodu. Patria však do rúk kvalifikovaným elektrikárom.

2. Na čo použiť predlžovačky a na čo radšej nie

Myslite na to, že predlžovačky by mali slúžiť ako dočasný prívod elektriny, tak ich chápu aj technické normy. 

Spájajú sa s nimi totiž riziká: 

  • Porušíte izoláciu a hrozí úraz – Kábel môžete nechtiac privrieť do dverí, pritlačiť rohom nábytku, pristúpiť, zalomiť… Keď s ním budete hýbať, môže vás kvôli porušenej izolácii „kopnúť“. 
  • Porušíte izoláciu a hrozí požiar – Ak porušíte izoláciu na viacerých vodičoch, môže medzi nimi nastať skrat a teplom zapáliť okolie. 
  • Prehrejete predlžovačku a hrozí požiar – Na elektroinštalačné zásuvkové obvody sa používajú vodiče prierezu 2,5 mm2, ktoré znesú cca 16 A, resp. 3 600 W. Pri predlžovačkách sa však používajú menšie prierezy, obvykle 1,5 mm2 či dokonca iba 1 mm2. Nezvládnu teda trvalú záťaž veľmi výkonnými spotrebičmi, ako sú napr. ohrievače, variče a pod. Tieto spotrebiče vždy zapájajte priamo do napevno zabudovanej zásuvky.

Chcete sa týmto problémom vyhnúť a mať bezpečnú domácnosť? Používajte napevno zabudované zásuvky všade, kde je to možné. 

Myslite na to už pri montáži alebo rekonštrukcii elektroinštalácie a osaďte do miestností dostatočné množstvo zásuviek – napr. v obývačke vám jedna určite stačiť nebude.

Pozrieť všetky predlžovačky v e-shope »

Typy predlžovačiek (áno, je ich viac, než si myslíte)

Pokojne počítajte s nami:

1. Jednozásuvkové predlžovačky

Hovorí sa im aj spojky, pretože sú vybavené iba jednou zásuvkou. Využijete ich, keď vám prívodný kábel spotrebiča nedosiahne do zásuvky (napr. vysávač, náradie).

Vyrábajú sa aj ako odolné voči vlhkosti (krytie IP44) s uzatvárateľnou tesniacou klapkou na zásuvke. 

Takisto sa vyrábajú aj v odolnejších vyhotoveniach z gumových káblov CGSG – v tom prípade ich môžete používať aj v tvrdších podmienkach exteriéru.

Biela jednozásuvková predlžovačka.
 

Jednozásuvkové predlžovačky nájdete s rôznymi dĺžkami káblov aj v odolných vyhotoveniach s klapkou proti vlhkosti či s odolným gumovým káblom.

Pozrieť jednozásuvkové predlžovačky v e-shope »

2. Klasické ploché predlžovačky

Vyrábajú sa s rôznym počtom zásuviek – ako trojzásuvky, štvorzásuvky, 5-, 6- či dokonca 7-zásuvky. Hodia sa tam, kde potrebujete zásuvku rozbočiť, napr. do obývačky či pod kancelársky stôl.

Môžu mať vstavané vypínače, USB nabíjačky, prepäťové ochrany a ďalšie prvky (píšeme o nich nižšie).

Aj ploché predlžovačky nájdete vo vyhotovení s vyšším krytím IP44 (uzatvárateľné tesniace klapky) a s odolným gumovým káblom.

Plochá štvorzásuvková predlžovačka s krytím IP44.
 

Plochá štvorzásuvková predlžovačka s krytím IP44.

Pozrieť všetky predlžovačky v e-shope »

3. Predlžovacie bubny

Kábel sa odvíja a navíja z otáčajúceho sa bubna pripevneného na oceľovej konštrukcii s rukoväťou. Vďaka jednoduchej manipulácii sú predlžovacie bubny ideálne na prácu – upratovanie, práce okolo domu či montážne a servisné práce. 

Bubny sa vyrábajú z rôznych druhov káblov s dĺžkami od 20 do 50 m a s rôznymi prierezmi vodičov. Nájdete ich v 230 V aj 400 V verziách, s 1 až 4 zásuvkami. 

Väčšina predlžovacích bubnov je vybavená tepelnou poistkou, ktorá predlžovačku vypne pri preťažení. To sa stáva, keď kábel nie je úplne odvinutý a teplo z neho sa nestíha odvádzať do okolia, ale hromadí sa na bubne. 

Aj to je dôvod, prečo môžete predlžovací bubon pri navinutom kábli zaťažiť menším výkonom, obvykle iba okolo 1 000 W.

