Seriál LED panely, časť 1: Princíp a rozdelenie

18425-2_led-panel-okruhly-na-povrch-24w-6500k-biely-proma-pl1170

LED panely sú vynikajúcou náhradou nástenných svietidiel. Takisto ich nájdete v rôznom dizajnovom prevedení, no „zožerú“ menej elektriny a nemusíte v nich vymieňať žiarovky. Prečítajte si, z čoho sa skladajú, na aké typy sa delia a ako si vybrať tie správne LED panely pre vás aj pre svokru.

Prečítajte si ďalšie časti nášho štvordielneho seriálu o LED paneloch:

Svietidlo aj žiarovka v jednom

Na rozdiel od doteraz bežných nástenných (a mnohých iných) svietidiel je LED panel kombináciou svietidla a zabudovaného svetelného zdroja. 

Príliš odborné? Ok, skúsime to jednoduchšie:

LED panel má napevno zabudovanú „LED žiarovku“, takže v ňom žiarovku, žiarivku, trubicu ani nič podobné nemusíte nikdy meniť. 

LED zabudované v paneli fungujú podobne ako LED žiarovky či trubice a iné LED svetelné zdroje. Majú aj podobné parametre – napríklad účinnosť okolo 50 %, čo je  5 až 10-krát viac ako pri klasických žiarovkách. 

Okrem samotných LED je v paneli zabudovaný aj zdroj, ktorý zníži 230 V na vhodné napätie a zabezpečí rovnomerné svietenie jednotlivých malých LED-iek vo vnútri.

Zaujíma vás, ako sa v LED-ke mení elektrina na svetlo? 

Dozviete sa to v našom článku o typoch žiaroviek a iných svetelných zdrojov.

Vydržia 10-krát dlhšie, „zožerú“ 10-krát menej

Poviete si: „Ale keď LED panel odíde, musím meniť celý panel, nie iba žiarovku!“ A máte pravdu. Toto je jediná nevýhoda LED panelov. 

Na druhej strane, ich životnosť je rovnaká ako životnosť LED žiaroviek či trubíc, teda v mnohých prípadoch aj 20 000 hodín. Toto je výrobcom udávaná hodnota napr. pri okrúhlych LED paneloch PROMA. Iní výrobcovia hovoria až o 25 000 h. 

Málo? Ale kdeže. 

Predstavte si, že budete svietiť 8 h denne, 365 dní v roku. To je dokopy 2 920 hodín svietenia a LED panel vám takto vydrží 6,85 roka. Pokojne vytiahnite kalkulačku a spočítajte si to pre vašu konkrétnu situáciu.  

Samozrejme, ide o papierové hodnoty, v praxi môže byť životnosť kratšia. Ale ruku na srdce – aj keby to bolo o tretinu menej, pri nízkych cenách panelov, ktoré začínajú niekde na 4 €, je to stále vynikajúca hodnota. A nezabúdajte, že nie všade svietite 8 h denne. 

Na stenu, na strop, do steny i do stropu

Už teda tušíte, že budete chcieť na svietenie použiť LED panel. Výborné rozhodnutie. Z hľadiska vyhotovenia máte na výber z 3 základných druhov:

1. LED panely na zapustenie 

Sú určené na zapustenie (kto by to z názvu predpokladal, že?) do dutej priečky či stropu, napr. do sadrokartónovej alebo drevenej dosky. Nehodia sa na inštaláciu pod omietku, keďže ich zadná strana na to nie je prispôsobená.

V praxi to znamená, že si máte pripraviť vykružovák alebo pílku na sadrokartónovú či drevenú dosku. LED panel na zapustenie aj so zdrojom vložíte do vyrezaného otvoru a uchytíte príchytkami. Nezabudnite ani na metlu, lopatku alebo vysávač.

LED panely na zapustenie sa hodia všade tam, kde vám prekáža aj tých pár centimetrov, o ktoré by panel vyčnieval na povrch stropu či steny. Sú to vlastne také väčšie bodovky.

Okrúhly LED panel určený na zapustenie.
LED panel na zapustenie je v podstate plochý. Nad povrch nevyčnieva niekoľko centimetrov, ale iba pár milimetrov.
 

Pozrieť LED panely na zapustenie v e-shope »

2. LED panely na povrch 

Skladajú sa z 2 častí:

  • držiak – ten najprv pripevníte k stene alebo stropu skrutkami, prípadne do vopred vyvŕtaných otvorov skrutkami a rozperkami (hmoždinkami),
  • telo panelu – po pripojení káblov ho nacvaknete alebo naskrutkujete k držiaku.

LED panelmi na povrch môžete nahradiť bežné stropné a stenové svietidlá (napr. typ „UFO“). Oproti nim sú omnoho plytšie – ich hrúbka začína na iba 2,5 cm. Navyše, svojím minimalistickým dizajnom nerušia a zapadnú do moderných interiérov lepšie. 

Okrúhly nástenný/stropný LED panel spredu a zozadu.
Okrúhly nástenný/stropný LED panel. Vo vnútri nájdete zabudovaný zdroj (tá kocka na fotke vpravo), otvory sú nevyhnutné na chladenie.
 

Pozrieť LED panely na povrch v e-shope »

3. LED panely do kazetového stropu

Ak máte doma kazetový strop… no, doma asi nie. Ak máte v kancelárii alebo inej miestnosti kazetový strop, potom máte vyhraté. 

Stačí vybrať jednu kazetu, zapojiť prívodný kábel a svetlo spolu so zdrojom vložiť namiesto kazety. Podrží ho kazetová konštrukcia a gravitácia. Žiadne vŕtanie, sekanie, rezanie, pílenie… čistá robota.

