Seriál LED panely, časť 4: LED panely do kazetového stropu

Kancelárska zasadačka s kazetovým stropom a rôznymi druhmi svietidiel. Zdroj: Unsplash, autor: Benjamin Child.

Zabudnite na desiatky bzučiacich neóniek nad vašimi hlavami. Moderné kancelárie si vyžadujú moderné osvetlenie, ktoré je úsporné, rovnomerné, tiché a bezúdržbové. Presne tieto kritériá spĺňaju LED panely do kazetového stropu. Prezradíme vám viac o ich typoch a vlastnostiach.

Prečítajte si ďalšie časti nášho štvordielneho seriálu o LED paneloch:

Neónky v kanceláriách dávno dobzučali

Nie, kazetové stropy nemajú nič s audio- ani s videokazetami. 

Sú to také tie stropy s mrežovanou nosnou konštrukciou. Poznáte ich najmä z kancelárií či z iných administratívnych priestorov. 

Konštrukcia je zavesená zo stropu, v medzerách mriežky sú zhora položené biele sadrokartónové panely – to sú tie kazety. Ako to vyzerá, môžete vidieť hore na úvodnej fotke k článku. 

Kazetový strop má viacero funkcií:

  • estetickú – zakrýva potrubné, vzduchotechnické či káblové rozvody, 
  • poskytuje protihlukovú izoláciu,
  • umožní vám jednoducho a rýchlo namontovať svietidlá, klimatizačné jednotky, požiarne detektory a ďalšie zariadenia. 

V minulosti sa do kazetového stropu inštalovali prevažne žiarivkové svietidlá so 4 trubicami (neónkami), každá s výkonom 18 W. Tieto svietidlá mali rovnaký rozmer ako kazety. Stačilo ich teda zapojiť do svetelnému okruhu a položiť zhora namiesto sadrokartónových kaziet. Preto píšeme o jednoduchej montáži.

Ale staré „neónkové“ svietidlá mali viacero nevýhod:

  • vysokú spotrebu energie – účinnosť,
  • blikanie v rytme striedavého 50 Hz striedavého prúdu – je to síce až 50-krát za sekundu, takéto blikanie je však viditeľné a unavuje oči, 
  • bzučanie indukčných predradníkov, 
  • náročnú údržbu – okrem trubíc občas „odišli“ aj štartéry, trubica potom prestala svietiť či ešte horšie – začala nepríjemne blikať, členitý povrch svietidiel a trubíc sa horšie čistil od prachu. 

O niečo lepšie na tom boli „neónkové“ svietidlá s elektronickými predradníkmi. Zmizli problémové štartéry, nepríjemné blikanie a o niečo sa zvýšila účinnosť, a teda zlepšila úspornosť.

Neskôr ich vystriedali LED trubice, ktoré mnohé zmenili. Elektroniku majú zabudovanú, takže nepotrebujú predradník. Ak ste ich chceli namontovať do „neónkových“ svietidiel, museli ste teda predradník odpojiť a trošku sa pohrať s kabelážou.   

Stále im však ostala nevýhoda náročnejšej údržby spojenej s výmenou trubíc a čistením svietidiel i trubíc od prachu.

Ale potom prišlo riešenie:

LED panely do kazetového stropu

Rovnako ako spomenuté neónky, aj LED panely do kazetového stropu sú určené na vsadenie do typizovanej pozície v kazetovom strope. 

LED panely do kazetového stropu teda majú štvorcový tvar. Áno, na rozdiel od zapustených a prisadených LED panelov (s montážou do dutej priečky a na povrch) medzi nimi nenájdete okrúhle ani obdĺžnikové varianty. Majú typizovaný rozmer 600 × 600 mm, keďže to je najčastejší rozmer kaziet.

LED panel do kazetového stropu s typizovaným rozmerom 600 × 600 mm – pohľad zo strany vyžarujúcej svetlo. 
 

LED panel do kazetového stropu s typizovaným rozmerom 600 × 600 mm – pohľad zo strany vyžarujúcej svetlo. 