Trojfázový predlžovací 400 V bubon.
 

Predlžovacie bubny nájdete aj v takomto vyhotovení s trojfázovými 400 V zásuvkami. Samozrejme, v e-shope máme aj klasické 230 V predlžovacie bubny.

Pozrieť predlžovacie bubny v e-shope »

4. Predlžovacie kocky 

Majú tvar kocky (kto by to bol povedal, že?), takže do nich môžete zapojiť zariadenia z viacerých strán.  Hodia sa na kancelársky stôl, no niektoré predávame aj s držiakom, ktorý môžete pripevniť na stenu či pod stôl.

Niektoré majú vstavané USB alebo dokonca bezdrôtové nabíjačky.

Predlžovačka – kocka s USB a bezdrôtovou nabíjačkou.
 

Predlžovacia kocka je ideálna na kancelársky stôl. Tento model má vypínač, USB nabíjačky a vo vrchnej časti bezdrôtovú nabíjačku.

Pozrieť predlžovacie kocky v e-shope »

5. Rohové predlžovačky (zásuvky)

Vychádzajú z klasických plochých predlžovačiek, majú však trojuholníkový prierez a zásuvky sú naklonené, aby sa do nich ľahšie zapájali vidlice. Vďaka tomu ich môžete umiestniť do rohu pracovného stola – či už naležato alebo nastojato (vyrábajú sa aj vo zvislom prevedení).  

Majú o niečo prepracovanejší dizajn čo sa týka tvarov aj farieb (bývajú vyrobené aj z hliníka), takže sa za ne na stole nebudete hanbiť – pred inými ľuďmi ani sami pred sebou. 

Rohové predlžovačky bývajú vybavené aj USB nabíjačkami a ďalšími doplnkovými funkciami, ktoré vám zjednodušia kancelársky život. Samozrejme, hodia sa napr. aj do kuchyne či do dielne.

Rohová trojzásuvková predlžovačka s USB nabíjačkami na kancelársky stôl.
 

Za rohové predlžovačky sa na kancelárskom stole nebudete hanbiť. Model na fotke má aj dve USB nabíjačky.

Pozrieť rohové a zapustené zásuvky v e-shope »

6. Zapustené zásuvky

Existujú v pevnej alebo vysúvacej verzii, v tvare kvádra alebo valca. Môžete ich nainštalovať do pracovného stola, nábytku či kuchynskej linky. 

V prípade kuchyne alebo dielenského stola si vyberte verziu s krytím aspoň IP44, ktorá je odolná voči vlhkosti. Samozrejme, IP44 sa hodí aj na pracovný stôl, ak často zvyknete v strese vylievať kávu.

Pozrieť rohové a zapustené zásuvky v e-shope »

7. Záhradné vonkajšie zásuvky

Majú formu stĺpika, na ktorého vrchu sú osadené zásuvky. Spodok je vytvarovaný do kužela, aby sa dal zapichnúť do zeme. 

V ich prípade je dôležité krytie, keďže musia byť odolné voči vlhkosti – absolútne minimum je IP44 (odolnosť voči striekajúcej vode, takže na ne môže pršať).

Pozrieť záhradné predlžovacie stĺpiky v e-shope »

Parametre a vlastnosti predlžovačiek

Je ich veľmi veľa, ale aby ste sa z toho nezbláznili, vybrali sme len tie najdôležitejšie:

Dĺžka kábla

Dobre si ju spočítajte a vyberte si radšej o meter dlhšiu predlžovačku. Nikdy neviete, kedy ju budete potrebovať použiť na inom mieste.

Počet zásuviek 

Ani v tomto prípade neplatí, že menej je viac. Viac je viac. Nikdy neviete, kedy sa vám tá jedna zásuvka navyše bude hodiť, najmä v obývačke či na pracovnom stole.

Typ zásuviek

Pri 230 V predlžovačkách sa stretnete s klasickými guľatými zásuvkami alebo zásuvkami bez kolíka určenými na plochú vidlicu. Tie sa používajú kvôli úspore miesta. 

 Plochými vidlicami sú vybavené väčšinou menej výkonné zariadenia – nabíjačky na smartfóny či inú drobnú elektroniku, televízory a ďalšia čierna technika.

Prierez vodičov 

Štandard je 1,5 mm2 – takáto predlžovačka zvládne bez problémov okolo 2 300 W. Toto je aj naše odporúčané minimum. 

 Predávajú sa aj predlžovačky s vodičmi 1 mm2. Tie odporúčame iba na malé záťaže, napr. k už spomenutému pracovnému stolu. 

