Typy žiaroviek, iných svetelných zdrojov a ich parametre. Oplatia sa ešte klasické žiarovky?

energy-saving-7437499_640

LED žiarovky, LED trubice, LED pásy… všade samé ledky! Volfrámové žiarovky a iné klasické svetelné zdroje sa kvôli nim pomaly stávajú minulosťou. Oplatí sa ich vôbec ešte kupovať? Porovnali sme parametre všetkých typov a predstavíme vám ich výhody aj nevýhody.

Chcete vedieť viac o svietidlách, objímkach a päticiach? 

V tomto článku sa venujeme výlučne svetelným zdrojom, tj. žiarovkám, žiarivkám, trubiciam a pod. 

Jednotlivým typom svietidiel sa budeme venovať v ďalších článkoch, zatiaľ sme písali napr. o LED paneloch.

O typoch objímok a pätíc sa zase dočítate v našom článku Typy pätíc a objímok – poznáte ich všetky?

Klasické menej úsporné svetelné zdroje

Klasické (volfrámové) žiarovky

Začnime tým, čo poznajú úplne všetci – klasickou žiarovkou. Svetlo v nej vzniká prechodom elektrického prúdu cez volfrámové vlákno. Vlákno kladie prúdu odpor, vplyvom toho sa zahrieva až sa rozžeraví a vyžaruje svetlo. 

Poviete si – to musí chcieť veľa energie, aby sa také vlákno rozžeravilo, nie? 

A máte pravdu! 

Najväčšou nevýhodou klasických žiaroviek je účinnosť iba 1 – 10 %. Takže 100 W klasická žiarovka premení na svetlo 1 – 10 W elektriny, 90 W vyžiari ako teplo. 

Vôbec teda nebudeme preháňať, ak vám povieme, že klasická žiarovka je skôr tepelný spotrebič. Okrem toho vydrží svietiť iba 1 000 – 2 000 h, kým sa vlákno úplne roztaví. Okrem toho majú nízku farebnú teplotu, takže svietia dožlta. To je síce fajn pri odpočinku, ale pri iných činnostiach je lepšie belšie svetlo pripomínajúce to denné.

To sú dôvody, prečo ich už takmer nikde nekúpite, hoci my máme klasické volfrámové žiarovky stále v ponuke

Výhodou klasických žiaroviek je, že ich môžete stmievať akýmkoľvek stmievačom. A hlavne – sú najlacnejšie spomedzi všetkých svetelných zdrojov, hoci sa v poslednej dobe objavili LED žiarovky, ktoré sa cenami dosť približujú.

Klasická volfrámová žiarovka.
Klasickú volfrámovú žiarovku asi poznáte. Čoskoro budú minulosťou.

Pozrieť volfrámové žiarovky v e-shope »

Halogénové žiarovky

Princíp je rovnaký ako pri klasických žiarovkách. Tie halogénové však majú banku naplnenú halogénovým plynom, takže môžu pracovať pri vyššej teplote. Vďaka tomu dosiahnu vyššiu účinnosť (cca 13 %) a dlhšiu životnosť okolo 2 000 – 3 000 h.

Halogén vs. klasika:

52 W halogénová žiarovka má podobnú svietivosť ako 60 W klasická žiarovka.

Cenovo sú na tom podobne ako klasické žiarovky. Takže ich takmer úplne nahradili. 

Tak ako klasické žiarovky ich kúpite so závitovými päticami E27 a E14. Vyrábajú sa však aj vo vyhotoveniach pre reflektory a pre bodové svietidlá, a to vo verziách pre 12 V (pätica GU5.3) aj 230 V (pätica GU10 a GU5.3).

Halogénová žiarovka s bežným závitom E27.
Halogénová žiarovka môže pripomínať klasickú, vo vnútri banky má menšiu banku s vláknom. Halogénky sa však vyrábajú aj do bodových svietidiel či reflektorov.

Pozrieť všetky svetelné zdroje a svietidlá v e-shope »

Žiarivkové trubice

Blikajú. Vrčia. Majú zložitejšiu konštrukciu a ťažšie sa recyklujú. To sú nevýhody žiarivkových trubíc, ktorým hovoríme neónky.  

Princíp: trubica má na vnútornej strane tenkú vrstvu tzv. luminoforu, ktorý produkuje viditeľné svetlo pri ožarovaní UV žiarením. UV žiarenie vzniká pôsobením elektrického výboja v parách ortuti, ktorými je trubica naplnená. Hovorí sa tomu fotoluminiscencia.

A tu sa dostávame k jadru problému. Na zapálenie a udržanie výboja totiž potrebujú žiarivkové trubice predradník, ktorý zároveň obmedzuje prúd, aby sa žiarivka nepreťažila. 

Predradník môže byť indukčný so štartérom – to je presne ten typ, kvôli ktorým neónky vrčia a blikajú. Okrem toho má nízku účinnosť. Modernejšie svietidlá pre žiarivkové trubice majú  elektronický predradník s vyššou účinnosťou a bez otravného blikania a vrčania. 

