Údržba elektroinštalácie: nezabudnite otestovať prúdové chrániče, pri hliníku zase podoťahovať svorky

house-fire-1307335_1280

Elektroinštalácia síce nie je ako domáce zviera, o ktoré sa musíte starať každý deň, no nejakú starostlivosť od vás predsa len vyžaduje. Poradíme vám, na čo by ste v rámci jej pravidelnej údržby nemali zabudnúť.

Ach, zase to upozornenie

Neradi sa opakujeme, ale musíme:

Zasahovať do elektroinštalácie – napr. rozoberať vypínače, zásuvky, zapájať, odpájať, prepájať vymieňať… to všetko môžu robiť iba kvalifikovaní elektrikári. Nechajte to na nich, inak vám hrozí úraz alebo požiar. 

Zodpovednosť za použitie informácií z tohto článku nenesieme. Za pochopenie ďakujeme. 

Ako čistiť zásuvky a vypínače, aby vás „nekoplo“

Nebojte sa, čistenie nie je povinné. Predpokladáme však, že doma nechcete mať „bordel“ a vypínače, zásuvky či svietidlá sem-tam prebehnete vlhkou handrou. 

Skôr, než sa do toho pustíte, vypnite istič príslušného svetelného, zásuvkového či iného okruhu. Áno, aj v prípade vypínačov a svietidiel, nie iba v prípade zásuviek. 

Väčšina vypínačov má totiž krytie iba IP20. Prečo iba? 

Lebo v praxi to znamená, že nemajú žiadnu odolnosť voči vlhkosti – rovnako ako zásuvky bez viečka, ktoré majú voľne prístupné zdierky. Výnimkou sú iba (niektoré) vypínače v kúpeľni s krytím IP44 odolné voči striekajúcej vode. Bývajú označené skratkou IP44 alebo symbolom kvapky. 

Takže pekne vypnite istič príslušného okruhu a uistite sa, že obvod je bez napätia:

  • v prípade zásuviek môžete použiť skúšačku – ak ju nemáte, pripojte nejaký spotrebič a skúste ho zapnúť,
  • v prípade osvetlenia skúste zapnúť svietidlo vypínačom. 

Neprehliadnite

Zásuvkových a svetelných obvodov môže byť v dome i byte viac. Ak vypnete jeden, nemusia byť bez napätia všetky vypínače, zásuvky a svietidlá. V niektorých bytoch a domoch môžu byť zásuvkové a svetelné obvody dokonca spojené a ovládané 1 ističom. Pred čistením si najprv podľa uvedeného návody otestujte, či sú tie konkrétne bez napätia.

Prípravu by sme mali, môžeme čistiť. 

Ideálna na čistenie je suchá utierka, niekedy to však nejde, takže ju môžete mierne navlhčiť. Naozaj iba mierne. Nezabúdajte, že voda je vodivá, no voda so saponátom násobne vodivejšia. Preto s vlhkosťou opatrne. 

Ak ste museli použiť čo i len kvapku vody, nechajte vypínače, zásuvky a svietidlá pred zapnutím ističa vyschnúť.

Keď hliníkové káble robia „trable“

V starých elektroinštaláciách s hliníkovými káblami musíte pravidelne kontrolovať a doťahovať uvoľnené svorky. Prečo? 

Rozpovieme vám to na krátkom príbehu:

Hlavnou výhodou hliníka je, že je lacnejší ako meď. A tak sa v jednej malej krajine v strede Európy dalo pár múdrych hláv dohromady. Napadlo im, že by hliník nemuseli používať iba na prípojky, zemné a vzdušné vedenia, kde majú vodiče veľké prierezy.

 

Podľa nich boli hliníkové káble ideálne aj na elektroinštalácie zásuvkových a svetelných okruhov. Teda tam, kde sa používajú malé prierezy vodičov. 

 

Výsledok o pár rokov? Iskriace svorky v zásuvkách, vypínačoch, krabiciach, svietidlách a rozvodných skrinkách. A zhorené domy, chaty, byty.

 

Koniec príbehu.

Hliník totiž tečie. Nemusíte sa báť, nikam vám neutečie, ale pod tlakom utiahnutej svorky sa splošťuje:

  1. Vodič sa pod tlakom svorky postupne splošťuje a uvoľňuje.
  2. Na svorke vzniká prechodový odpor. A tam, kde je odpor a tečie elektrický prúd, vzniká teplo. 
  3. Keď sa vodič uvoľní príliš, vzniká pri prechode prúdu elektrický oblúk – svorka „iskrí“, bzučí a ešte viac sa zahrieva. 
  4. Kontakt a vodič sa opaľujú, pokrýva ich zuhoľnatená vrstva s vyšším odporom. Prechodový odpor sa ďalej zväčšuje, kvôli tomu produkuje ešte viac tepla. 
  5. Pôsobením tepla z prechodového odporu a oblúka sa okolie svorky roztaví a často začne horieť. 
Zhorený dom po požiari elektroinštalácie.
 
Aj takto to môže dopadnúť, ak nebudete pravidelne doťahovať svorky s hliníkovými vodičmi.
 

