Wago svorky sú bezpečné a rýchle. Pozrite sa na ich typy a využitie

rozne-wago-svorky-1200

Čokolády, venčeky… to nie je ponuka zákuskov v cukrárni, ale hovorové označenie elektroinštalačných svoriek. O pár generácií na ne budú spomínať iba pamätníci. Postupne ich totiž vystriedali bezskrutkové (wago) svorky. Pracuje sa s nimi omnoho rýchlejšie a majú ďalšie výhody, no aj zopár nevýhod. Pozreli sme sa na wago spojky podrobne.

Na úvod vás zase trošku postrašíme

Musíme. S elektroinštaláciou totiž nie sú žiadne žarty. 

Zasahovať do nej môžu iba kvalifikovaní elektrikári s príslušným oprávnením. Ak ho nemáte, nechajte to na odborníkov. Nenesieme zodpovednosť za škody spôsobené použitím informácií z tohto článku. 

Koniec hlásenia.

Venčekom a čokoládam odzvonilo

Teda aspoň vo väčšine prípadov. Klasické skrutkovacie svorkovnice majú totiž viacero nevýhod:

  • Inštalácia trvá dlho – Musíte odizolovať vodič, vziať do ruky skrutkovač správneho rozmeru, povoliť skrutku, vložiť odizolovaný vodič, utiahnuť skrutku. To všetko často na rebríku. 
  • Majú veľké rozmery a v krabiciach zaberajú zbytočne veľa priestoru. 
  • Vodiče musíte viac ohýbať – Venčeky sú v krabici napevno, takže vodiče musíte prispôsobiť im. Wago spojky majú kompaktné rozmery a sú na vodičoch voľne nasunuté, takže vodiče môžete ohnúť tam, kde potrebujete.
vencek-cokolada-elektroinstalacne-svorkovnice (1)
Vľavo tzv. čokoláda (nazývaná aj luster svorka alebo prístrojová svorka), vpravo krabicová svorkovnica (tzv. venček), ktorá sa vkladá priamo do okrúhlej krabice. 
 

Ono tých skrutkovacích svoriek vlastne už ani toľko netreba. Áno, tzv. čokolády, nazývané aj luster svorky či prístrojové svorkovnice, majú stále svoje opodstatnenie. 

 Pri venčekoch je to však otázne. Elektroinštalácie sa zjednodušili, rozbočovacích krabíc je menej – napr. N a PE vodič svietidiel sa už prepája priamo v krabici pod vypínačom. Aj ďalšie obvody môžete vďaka kompaktným rozmerom wago svoriek rozbočovať priamo v krabiciach pod zásuvkami, vypínačmi či inými prístrojmi.

 Alebo má význam kvôli tomu vykružovať a vysekávať ďalší otvor a osádzať samostatnú rozbočovaciu krabicu? Odpovedzte si sami. 

 Ak ste si odpovedali áno, alebo potrebujete opraviť starú elektroinštaláciu, máme pre vás vynikajúcu správu! Venčeky aj čokolády stále predávame.

Wago svorky majú množstvo výhod

  • Blesková inštalácia – Odizolujete vodič a zasuniete ho do svorky. V prípade otváracích svoriek najprv povolíte páčku a po zasunutí vodiča ju zaistíte. Rýchlejšie ako blesk. 
  • Minimálne rozmery – V krabici zaberú minimum miesta. Vďaka tomu môžete použiť plytšie krabice, menej sekať a pri tenkých stenách sa nemusíte obávať, že sa presekáte na druhú stranu.
  • Žiadne skrutky – Nemusíte sa obávať, že by ste sploštili vodič príliš silným utiahnutím skrutky, alebo že by ste strhli jemný závit svorky. 

Väčšina wago svoriek má testovací otvor, takže ich môžete, rovnako ako skrutkové svorky, otestovať skúšačkou.

 Samozrejme, wago svorky majú aj nevýhody:

  • Zasúvacia wago svorka je iba jednorazová. 
  • Ak chcete spájať hliníkové vodiče, musíte použiť špeciálnu pastu Alu Plus.
Rôzne druhy wago svoriek.
Rôzne druhy wago svoriek – zľava vo vrchnom rade jednorazová wago svorka, otváracia dvojitá, otváracia obojstranná. Zľava dolu lustrová, otváracia klasická, otváracia s montážou na povrch.

 

Kde použiť wago svorku?

Najčastejšie sa používajú v svetelných obvodoch v krabiciach s vypínačmi, kde potrebujete prepojiť nulák a ochranný vodič z prívodu do svietidla. Takisto sa používajú v rôznych rozbočovacích krabiciach a v kombinácii s držiakmi alebo v špeciálnom prevedení aj v rozvodných skrinkách. 