Žiarivková trubica (neónka).
Klasické neónky vám asi nemusíme predstavovať. Presnejšie sa nazývajú žiarivkové trubice.
 

Nevýhodou žiarivkových trubíc je teda zložitejšia konštrukcia svietidla a tým pádom aj vyššia cena nielen samotnej trubice, ale aj svietidla. Kým sa trubica nahreje na plnú svietivosť, počkáte si aj niekoľko minút (dlhšie je to pri nižšej okolitej teplote). Bežné trubice nemôžete stmievať, na trhu však nájdete aj stmievateľné modely.

Žiarivkové trubice nie sú ani najpriateľskejšie k životnému prostrediu kvôli zložitej recyklácii. Postupne ich teda nahrádzajú LED trubice. 

Oproti klasickým žiarovkám však majú 2-násobnú účinnosť – aj vyše 20 %. Takisto majú násobne dlhšiu životnosť, v niektorých prípadoch aj 10 000 h. Ich pätice majú kolíky, ktoré zapadajú do objímok na oboch koncoch trubice. 

Žiarivková trubica  vs. klasická žiarovka:

18 W žiarivková trubica má podobnú svietivosť ako 60 W klasická žiarovka.

Miesto neóniek pomaly zaberajú LED trubice (pozri nižšie v článku). Vo veľkých kancelárskych komplexoch alebo priemysle by však bola prerábka svietidiel na LED trubice alebo ich výmena príliš nákladná. Často sa teda oplatí nechať v celom objekte klasické neónky.

Pozrieť všetky žiarivkové trubice v e-shope »

Úsporné (kompaktné) žiarivky

Predstavte si tenkú žiarivkovú trubicu, ktorú stočíte do špirály a elektronický predradník zabudujete do plastového obalu nad päticou.

 

Presne to sú kompaktné žiarivky, ktoré často nazývame aj úsporné. Niektoré majú trubicu ohnutú a rozdelenú na viac častí, iné ju majú ukrytú v nepriehľadnej banke (pozri foto nižšie).


Kompaktné žiarivky majú rovnakú účinnosť aj životnosť ako žiarivkové trubice. Na rozdiel od nich ich však môžete použiť v akomkoľvek bežnom svietidle – vyrábajú sa totiž so závitovými päticami E27 a E14 rovnako ako klasické žiarovky.

Rôzne druhy kompaktných žiariviek.
Rôzne druhy kompaktných žiariviek – so stočenou i ohnutou trubicou, aj v banke.
 

Aj kompaktné žiarivky sú postupne vytláčané LED žiarovkami, ktoré síce majú rovnako zložitú konštrukciu, ale vyše 2-násobnú účinnosť.

Pozrieť kompaktné žiarivky v e-shope »

Svetelné výbojky

Je možné, že ich máte v aute. Áno, máme na mysli tzv. xenóny, ktoré patria medzi svetelné výbojky. Využívajú ionizáciu molekúl plynu, ktoré začnú viesť elektrický prúd a zároveň vyžarovať svetlo. Potrebujú však zdroj vysokého napätia. Niektoré druhy pracujú na rovnakom princípe ako žiarivkové trubice.

Rôzne svetelné výbojky nájdete aj v pouličných lampách či v priemyselných svietidlách, kde osvetľujú veľké plochy, alebo  vo filmových premietačkách. Ich výkony sa pohybujú v stovkách až tisíckach W. 

Doma ani v kanceláriách sa s výbojkami nestretnete, keďže mnohé druhy vyžarujú okrem viditeľného svetla aj množstvo UV žiarenia.

LED svetelné zdroje

Keď v r. 1962 vyvinul Nick Holonyak prvú použiteľnú LED, ešte netušil, že nimi raz budeme svietiť v domoch, obchodoch, administratívnych budovách či v priemysle. 

Ledka áno, LED áno, LED dióda nie

Označenie LED dióda je nesprávne, keďže skratka (Light Emitting Diode) už slovo dióda obsahuje.  Správne pomenovanie pre LED je luminiscenčná dióda. Ale pokojne jej môžete hovoriť ledka alebo LED. Nebojte, Ľudovít Štúr sa kvôli hovorovým výrazom v hrobe obracať nebude. 

Ako fungujú LED svetlá? 

Základom LED je polovodičový PN priechod, ktorý vedie elektrický prúd iba jedným smerom. Pri prechode el. prúdu cezeň zároveň vzniká svetlo. Ak by ste to chceli odbornejšie, môže za to rekombinácia elektrónovo-dierového páru. 

No a aby to dostatočne svietilo a dokázalo nahradiť žiarovku alebo iný svetelný zdroj, kombinujú výrobcovia množstvo PN priechodov do jedného čipu… a tieto čipy dokopy. Existuje viacero typov čipov, ale to je na samostatný článok.

LED svetelné zdroje majú veľmi vysokú účinnosť až 50 %. Takisto majú veľmi dlhú životnosť až 25 000 h pri niektorých modeloch renomovaných značiek. Platí to pre LED žiarovky, LED trubice, pásy a väčšinu ďalších LED svetelných zdrojov.