Ďalšou nevýhodou hliníkových vodičov s malými prierezmi je, že sú krehké a pri ohýbaní sa ľahko zlomia. Tých nevýhod je ešte viac, môžete si ich prečítať v odbornom článku o hliníkových vodičoch.

Hliníkové káble môžu aj zabíjať

V kombinácii s dvojvodičovými elektroinštaláciami (typ TN-C) v starých domoch a bytoch je hliník ešte nebezpečnejší.

V týchto inštaláciách plní úlohu nuláka a ochranného vodiča jeden žltozelený kombinovaný vodič (skratka PEN). Akonáhle sa spod svorky uvoľni PEN vodič, môže sa na vodivých krytoch niektorých spotrebičov objaviť nebezpečné napätie.

Ak je spotrebič zapnutý, prúd doň tečie z fázového vodiča, vykoná prácu (napr. točí motorom v práčke) a ďalej pokračuje späť cez neutrálny vodič (tzv. nulák). Kryt spotrebiča je spojený s ochranným vodičom a keďže ide o dvojvodičovú sústavu, nulák a ochranný sú v zásuvke spojené a pokračujú ďalej ako jeden PEN vodič. Prúd pokračuje takmer bez odporu späť. 

Ak je však PEN vodič po ceste prerušený, prúd sa nemá kade vrátiť a napätie sa z neutrálneho vodiča cez spoj s ochranným vodičom ocitne na vodivom kryte spotrebiča (napr. práčky). Akonáhle sa ho dotknete, prúd prejde cez vaše telo do zeme. 

Ide o tzv. jednopólový dotyk, ktorý nie je až taký nebezpečný ako dvojpólový. Dokonca nemusí byť na kryte ani plných 230 V, keďže nejaký úbytok napätia vznikne na samotnom spotrebiči. Napriek tomu je toto napätie životu nebezpečné. 

Uvedené nevýhody možno znejú hrozivo, ale ono to bez nich ani nejde. Je to daň za nízku cenu a jednoduchosť dvojvodičovej inštalácie. 

V domácich elektroinštaláciách sa preto TN-C ani hliník už dávno používať nesmie. Resp. smie sa používať takmer všade, ale s prierezom 16 mm2 a väčším (a aj sa používa, napr. na prípojky).

Rez hliníkovým VN káblom.
 
Hliníkové káble sa používajú už iba s vodičmi s veľkým prierezom – napr. na prípojky.

Riešenie? Prerobte elektroinštaláciu alebo doťahujte svorky

Predpokladáme, že žiadnu z uvedených situácií doma zažiť nechcete. Čo teda s tým? 

Ideálne by bolo, ak by ste prerobili starú inštaláciu na novú trojvodičovú (TN-S) spĺňajúcu aktuálne normy. Nie je to však zadarmo a nie je to ani najčistejšia robota. 

Dočasne to teda môžete riešiť tak, že si pravidelne (cca každý rok) zavoláte elektrikára. Ten vám celú elektroinštaláciu skontroluje, podoťahuje uvoľnené svorky, prípadne vymení poškodené svorky, vodiče a ďalšie komponenty.

Iskrenie odhalí oblúková ochrana (AFDD)

Odhaliť iskrenie v elektroinštalácii nebolo vždy jednoduché. Aj na toto však už existuje riešenie – tzv. oblúková ochrana (skratka AFDD). Ide o modulárny prístroj, ktorý pripomína prúdový chránič. Vďaka vstavanej elektronike dokáže vyhodnotiť, ktorý elektrický oblúk je prirodzený (napr. pri vypínaní spotrebičov) a ktorý je prejavom poruchy inštalácie – v tom prípade daný okruh odstaví. 

Neváhajte, pokojne sa opýtajte »

Závitové poistky kontrolujte, ale neopravujte

Vo veľmi starých elektroinštaláciách sa stretnete so závitovými poistkami namiesto modernejších ističov. Aj tie by ste mali (nechať) pravidelne skontrolovať. Slabo dotiahnutá poistka môže mať nedostatočne vodivý kontakt a hrozí to, čo pri uvoľnených svorkách. 

Náhradné poistky majte vždy po ruke. Nepokúšajte sa ich nahrádzať inými vodivými predmetmi, ani ich neopravujte. Ak teda nechcete prísť o byt či dom a mať na krku žaloby od poisťovní a susedov. 

Drôtik vo vnútri je totiž vyrobený zo špeciálneho materiálu a presne dimenzovaný na špecifickú hodnotu prúdu. 

Piesková výplň zase slúži na bezpečné zahasenie drôtika roztaveného skratom alebo nadprúdom. Ak tam piesok nebude, poistka môže pri skrate dokonca vybuchnúť a rozstreliť porcelánové črepiny po okolí. Ak ste boli na vojne a videli ste vybuchnúť granát, zhruba viete, o čom píšeme.

Testujte prúdové chrániče každý mesiac

Máte modernú elektroinštaláciu s prúdovými chráničmi? Každý z nich by ste mali každý mesiac otestovať stlačením testovacieho tlačidla. 