V zásuvkových obvodoch ich potrebovať nebudete. Zásuvky sú totiž vybavené dvojitými svorkami na pripojenie ďalších zásuviek v rámci obvodu.

Nebojte sa wago svoriek

Áno, naši dedovia a otcovia si na čokolády, venčeky a iné skrutkovacie svorky zvykli a mnohí z nich moderným bezskrutkovým neveria. Nedajte sa nimi však odradiť.

V skutočnosti totiž bezskrutkové svorky nie sú žiadnou novinkou, ale využívajú desaťročiami overený princíp. Vyrábajú od roku 1951. Teda od času, keď sme v našich končinách boli radi za hliníkové vodiče a porcelánové či bakelitové vypínače.

Každá jedna wago svorka v našom e-shope je navrhnutá a testovaná pre použitie v elektroinštaláciách. Všetky sú odolné voči vyšším teplotám pri prechode vysokého prúdu či vibráciám.

A, samozrejme, spĺňajú príslušné technické normy.

Okrem toho bezskrutkové pripojenie s rovnakým princípom nájdete aj v mnohých druhoch zásuviek a vypínačov od renomovaných výrobcov (Legrand či niektoré typové rady od ABB). 

Pozrieť všetky wago svorky v e-shope »

Stále pochybujete? Pozrite si video originál Wago svoriek s povoleným max. prúdom 32 A. Kým sa niečo začne diať, musí prúd prekročiť 100 A, čo je 3-násobok povoleného max. prúdu:

Wago svorky, wago spojky alebo bezskrutkové svorky?

Pojmom wago svorky dnes označujeme v podstate všetky bezskrutkové svorky. Wago je však v skutočnosti výrobca svoriek, ktorý s nimi prišiel ako prvý a ako prvý si ich nechal patentovať. 

V súčasnosti ich vyrába množstvo výrobcov – v našom e-shope máme okrem Wago aj bezskrutkové svorky napr. od Tracon či VID. Majú trochu odlišný dizajn, no rovnaký princíp. Správne všeobecné označenie pre wago svorky je teda bezskrutkové svorky. Niektorí im hovoria aj wago spojky.

A aký je rozdiel medzi originálom Wago a inými značkami?

Najmä cenový, originál Wago sú cca 1,5 až 2-krát drahšie než iné značky. Samozrejme, závisí to od typu svorky. V skutočnosti sú to však aj tak zanedbateľné sumy. Napr. trojitá jednorazová originál Wago svorka stojí 0,16 €, pokým neoriginál 0,10 €. Rozdiel 6 centov.  

Má vôbec význam kupovať neoriginál? 

Iba ak chcete veľmi šetriť. Originálne wago svorky majú premyslenejší dizajn (niektoré neoriginály majú väčšie rozmery) a dlhšiu životnosť (najmä pri otváracích páčkových svorkách).

Budeme sa opakovať, ale všetky bezskrutkové svorky v našom e-shope spĺňajú príslušné normy. So žiadnymi sa teda nemáte čoho obávať. 

Pozrieť všetky wago svorky v e-shope »

Typy wago svoriek

Existujú stovky typov bezskrutkových svoriek. Okrem domových elektroinštalácií sa používajú v rozvádzačoch, rozvodných skrinkách, automatizácii, strojoch, prístrojoch, zariadeniach… 

Líšia sa najrôznejšími parametrami:

  • počet vodičov, ktoré môžete spojiť,
  • maximálna prúdová zaťažiteľnosť,
  • maximálna pracovná teplota
  • priemer vodičov – minimálny aj maximálny,
  • možnosť uchytenia – napr. na stenu či DIN lištu. 

Jednorazové wago svorky (Push wire)

Najčastejšie používaný typ. Vodič odizolujete a zasuniete dnu. Na mieste ho podrží pružný vodivý pliešok tvarovaný tak, aby sa vodič nedal vytiahnuť  – wago tento patent nazýva Push wire pružina.

Jednorazové wago svorky sú určené iba pre pevné vodiče (napr. CYKY kábel). 

Jednorazová trojitá originálna wago svorka.
Jednorazová trojitá wago svorka. Originál spoznáte podľa loga.

 

Tajný elektrikársky typ:

Jednorazové wago svorky sú… proste jednorazové. V prípade núdze však vodič môžete vytiahnuť kývaním zo strany na stranu pri súčasnom ťahaní. Ako keď ste si v detstve trhali mliečne zuby. Výrobca ani my však wago svorky neodporúčame používať opakovane, hoci v núdzi niekedy nemáte inú možnosť.   