Z hľadiska dizajnu si moc nenavyberáte. Stredová plocha je vždy biela, rámik môže byť strieborný, prípadne čierny alebo inej farby. A to je v podstate všetko.

Povedzme si však pravdu – ani samotné kazetové stropy nie sú zrovna pastvou pre oči a nejaké štvorcové svietidlo už asi dojem z nich viac nepokazí. Funkcia má v tomto prípade prednosť pred dizajnom.

Tip pre vás – LED panel na povrch aj na kazetu

Ak sa vám nepáči dizajn LED panelov ukladaných namiesto kaziet, máte ešte jednu možnosť. Môžete použiť prisadené LED panely a pripevniť ich priamo ku sadrokartónovej kazete. Pozor však na hmotnosť panela a nosnosť kazety.

Pozrieť LED panely do kazetového stropu v e-shope »

Úspornejšie a s rovnomernejším osvetlením

LED panely majú oproti žiarivkovým („neónkovým“) svietidlám až dvojnásobnú účinnosť, spotrebujú teda iba polovicu energie. 

Výkon LED panelov do kazetového stropu začína na 36 W. To zhruba zodpovedá bežnému žiarivkovému svietidlu do kazetového stropu so štyrmi 18 W trubicami (neónkami). 

Najvýkonnejšie kazetové LED panely majú aj 64 W a to je už fakt dosť. Ak by sme to mali porovnať s klasickou žiarovkou, zodpovedalo by to jej výkonu vyše 300 W.

LED panely však majú výhody nielen v porovnaní s neónkami, ale aj s LED trubicami. Ich povrch je tvorený mliečnym sklomLED čipy majú rozložené rovnomerne po celej veľkej ploche panela. 

Vyžarujú teda rozptýlené svetlo vo veľkom uhle a miestnosť osvetlia rovnomernejšie ako neónky či LED trubice… o žiarovkách a žiarivkách nehovoriac.

LED panely do kazetového stropu sa teda hodia napr. do:

  • kancelárií, a to malých i veľkých open space priestorov,
  • predajní a iných verejných priestorov,
  • jedální, šatní a iných pomocných priestorov.

Jednoducho všade tam, kde máte alebo sa chystáte osadiť kazetový strop. Doma to asi nebude, byt či dom si asi kazetovým stropom nebudete špatiť. 

Inštalácia…

…už asi nemôže byť jednoduchšia. 

Vyberiete zo stropu príslušnú kazetu a pripravíte si prívodný 230 V kábel svetelného okruhu. Vyložíte LED panel nahor šikmo cez otvor a pripojíte napájací zdroj k 230 V káblu, napr. pomocou prístrojovej svorkovnice (tzv. čokolády). 

Následne pripojíte k zdroju kábliky vedúce z LED panela (sú osadené konektormi). LED panel potom chytíte zo spodnej strany, posuniete nad otvor a položíte ho zhora na nosnú konštrukciu.   

Samozrejme, pripojiť čokoľvek k 230 V obvodu môže iba kvalifikovaný elektrikár. Už sme to spomínali viackrát, ale bezpečnosti nie je nikdy dosť.

LED panel do kazetového stropu s typizovaným rozmerom 600 × 600 mm – pohľad zo zadnej strany.
 

LED panel do kazetového stropu s typizovaným rozmerom 600 × 600 mm – pohľad zo zadnej strany.

Tip pre vás – polovičný výkon LED panelov

Niektoré LED panely do kazetového stropu sú delené na 2 polovice, ktoré majú samostatné napájacie zdroje. Polovice teda môžete zapínať a vypínať samostatne a LED panel môže svietiť na polovičný výkon. Napríklad pomocou lustrového vypínača č. 5.

Pozrieť LED panely do kazetového stropu v e-shope »

S osvetlením vám poradíme

Ak si neviete rady s LED panelmi, kontaktujte nás. Poradíme vám s výberom najvhodnejšieho typu osvetlenia pre vaše priestory.

Pozrieť kontakty »

Prečítajte si ďalšie časti nášho štvordielneho seriálu o LED paneloch:

 Zdroj: Unsplash, autor: Benjamin Child.