Tlačidlo prepojí obvody tak, že simuluje skutočnú poruchu elektroinštalácie. Ak prúdový chránič po stlačení vypne, všetko je v poriadku. Ak nie, dozrel čas na výmenu. 

Prečítajte si detaily o prúdových chráničoch a ich testovaní.

4-pólový prúdový chránič.
 
Každý prúdový chránič by ste mali raz za mesiac otestovať stlačením testovacieho tlačidla (v tomto prípade na fotke je žlté).  Zdroj: Wikimedia commons, autor: Raimond Spekking, licencia: CC BY-SA 4.0.

Poškodené zásuvky a vypínače vymeňte

Zásuvky, vypínače či svietidlá si čas od času zaslúžia výmenu. Nielen kvôli zastaranému dizajnu, ale aj kvôli bezpečnosti. 

Pri vypínačoch sa stáva, že sa vnútorný vypínací mechanizmus (strojček) jednoducho rozpadne kvôli únave materiálu. Klapka vypínača (to, čo stláčate) potom ostane voľná a strojček viac neovláda. No a vypínač prestane fungovať.

Problémom starších vypínačov je aj ťažší chod či zasekávanie. Za to môžu byť zodpovedné nečistoty vo vnútri alebo porucha strojčeka. 

V tom prípade vypínač nevypína svetlo dostatočne rýchlo – môže ostať visieť medzi polohami a vznikne elektrický oblúk, ktorý opaľuje kontakty. Kvôli tomu skracuje ich životnosť (aj životnosť žiarovky alebo iného svetelného zdroja). Kvôli nadmernému teplu hrozí aj požiar – podobne ako sme spomenuli pri povolených svorkách a hliníkových vodičoch.

Iskriť môžu aj opotrebované zdierky zásuviek, ktoré obopínajú kolíky zástrčky (vidlice). Aj v ich prípade hrozí po čase únava materiálu. Tá sa môže prejaviť aj nespoľahlivým kontaktom s vysokým prechodovým odporom. 

Kontakty nemusia hneď iskriť, ale budú sa zahrievať – spoznáte podľa oteplenia zástrčky (vidlice) na kábli pripojeného spotrebiča. Mierne oteplenie je bežné pri výkonných spotrebičoch (práčka, rýchlovarná kanvica a pod.). Ak je však vidlica veľmi teplá alebo až horúca, problém môže byť v nej alebo v zásuvke.

Aj také popraskané a polámané kryty môžu byť väčší problém, než si pripúšťate. Vypínače, zásuvky či iné zariadenia a spotrebiče s polámanými krytmi nespĺňajú parameter krytia, teda ochrany pred vniknutím cudzích predmetov či vlhkosti. 

Hrozí úraz el. prúdom – takže vymeniť alebo opraviť (nie zalepiť lepiacou páskou).

Neváhajte, pokojne sa opýtajte »

Revízia elektroinštalácie nie je povinná, ale…

Mnohí majitelia domov a bytov revízie elektroinštalácie neriešia. Pokojne sa k nim pridajte a budete v pohode… až kým sa niečo nestane. 

Ako majiteľ/ka domu/nehnuteľnosti totiž do určitej miery zodpovedáte za osoby žijúce pod jeho strechou, či už je to vaša rodina alebo napr. nájomníci. Ak revízie zanedbáte a elektroinštalácia spôsobí škody na majetku alebo nebodaj zdraví či životoch (aj vašim susedom), môžete čeliť trestnoprávnym a ekonomickým dôsledkom. O tom, že poisťovňa vám nepreplatí škodu, snáď ani nemusíme písať. 

Takže predpokladáme, že revízie elektroinštalácie budete vykonávať. Správne rozhodnutie. Pýtate sa, ako často?

Revízie vykonáva revízny technik s oprávnením podľa §24 vyhlášky 508/2009 Z. z., nie „obyčajný“ elektrikár. 

Pri murovaných a kancelárskych budovách (vrátane rodinných či bytových domoch) ju musíte nechať vykonať každých 5 rokov. 

Pre drevostavby sú to každé 2 roky (materiály so stupňom horľavosti C, D, E či F). No a pre ubytovacie zariadenia, školy, dočasnú inštaláciu či výškové budovy platia osobitné pravidlá. 

Nájdete ich spolu s ďalšími informáciami o revíziách vo vyhláške 508/2009 Z.z.  

Moderné elektroinštalácie sú (takmer) bezúdržbové

K moderným elektroinštaláciám nemáme čo dodať. Sú takmer bezúdržbové.

Samozrejme, iba v prípadoch, ak ich robil skúsený elektrikár – nie nejaký štamgast z karčmy, ktorý jeden deň robí výkopy, druhý deň sa hrá na plynára a tretí deň na elektrikára.

Pri tých starších inštaláciách s hliníkovými vodičmi nezabúdajte aspoň raz ročne na celkovú kontrolu, prípadne dotiahnutie svoriek.

Potrebujete poradiť s materiálom na údržbu elektroinštalácie? 

Neváhajte, pokojne sa opýtajte »