 Ak budete chcieť používať výkonné spotrebiče, napr. náradie či stroje, zvoľte si predlžovačku s prierezom 2,5 mm2 (znesie 3 600 W). Na príliš dlhých kábloch s 1,5 mm2 vodičmi môže byť strata napätia taká vysoká, že sa vám náradie alebo stroj ani nerozbehne.  

Typ kábla a odolnosť

Väčšina predlžovačiek je vyrobená z kábla H05VV-F označovaného aj CYSY – či už bieleho alebo čierneho. Ide o relatívne málo odolný kábel vyrobený z PVC a určený do interiéru. Nemá príliš rád, keď naň stúpate alebo ho stláčate či inak naň mechanicky pôsobíte. 

 Ak chcete predlžovačku (alebo bubon) používať na prácu, vyberte si radšej takú, ktorá je zhotovená z gumového kábla typu CGSG (označuje sa aj H05RR-F). Je pružnejší a vydrží toho omnoho viac, okrem mechanickej odolnosti je odolný aj voči niektorým chemikáliám.

Krytie

Špecifikuje, do akej miery predlžovačka odoláva vlhkosti, prachu a vniknutiu cudzích predmetov. Štandardom je IP20, tj. holé zdierky zásuviek. Do vlhkého alebo špinavého prostredia si vyberte predlžovačky s klapkami – tie majú krytie IP44 (odolné voči striekajúcej vode, môže na ne pršať) alebo IP55 (odolné voči tryskajúcej, tj. tlakovej vode napr. z hadice). Detaily v článku o IP krytí.

Pozrieť všetky predlžovačky v e-shope »

Funkcie predlžovačiek

Vypínač – Býva osadený na klasických plochých alebo rohových predlžovačkách, zriedkavejšie na predlžovacích bubnoch. Vypínač môže byť spoločný pre všetky zásuvky, nájdete však aj predlžovačky so samostatnými vypínačmi (napr. 6 zásuviek = 6 vypínačov).

 Ochrana pred preťažením – Nájdete ju väčšinou na predlžovacích bubnoch, na iných typoch iba zriedkavo. Jej funkciu sme popísali v časti o predlžovacích bubnoch vyššie v článku. 

Prepäťová ochrana – Ochráni vaše zariadenia pred malým prepätím. Vhodné do kancelárie a tam, kde budete mať k predlžovačkám trvale pripojenú jemnú elektroniku. Nečakajte od toho však zázraky. Spoľahlivú prepäťovú ochranu zabezpečíte iba správnymi kombináciami viacerých zvodičov prepätia a ďalšími opatreniami. Detaily v článku o zvodičoch prepätia.

USB nabíjačka – Klasické USB zásuvky určené na nabíjanie. Pri výbere si všímajte, aký USB štandard podporujú (USB 1 a 2 nabíja pomalšie než 3) a či sa dajú samostatne vypnúť. V pohotovostnom režime totiž môžu spotrebúvať nejaké malé množstvo elektriny.

Bezdrôtová nabíjačka – Ide o plochu, na ktorú môžete položiť smartfón alebo iné zariadenie s podporou bezdrôtového nabíjania… a ono sa nabije. Túto funkciu nájdete v niektorých predlžovacích kockách alebo rohových predlžovačkách určených na kancelársky stôl.

Bezpečnostné clonky pre deti – Spomínate si na také tie biele plastové bezpečnostné vložky, ktoré sa vkladali do zásuviek, aby tam deti nepchali rôzne kovové predmety? Alebo ceruzky, keďže uhlík je tiež vodivý? Niektoré moderné predlžovačky majú zásuvky so vstavanými bezpečnostnými clonkami na zdierkach, takže bezpečnosť majú z tohto hľadiska vyriešenú.

Jedna alebo tri fázy – Trojfázové predlžovačky máme v e-shope vo forme predlžovacích bubnov. Používajú hrubšie káble s viacerými vodičmi, takže počítajte s tým, že sú aj drahšie. Niektoré sú univerzálne a sú vybavené 400 V aj klasickými 230 V zásuvkami, takže ich využijete na napájanie výkonných strojov aj na bežné ručné náradie.  

Predlžovačky, ktoré riešia všetko

Ako vidíte, výrobcovia predlžovačiek ponúkajú riešenia na takmer každú situáciu – či už potrebujete viac zásuviek v pracovni, dielni, obývačke, alebo vám nedosiahne do zásuvky nejaké náradie. V našom e-shope máme predlžovačiek vyše 200 druhov. Ak by vám nepomohol ani tento článok, píšte, volajte, pošlite holuba… proste sa s nami spojte a poradíme vám.

Pozrieť kontaktné údaje »