Na rozdiel od klasických žiaroviek alebo žiariviek však „ledky“ neznesú príliš vysoké teploty. Maximum je obvykle okolo 85 °C, dlhodobo je lepšie držať ich ešte chladnejšie.

Nevýhodou je tiež vyššia cena. Môže za ňu zložitejšia konštrukcia s elektronikou, ktorá prispôsobuje napätie i prúd a chráni LED žiarovku pred prehriatím. Ceny najlacnejších LED žiaroviek sa však už približujú cenám tých klasických. Samozrejme, pri takýchto lacných modeloch neočakávajte špičkové parametre.

LED svetelné zdroje a rôzne farby

Väčšinu LED svetelných zdrojov môžete stmievať, hoci nie každý stmievač je na to vhodný. Pri niektorých môžete meniť aj farebnú teplotu (z denného bieleho svetla na žlté podobné žiarovkám) či dokonca farbu. Umožňujú to čipy so základnými farbami – červenou, zelenou a modrou, ktoré menia intenzitu svietenia a „namiešajú“ vám tak požadovaný farebný odtieň.

Pozrieť všetky svetelné zdroje a svietidlá v e-shope »

LED žiarovky

LED žiarovky sa vyrábajú so závitovými päticami ako bežné žiarovky (E27 či E14), ale aj ako náhrady za bodové žiarovky. 

Od klasickej žiarovky sa líšia na prvý pohľad nepriehľadnou bankou z mliečneho skla v tvare pologule. Pod bankou je puzdro s potrebnou elektronikou. Niektoré majú na povrchu chladiace lamely pre lepší odvod tepla a dlhšiu životnosť.

LED žiarovka s bežným závitom E27.
LED žiarovku spoznáte podľa nepriehľadnej banky a plastového obalu s elektronikou v spodnej časti.
 

Existujú však aj dizajnové (dekoračné) LED žiarovky, ktorých čipy v priesvitnej banke pripomínajú volfrámové vlákna klasických žiaroviek. Niektorí ľudia im hovoria „edisonky“ podľa vynálezcu klasickej žiarovky Edisona.

Dizajnová LED žiarovka „edisonka“ s priesvitnou bankou.
Dizajnové LED žiarovky majú čipy v priehľadnej banke a na prvý pohľad pripomínajú klasické žiarovky.
 

Pozrieť všetky LED žiarovky v e-shope »

LED trubice

Vyrábajú sa v rovnakých rozmeroch a s rovnakými päticami ako žiarivkové trubice. Ale pozor – LED trubice musíte pripojiť priamo k 230 V, nie cez predradník (potrebnú elektroniku majú vstavanú). 

Ak ich chcete použiť v bežných svietidlách na žiarivkové trubice, musíte najskôr predradník vybrať a objímky pripojiť napriamo. Snáď vás nemusíte upozorňovať, že takýto zásah často nie je v súlade s výrobcom odporúčaným použitím a stratíte pri ňom záruku. 


Lepším riešením sú svietidlá určené pre LED trubice, prípadne svietidlá s LED trubicou zabudovanou napevno.

LED trubica ako náhrada za neónku.
LED trubica pripomína klasickú neónku. Má však dvojnásobnú účinnosť i životnosť.
 

Pozrieť všetky LED trubice v e-shope »

LED panely

LED panel je svietidlo a svetelný zdroj v jednom, neobsahuje teda žiarovku, ktorú by ste mohli vymeniť. To však nevadí, keďže svietidlo vám bude aj tak slúžiť dlhé roky. 

Existujú LED panely na zapustenie, na povrch kazetové… rôzne rozmery, rôzne výkony. Ak vás zaujímajú, prečítajte si o nich viac v našom článku Ako si vybrať LED panely?

A keďže 1 obrázok povie viac než 1 000 slov, nech sa páči:

Biely LED panel na povrch.
LED panely nájdete v desiatkach vyhotovení. Výhody? Jednoduchá montáž a malá hrúbka.
 

Pozrieť všetky LED panely v e-shope »

Oplatia sa ešte klasické žiarovky a trubice?

Popravde, na väčšine miest nie. 

Ceny najlacnejších LED žiaroviek sa totiž približujú cenám klasických volfrámových žiaroviek. Iste, od týchto najlacnejších typov nemôžete očakávať špičkové parametre, ale napr. v špajzi či pivnici nesvietite tak často ako v kuchyni, takže tam vám vydržia dlho. 

Do obytných miestností, kuchyne či kúpeľne si radšej vyberte LED žiarovky alebo LED svetelné zdroje drahších značiek. Tam sa vám investícia do kvalitnejších LED vráti rýchlejšie, než keby ste museli často meniť klasické žiarovky alebo lacné „ledky“.

Tradičné svetelné zdroje ako volfrámové žiarovky, žiarivky či žiarivkové trubice sú oproti ledkám veľkými žrútmi elektriny. Oplatí sa vám ich nechať iba tam, kde by bola ich výmena za ledky príliš nákladná.  

Pozrieť všetky svetelné zdroje a svietidlá v e-shope »

Ak si neviete vybrať, pokojne sa ozvite. Poradíme.