Jednorazové originálne wago svorky sa delia na niekoľko kategórií:

  • S max. prúdom 24 A – Najmenšie rozmery, pre vodiče s prierezom 0,5 až 2,5 mm2.
  • S max. prúdom 32 A – Majú o niečo väčšie rozmery, sú určené pre vodiče s prierezom 1,5 až 4 mm2.
  • S max. prúdom 41 A – Najväčšie rozmery (stále však menšie ako skrutkové svorky), pre vodiče 2,5 až 6 mm2.

Všetky sú jednostranné, tj. vodiče sa pripájajú iba z 1 rovnakej strany. Uchytávajú sa na vodiče voľne, hoci Wago ponúka špeciálny adaptér na ich upevnenie na DIN lištu v rozvodnej skrinke.

Pozrieť jednorazové wago svorky v e-shope »

Otváracie wago svorky

Sú vybavené zaisťovacími páčkami, ktoré pritláčajú pružiny držiace vodiče na mieste. Po uvoľnení páčky môžete vodič vybrať a pripojiť iný. Otváracie wago svorky teda môžete použiť opakovane – s pevnými aj lankovými vodičmi. 

Otváracie wago svorky sa vyrábajú vo viacerých prevedeniach:

  • Kompaktné – Sú iba o pár mm väčšie než jednorazové svorky. Môžu byť jednostranné i obojstranné.
Kompaktná otváracia originálna wago svorka.
Kompaktné otváracie wago svorky sú iba o pár mm väčšie ako jednorazové. Hodia sa teda tam, kde nemáte priestor nazvyš.

 

  • Klasické – Označujú sa ako Classic (výrobca Wago) alebo OVO (výrobca Tracon). Majú väčšie rozmery a väčšie otváracie páčky, takže sa s nimi jednoduchšie manipuluje. Vyrábajú sa v jednostrannom aj obojstrannom prevedení. Môžu sa uchytávať priamo na vodič ako jednorazové svorky, niektoré typy sú vybavené otvormi na upevnenie skrutkami k povrchu alebo sú tvarované tak, aby ste ich mohli nacvaknúť na DIN lištu.
Otváracia wago svorka s väčšími rozmermi.
Wago svorka od výrobcu Tracon vo väčšom prevedení (Tracon ich nazýva OVO, Wago rovnaké typy nazýva klasické).

 

Aj otváracie wago svorky sa líšia max. prúdom (pri klasických je to 32 A alebo 41 A) aj min. a max. prierezom pripojeného vodiča.

Pozrieť otváracie wago svorky v e-shope »

Obojstranné wago svorky

Vyrábajú sa v prevedení Push wire (jednorazové) aj v otváracom prevedení. Oproti štandardným sa vodiče pripájajú z dvoch strán. 

Obojstranné wago svorky sú teda ideálne pre prepojenie káblov, resp. vodičov, ktoré pokračujú po trase – napr. v stene či v káblovej lište. Práve v týchto prípadoch oceníte kompaktnejšie rozmery (pri niektorých produktových radoch) oproti klasickým skrutkovacím svorkám..

Obojstranná otváracia wago svorka pre 2 vodiče. 
Obojstranná otváracia wago svorka pre 2 vodiče. Vyrábajú sa aj v kompaktnejších rozmeroch napr. pre spojenie prerušeného vodiča pod omietkou.

 

Pozrieť obojstranné wago svorky v e-shope »

Lustrové wago svorky

Špeciálne obojstranné otváracie svorky určené na pripojenie svietidiel. Môžete ich však použiť aj na žalúziové motory a iné spotrebiče, počítajte však s max. prúdom 24 A.

Pri originálnych wago lustrových svorkách môžete na jednu stranu pripojiť 0,5 až 2,5 mm2 pevný či lankový vodič, na druhú 1 až 2,5 mm2 pevný vodič. 

Keďže sú lustrové, vyrábajú sa aj vo variante so zvýšenou tepelnou odolnosťou 120 °C namiesto štandardných 105 °C.

Lustrová wago svorka.
Lustrová wago svorka na jednej strane pre pevné, na druhé pre pevné i lankové vodiče.
 

Pozrieť lustrové wago svorky v e-shope »

Nebojte sa wago svoriek

Na trhu nájdete stovky druhov špeciálnych wago svoriek. Pri bežných elektroinštalačných prácach napr. v domoch, bytoch či administratívnych budovách však využijete najmä typy, ktoré sme vám popísali. 

Wago svoriek sa nemusíte báť. Nepočúvajte predsudky, ktoré voči nim niektorí elektrikári majú.

Všetky svorky v našom e-shope spĺňajú prísne kritériá aktuálne platných technických noriem, majú dlhú životnosť a sú bezpečné pre dlhodobé použitie v elektroinštaláciách. 

Neviete si dať rady? Pokojne sa nám ozvite a poradíme – na to sme tu. 

Pozrieť všetky wago svorky v e-shope »