LED panely do kazetového stropu sa vyrábajú s rozmermi 60 × 60 cm, čo je typizovaný rozmer kaziet.

LED panel namiesto kazety do kazetového stropu.
LED panel namiesto kazety do kazetového stropu.
 

Pozrieť LED panely do kazetového stropu v e-shope »

 

Zaveste si LED panely na strop

Niektoré LED panely môžete zavesiť na oceľové lanká a spustiť nižšie. V ich rohoch na to nájdete otvory, v našom e-shope zase lanká a príchytky na ich uchytenie

LED panel zavesený zo stropu.
Niektoré LED panely môžete zavesiť zo stropu pomocou závesných sád s oceľovými lankami.
 

Ako vybrať LED panely – najdôležitejšie parametre

Tvar

LED panely sa najčastejšie vyrábajú v kruhovom, štvorcovom a obdĺžnikovom tvare s rôznymi rozmermi, resp. priemerom.  

Povrchová úprava

Biele LED panely sú nenápadné a splynú so stenou. Hliníkové (strieborné) a čierne vytvoria s bielymi stenami elegantný kontrast. Čierne sa hodia aj do tmavších interiérov. 

Plocha krytu LED panelu je väčšinou jednofarebná, sú však výnimky.

Rozmery

Čím výkonnejší panel, tým väčšie rozmery. Najmenšie 3 W LED panely majú priemer cca 12 cm, tie najväčšie s výkonom od 50 W aj 60 cm (resp. dĺžku a/alebo šírku 60 cm). 

Výkon

Predpokladáme, že doma nechcete nosiť slnečné okuliare. Ak teda nemáte stmievač (musí byť špeciálny na LED a panel musí podporovať stmievanie), dajte si pri výbere LED panela pozor, aby ste to neprehnali s výkonom. 

Bežne predávame LED panely s výkonom od 3 W. Tie majú kompaktné rozmery a pripomínajú skôr bodové svietidlá – nahradia 25 W klasickú žiarovku. 

Najvýkonnejšie LED panely z našej ponuky však majú vyše 60 W. Týmto výkonom už nahradíte vyše 340 W klasickú žiarovku. V domácich priestoroch na malých plochách je to nezmysel, ak hľadáte úsporné  osvetlenie pre veľké kancelárske alebo skladovacie priestory, práve ste našli. 

Pointa je, že oproti klasickým či halogénovým žiarovkám majú LED svietidlá aj vyše 7-násobnú účinnosť. Preložené do ľudskej reči: LED panely svietia aj 7-krát silnejšie.

Závisí to od typu panelu a kvality prevedenia. Ak chcete porovnať jednotlivé panely medzi sebou a s inými svetelnými zdrojmi, všímajte si najmä svetelný tok v lúmenoch (skratka lm).

Posúďte a porovnajte sami (hodnoty sú orientačné):

Klasická žiarovka výkon LED panel výkon Orientačný svetelný tok
25 W 3 W 220 lm
40 W 6 W 380 lm
60 W 10 W 710 lm
75 W 12 W 920 lm
100 W 15 W 1300 lm

Farebná teplota

Nie je biela ako biela, povedal raz jeden Béla. Minimálne čo sa týkal svetelných zdrojov, mal pravdu. 

Určite ste si všimli, že klasické volfrámové žiarovky svietia dožlta – je to dané fyzikálnou vlastnosťou, kedy svetlo vzniká rozžeravením vlákna. 

LED sa však dajú vyrobiť, aby vyžarovali teplú bielu (dožlta), studenú bielu (mierne domodra)neutrálnu bielu, ktorá pripomína denné svetlo.

Hovorí sa tomu farebná teplota:

Slovné označenie Farebný odtieň Farebná teplota Použitie
teplá biela žltý 2 800 – 3 500 K odpočinok – obývačka, spálňa, lampa na čítanie
neutrálna biela/denné svetlo žiadny 4 000 – 5 000 K práca – pracovňa, kuchyňa, predsieň, kúpeľňa, terasa
studená biela modrý 5 500 – 6 500 K  zvýšená pozornosť – pracoviská, dielne, haly, garáže, exteriéry a pod.

 

Mnohé modely LED panelov nájdete vo viacerých variantoch s rôznou farebnou teplotou. Pri niektorých si môžete teplotu dokonca nastaviť prepínačom. Okrem nich máme v ponuke aj LED panely s farebným svetlom (modrá, ružová, zelená a pod).

Pozrieť všetky LED panely v našom e-shope »

Nová alternatíva k bodovkám, „UFO“ a ďalším svietidlám

LED panely sa hodia jednoducho všade. Nahradia pologuľaté aj ploché svietidlá v spálňach, obývačke, kuchyni, kúpeľni, predsieni či kazetové žiarivkové svietidlá v kancelárskych priestoroch. Samozrejme, využívané sú okrem domácnosti aj v administratívnych a iných budovách.

Rovnomerne osvetlia veľkú plochu a na rozdiel od žiaroviek si pri nich môžete vybrať farebnú teplotu.

Jedinou nevýhodou je, že ak sa LED panel pokazí, budete ho pravdepodobne musieť vymeniť celý (ak sa nebude dať opraviť). LED panely však vydržia svietiť dlhé roky (podobne ako LED žiarovky), takže to v skutočnosti nie je také hrozné, ako sa môže zdať.

Potrebujete s výberom LED panelov poradiť? 

Neváhajte sa na nás obrátiť »

 Prečítajte si ďalšie časti nášho štvordielneho seriálu o LED paneloch: