Podružný elektromer: využitie, typy, parametre

Rôzne typy podružných elektromerov.

Potrebujete merať spotrebu elektriny na viacerých miestach mimo elektromera, ktorý máte od distribučnej spoločnosti? Áno, aj na tieto situácie existuje riešenie – volá sa podružný elektromer. Môžete si ho kúpiť aj vy, nainštaluje vám ho „obyčajný“ elektrikár. Prečítajte si, v akých situáciách podružné elektromery využijete a ako si vybrať ten správny.

Elektromer nemusíte mať iba jeden

Presne tak, elektromer nemusíte mať iba od distribučnej spoločnosti elektriny (ZSD, SSD či VSD). Môžete si (nechať) namontovať svoje vlastné doplnkové elektromery. 

A nie je to vôbec drahé: bavíme sa v podstate o desiatkach eur za samotný elektromer + nejaké to euro za montážny materiál a montáž. 

Tomuto meraniu spotreby sa hovorí podružné a týmto elektromerom… takisto podružné. Využijete ich napríklad v týchto situáciách:

  1. Chcete poznať spotrebu časti domu – Prístavby, garáže, záhradného domčeka a pod.,
  2. Máte spoločnú elektrinu so susedmi – Napríklad v garážovom bloku, záhradkárskej či chatovej osade. Hlavný elektromer môže byť napísaný na jedného z vás a náklady si potom rozdelíte.
  3. Prenajímate priestory viacerým nájomníkom – Pomocou podružných elektromerov im jednoducho rozúčtujete náklady na elektrinu, či už ide o bytové jednotky, obchodné alebo iné nebytové priestory.
  4. Potrebujete merať spotrebu nejakého spotrebiča alebo ich skupiny – Môže ísť napríklad o vykurovanie, rôzne strroje a pod.

Samozrejme, tieto podružné elektromery nemajú takú vysokú úroveň presnosti ako tie od distribučných spoločností. Tie sú certifikovanými meradlami, takže distribučka musí ich presnosť pravidelne overovať. 

Ale žiadny strach. 

Aj tieto podružné elektromery sú na nami spomenuté účely veľmi presné. Pomýlia sa maximálne o jednotky percent. 

Dôvodom nepresnosti je napríklad vlastná spotreba elektriny. Elektromer ju totiž potrebuje na svoje napájanie.

Zaujímajú vás detaily o presnosti elektromerov? Nájdete ich v prílohe vyhlášky 161/2009 Z. z.

Pozrieť všetky elektromery v e-shope »

Nie je elektrina ako elektrina. Niektorá je „skutočná“, iná jalová

Ak sa vyznáte v elektrotechnike, viete, že nie je energia ako energia a nie je výkon ako výkon. Pri striedavom prúde rozoznávame meranie zdanlivého, činného a jalového výkonu. 

A prečo jalový? 

Nemáte tu veľa priestoru, aby sme to vysvetlili. V skratke: ide o výkon, ktorý distribučná sieť aj tak musí preniesť, ale nepremení sa v spotrebiči na prácu – tj. nepremení sa na teplo, svetlo, točivý pohyb elektromotora a pod. 

Veľa ho potrebujú indukčné spotrebiče ako elektromotory či transformátorykapacitné spotrebiče ako napr. spínané zdroje. 

Potrebujete merať elektrinu doma? V tom prípade si nerobte starosti. Domácnosti totiž za jalový výkon neplatia. Firemní odberatelia však áno, pretože ho spotrebujú omnoho viac a distribučná sieť to už „pocíti“. 

Podružné elektromery najmä na meranie činného výkonu

V našom e-shope máme prevažne podružné elektromery na meranie činného výkonu. Existujú však aj také, ktoré vedia merať jalovú zložku, prípadne všetky spolu. Niektoré vám dokonca zmerajú aj parametre siete ako napríklad:

  • príkon,
  • napätie,
  • prúd,
  • frekvencia,
  • energia dodaná do siete (napríklad z fotovoltiky).

Ak by ste potrebovali špeciálny typ elektromera, aký nemáme v ponuke, neváhajte nás kontaktovať.

Vedeli ste, že? 

Mnohé elektromery v našej ponuke majú komunikačný výstup so štandardom S0. Pre každú kWh pomocou neho vygenerujú určitý počet impulzov (napr. 400). Existujú elektronické moduly, ktoré vedia tieto impulzy zaznamenávať a vypočítať podľa nich spotrebu. Po pripojení modulu k počítačovej sieti tak viete spotrebu sledovať aj na diaľku, cez internet.

Pozrieť všetky elektromery v e-shope »

Analógový alebo digitálny elektromer?

Podobne ako pri elektromeroch od distribučných spoločností, aj v prípade podružných existujú 2 typy. 

1. Mechanické (analógové) elektromery

Mechanické elektromery fungujú na princípe otáčajúcich sa valčekov, ktoré dokopy tvoria číselný údaj o spotrebovanej elektrine. Je to podobné ako v prípade plynomerov alebo kazetových magnetofónov (pozri foto nižšie). 

V našom e-shope im hovoríme aj analógové elektromery, aby sme ich jasne odlíšili od digitálnych.

Analógové (mechanické) elektromery – rôzne druhy.
 

Analógové (mechanické) podružné elektromery s mechanickými číselníkmi. Zľava doprava: jednofázový kompaktný do 45 A, trojfázový do 100 A, jednofázový do 100 A.

Pozrieť analógové elektromery v e-shope »

2. Digitálne elektromery

V digitálnych elektromeroch zabezpečuje meranie i vyhodnocovanie spotreby elektronika. Spotrebu energie, prípadne ďalšie údaje, zobrazujú na digitálnom LCD displeji.

Paradoxne, medzi digitálnymi a analógovými elektromermi s podobnými parametrami nie je v cene skoro žiadny rozdiel. Ide teda skôr o to, či sa vám číta ľahšie LCD displej alebo mechanický číselník. 

A predstavte si, niektoré digitálne elektromery majú pre ľahšiu čitateľnosť displeje dokonca podsvietené. Fantázia, nie?

Digitálne podružné elektromery – rôzne druhy.
 

Rôzne druhy digitálnych elektromerov s LCD displejom, zľava doprava: kompaktný jednofázový do 50 A, jednofázový do 60 A, trojfázový do 80 A.

Pozrieť digitálne elektromery v e-shope »

3. Elektromery do zásuvky

Hovorili sme, že existujú 2 typy? Mysleli sme 3.

Možno ste už totiž videli také tie wattmetre, ktoré pripojíte do zásuvky – hovorí sa im aj merače spotreby. Sú vybavené ďalšou zásuvkou na pripojenie spotrebiča a na displeji ukazujú spotrebu elektriny, prípadne aktuálny príkon spotrebiča. 

Prečo ich spomíname? Pretože ide v podstate tiež o elektromery.

Sú však obmedzené tým, že k nim môžete pripojiť iba 1 spotrebič. No dobre, pokojne aj viac spotrebičov cez predlžovačku, ale to je nepraktické. Okrem toho ste obmedzení max. prúdom 16 A. Podružné elektromery na DIN lištu začínajú na 32 A.

Merač spotreby elektriny do zásuvky.
 

Merač spotreby elektriny do zásuvky pre 1 spotrebič (max. 16 A, tj. 3 600 W). Je to v podstate tiež elektromer.

Pozrieť merače spotreby v e-shope »

Aj pre trojfázové obvody

Podružné elektromery sa vyrábajú v jednofázovom i trojfázovom prevedení. Môžete teda merať spotrebu nielen v jednotlivých okruhoch, ale pokojne aj pre celý objekt. 

Dajte si však pozor na maximálny trvalý prúd elektromerom. Mal by byť vyšší, ako je istič, zaradený do príslušného okruhu pred ním. 

Samozrejme, väčšina elektromerov zvládne nejaký ten ampér navyše. Ale krátkodobo. Jednotlivé modely sa v tomto líšia, odporúčame vám teda, aby ste si pred nákupom podrobne naštudovali parametre toho, ktorý sa vám pozdáva. Ak si neviete rady, ozvite sa nám, poradíme vám.

Myslite tiež na to, že svorky elektromerov, ktoré znesú nižší prúd, nemávajú príliš veľkú rezervu na hrubé vodiče. Napríklad pri najmenších elektromeroch do 40 A to môže byť iba 6 mm2, tj. pre 32 A istič.

Výrobcovia zvyknú udávať aj max. napätie. S tým si však hlavu lámať nemusíte – každý jednofázový elektromer zvládne 230 V aj s veľkou rezervou a každý trojfázový zase 400 V s rezervou.

Pozrieť všetky elektromery v e-shope »

Pozor na šírku elektromera a na zásahy do elektromerového rozvádzača

Podružný elektromer na informatívne meranie vám môže nainštalovať „obyčajný“ elektrikár. Nemusíte mať žiadne povolenia od distribučky… samozrejme, ak nezasiahnete do elektromerového rozvádzača. 

Ale naozaj to nechajte na kvalifikovaného elektrikára, ktorý vie, čo robí. Opakujeme sa, ale musíme. Pretože bezpečnosť je čo? Bezpečnosť je prvoradá! Ide pri nej často o život.

Väčšina elektromerov sa uchytáva na klasickú DIN lištu, rovnako ako napr. ističe a prúdové chrániče. 

Môžete ich teda nainštalovať:

  1. do rozvádzača, rozvodnice alebo rozvodnej skrine vedľa ističov, chráničov a ďalších prístrojov,
  2. do samostatnej rozvodnice/rozvodnej skrine, ktorú na tento účel osadíte tam, kde sa vám to hodí, 
  3. do dostatočne veľkej krabice, do ktorej predtým osadíte DIN lištu a priechodky pre káble,
  4. do prístrojového krytu, ktorý na rozdiel od rozvodnej skrinky nemá dvierka, ale umožňuje priamu viditeľnosť displeja, no zároveň zvyšuje jeho krytie a zabezpečuje ochranu pred úrazom elektrinou.

Nech už zvolíte ktorýkoľvek variant, dajte si pozor na krytie. Ak bude elektromer v exteriéri alebo vo vlhkých priestoroch, musí mať krabica/rozvodná skrinka krytie aspoň IP44.

Pozor aj na rozmery podružných elektromerov. Niektoré malé jednofázové zaberú na lište iba 1 pozíciu – rovnako ako jednofázový istič. 

Čím je však elektromer väčší, tým viac pozícií obsadí. Niektoré trojfázové ich potrebujú až 7. A tie sa rozhodne nenájdu v každej rozvodnej skrinke či krabici.

Potrebujete plombu? Žiadny problém

Nie, toto nie je reklama na stomatologické služby. Iba sme vám chcel dať na známosť, že aj väčšinu podružných elektromerov môžete zaplombovať, aby ste zabránili neoprávnenej manipulácii. Ak to neumožňuje priamo elektromer, nič nie je stratené. Zaplombovať môžete aj niektoré druhy spomenutých prístrojových krytov.

Pozrieť všetky elektromery v e-shope »

Chcete merať elektrinu, ale neviete ako na to? 

Ozvite sa nám. Poradíme, aký typ elektromera na informatívne meranie sa pre vás hodí.

Pozrieť kontakty »