Typy pätíc a objímok – poznáte ich všetky?

S rozvojom LED technológie a masovým rozšírením LED žiaroviek i LED svietidiel najrôznejších druhov nastal mierny chaos v označovaní pätíc svetelných zdrojov a objímok svietidiel. V článku sme sa pokúsili „urobiť s nimi poriadok“ a prinášame vám informácie o označovaní jednotlivých druhov objímok a pätíc. Spomenieme tiež ich najčastejšie využitie.

Objímka alebo pätica?

Práve tieto dve slová najčastejšie skloňujeme pri výbere žiarovky či žiarivky do svietidla. Nejde však o synonymá, ale majú odlišný význam.

Pod pojmom pätica rozumieme časť žiarovky, ktorá slúži na prívod el. prúdu a ktorá zároveň tvorí základňu pre upevnenie banky a samotného osvetľovacieho telesa, prípadne potrebnej elektroniky (kompaktné žiarivky alebo LED žiarovky).

Slovo objímka potom označuje časť svietidla, do ktorej pätica žiarovky zapadá. Objímka udržiava žiarovku pevne pripojenú k svietidlu, aby cez ňu mohol prechádzať el. prúd s čo najmenším odporom.

Závitové pätice (skrutkovacie)

E27 – Ide o klasickú a najpoužívanejšiu závitovú päticu pre klasické žiarovky, kompaktné žiarivky ale aj moderné LED žiarovky. Objímku s týmto rozmerom nájdete v takmer každom svietidle pre domáce použitie.

light-bulb-2542155_640

Obr. 1 – Závitová pätica E27 je v našich končinách najčastejšie používaná pre väčšinu žiaroviek i žiariviek v domácnosti.

E14 – Je menšia ako E27 a nájdete ju na žiarovkách s menším výkonom, ktoré sú určené napr. do nočnej lampy, kancelárskych stolných svietidiel a pod. Touto päticou sú často vybavené aj špeciálne žiarovky – napr. tzv. sviečkové alebo s hríbovým tvarom.

E40 – Túto päticu okamžite spoznáte, je totiž omnoho väčšia ako E27. Používa sa na výkonnejších a rozmernejších zdrojoch svetla (žiarovky či výbojky nad 200 W, pokojne aj 1 000 W). Takéto svietidlá a žiarovky či výbojky nachádzajú využitie napr. v divadelných reflektoroch či pri osvetlení veľkých a vysokých priestorov, ako napr. kinosály, telocvične, haly a pod.

E10 – Pätica pre miniatúrnu žiarovku s malým závitom. Používa sa napr. v súpravách vianočného osvetlenia a nájdete ju aj v kontrolkách starých zariadení a strojov.

Samozrejme, medzi závitovými päticami nájdete aj iné druhy ako napr. E11, E12, E17, E26 či E39. Tie však v našich končinách príliš rozšírené nie sú a používajú sa skôr v iných krajinách.

Pozrieť ponuku svietidiel na našom e-shope »

Bajonetové pätice

GU10 – Kontakty tejto pätice tvoria kovové výstupky – valčeky, ktoré sú na koncoch rozšírené. Žiarovku potom zasuniete do rozšírených otvorov objímky (tá sa označuje skratkou GZ10), stlačíte a pootočíte. Tieto pätice a objímky sa používajú pre bodové svietidlá a žiarovky (či už halogénové alebo LED) s napájaním 230 V. Tieto svietidlá sa najčastejšie používajú v stropných podhľadoch.

gu10

Obr. 2 – Päticu GU10 nájdete na bodových žiarovkách, či už halogénových alebo LED.

B22, B22d – Ide o bajonetové pätice s výstupkami, ktoré sa používajú v LED žiarovkách.

light-bulb-984551_640

Obr. 3 – Niektoré žiarovky sú vybavené tzv. bajonetovými päticami bez závitu. U nás sa však používajú iba zriedka.

Kolíkové pätice

G13 – Ide o päticu pre žiarivkové trubice typu T8. Môže teda ísť o klasické „neónky“ s priemerom 26 mm, ktoré sú napájané napätím 230 V cez predradník, prípadne o moderné LED trubice napájané priamo 230 V napätím bez predradníka.

G5 – Podobná ako pätica G13, používajú ju však menšie žiarivkové alebo LED trubice typu T5 s priemerom 16 mm.

GU5.3 – Označuje sa tiež skratkou MR16. Žiarovka s touto päticou je ukončená dvoma kolíkmi, ktoré tvoria jej kontakty. Rozostup medzi nimi je 5,3 mm (odtiaľ označenie pätice). Používa sa pre bodové (halogénové alebo LED) žiarovky s napájacím napätím 12 V, 24 V, ale aj 230 V.

G9 – Je tvorená dvoma plochými kontaktmi s rozostupom 9 mm. Žiarovku s touto päticou do objímky umiestnite jednoduchým zasunutím. Táto pätica je navrhnutá na napätie 230 V a takúto objímku nájdete v niektorých moderných svietidlách.

G4 – Je podobná ako pätica G9, jej kontakty však majú rozostup iba 4 mm. Používa sa na malých žiarovkách určených pre osvetlenie nábytku, zrkadiel, nízkych podhľadov a pod.

t8

Obr. 4 – Päticu typu G13 nájdete na všetkých žiarivkových alebo LED trubiciach typu T8.

Okrem uvedených pätíc existujú aj typy GU4, GY6.35, GU8, GY8, GY8.6 či G12, pričom číslo v skratke udáva rozostup medzi kontaktmi v mm. S týmito päticami sa však stretnete iba zriedkavo, preto sa im podrobne nebudeme venovať.

Pätice na kompaktné žiarivky

Môžu mať rôzne označenie – napr. medzi pätice na malé žiarivky patria 2G7, 2G11 či G23. Tie sa často používajú v malých svietidlách, určených na osvetlenie kuchynských liniek či pracovných stolov. Pätice s označením G10Q a 2GX13 sa používajú pre špeciálne žiarivky s kruhovým tvarom. Žiarivky s týmito päticami sa do objímky upevňujú jednoduchým zasunutím.

gr10q

Obr. 5 – Niektoré kompaktné žiarivky atypických tvarov využívajú atypické pätice. Žiarivky sa pripevňujú jednoduchým zasunutím do objímky. Na obrázku žiarivka s  päticou GR10Q.

Vyberte si osvetlenie pre vašu domácnosť či firmu

Svietidlá, žiarovky, žiarivky, LED a iné svetelné zdroje nájdete na našom e-shope v sekcii Osvetlenie.

Pozrieť ponuku svietidiel na našom e-shope »

Stále si neviete rady? Kontaktujte nás a radi vám poradíme.