Seriál LED panely, časť 3: Prisadené LED panely (na povrch)

Prisadené LED panely rôznych druhov – okrúhly, obdĺžnikový a čierny štvorcový.

Staviate alebo prerábate a hľadáte vhodné nástenné alebo stropné svietidlá? UFO – guľaté a pologuľaté – už nefrčia, siahnite radšej po prisadených LED paneloch s montážou na povrch. Sú násobne úspornejšie, majú násobne dlhšiu životnosť, svietia silnejšie a… a majú aj ďalšie výhody. Čítajte ďalej a dozviete sa, aké. 

Prečítajte si ďalšie časti nášho štvordielneho seriálu o LED paneloch:

Nechajte UFO odletieť, nahradí ho prisadený LED panel

Tak na úvod – čo je vlastne LED panel: Písali sme o tom už v prvej časti nášho seriálu, ale zrekapitulujeme to. 

LED panel je svietidlo aj svetelný zdroj v jednom, tj. je to svietidlo, ktoré má ako keby napevno zabudovanú LED žiarovku. 

Už počujeme vaše obavy: „A čo keď sa svietidlo pokazí? To ho budem musieť vyhodiť, keď sa v ňom nedá vymeniť žiarovka. To už je lepšie to UFO alebo iné svietidlo so žiarovkou…“

Áno aj nie. 

Čo sa týka životnosti, nemáte sa vôbec čoho báť. Pri LED paneloch je v podstate rovnaká ako pri LED žiarovkách a v prípade niektorých modelov dosahuje aj 20 000 hodín. Ak by ste svietili 8 h denne, 365 dní za rok, vydržal by vám LED panel 6,85 roka. 

Samozrejme, stále môžete siahnuť po klasickom nástennom svietidle a LED žiarovke, no LED panel má predsa len pár výhod:

1. Minimalistický dizajn 

Prisadené LED panely sú nenápadné, tenké (hrúbka iba niekoľko cm) a nepôsobia rušivo. Pasujú do väčšiny moderných interiérov. 

Samozrejme, nie každému sa takýto minimalistický dizajn páči a nie všade sa hodí. Do tých rustikálnejšie ladených interiérov budú viac pasovať nejaké svietidlá s prepracovanejším dizajnom. 

2. Rovnomerné svetlo bez oslnenia

Klasické svietidlá so žiarovkami vyžarujú intenzívne svetlo z jedného bodu. Môžu vám tak spôsobovať nepríjemné oslnenie. 

LED panely však vyžarujú rozptýlené svetlo pod uhlom 100 – 150° z veľkej plochy. Miestnosť teda osvetlia rovnomernejšie s minimom ostrých tieňov. Rovnomerné osvetlenie bez oslnenia takisto uľaví vašim očiam.

3. Lepšie chladenie

Ďalšou výhodou je lepšie chladenie. LED panel má oproti LED žiarovke väčšiu plochu a vďaka tomu lepší odvod tepla. To opäť pomáha predlžovať jeho životnosť. 

Pri LED žiarovke ste odkázaní na sálanie tepla do okolia a prirodzené prúdenie vzduchu. Ono toho tepla nie je až tak veľa ako v prípade klasických žiaroviek, pre LED čipy je však odvod tepla kľúčový. Polovodiče a vysoké teploty totiž nie sú najlepšími kamarátmi.

Pozrieť prisadené LED panely v e-shope »

Štvorec, obdĺžnik alebo kruh?

LED panely s montážou na povrch nahradia takmer akékoľvek svietidlá na povrch. Nahradia dokonca aj bodovky, ku ktorým by ste museli najprv pridať sadrokartónový podhľad. 

Áno, existujú aj bodovky na povrch, majú však omnoho väčšiu výšku a museli by ste ku každej ťahať prívodný kábel. Nehovoriac o tom, že bodové svietidlá osvetlia oproti LED panelom omnoho menšiu plochu, takže ich potrebujete viac. 

Takýmto LED panelom na povrch sa hovorí aj prisadené LED panely. 

Prečo? Pretože sú naozaj prisadené k stropu či stene – medzi nimi a povrchom nie je žiadna medzera. Takže to nielen poriadne svieti, ale aj dobre vyzerá.

Čo sa týka dizajnu prisadených LED panelov, máte na výber z rôznych: 

  • Tvarov – Môžu byť okrúhle, štvorcové i obdĺžnikové. 
  • Farieb – Presklená plocha je z mliečneho skla, aby dobre rozptýlila svetlo do priestoru. Rám potom má často bielu, striebornú alebo čiernu farbu, stretnete sa však aj s inými farbami, prípadne s rôznymi dekoračnými vzormi.
  • Veľkostí – Platí, že čím výkonnejší (a silnejšie svietiaci) LED panel, tým má väčšie rozmery.
Prisadené LED panely rôznych druhov – okrúhly, obdĺžnikový a čierny štvorcový.
 

Prisadené LED panely nájdete v stovkách variant – môžu mať rôzny tvar, veľkosť, výkon i farbu.

Pozrieť prisadené LED panely v e-shope »

Prisadené LED panely do každého domu (a kancelárie)

Prisadené LED panely sa vyrábajú s výkonom od 3 W, čo zodpovedá cca 30 W klasickej žiarovke, až po vyše 60 W, čo je cca 340 W klasická žiarovka. 

Takisto ich zoženiete s rôznou farebnou teplotou – od teplej (takej tej dožlta), pripomínajúcej klasickú žiarovku, cez denné svetlo až po studenú bielu (domodra), ktorá je ideálna na prácu, pretože podporuje bdelosť a ostražitosť. 

Detaily o farebných teplotách nájdete v prvej časti nášho seriálu o LED paneloch.

Farebné LED panely sú zriedkavé. Existujú však také, na ktorých si môžete nastaviť farebnú teplotu prepínačom. 

Sú ideálne do miestností, ktoré využívate počas dňa na rôzne účely. Napríklad ak budete v obývačke pracovať, zvolíte si dennú alebo studenú bielu, večer pri odpočinku zase teplú bielu s odtieňom dožlta.

Práve vďaka rôznym farebným teplotám a rôznym výkonom môžete prisadenými LED panelmi osvetliť:

  • každú miestnosť v dome, od spálne cez obývačku, kuchyňu až po dielňu či garáž,
  • menšie i väčšie kancelárie, vrátane rozľahlých open space priestorov,
  • dielne, výrobné a servisné priestory, 
  • školy a podobné zariadenia. 

Vyberáte LED panel do kúpeľne? Pozor na krytie

LED panel do kúpeľne alebo do iných vlhkých priestorov by mal mať zvýšené krytie aspoň IP44. Vďaka nemu odolá aj striekajúcej vode a vy budete mať istotu, že ste pre ochranu pred úrazom elektrinou urobili maximum. V niektorých častiach kúpeľne je dokonca krytie IP44 povinné – predpisujú ho normy.

Pozrieť prisadené LED panely v e-shope »

Montáž prisadených LED panelov: jednoduchšie to byť nemôže

Montáž je… jednoduchá. Ba až primitívna, ak teda pre vás nie je problém vyvŕtať zopár otvorov a zaskrutkovať pár skrutiek. 

Každý prisadený LED panel je totiž vybavený otvormi na pripevnenie k povrchu na zadnej časti. 

O napájanie sa stará miniatúrny elektronický zdroj (nie je to klasický transformátor, takže nebzučí). 

Zdroj je takisto uchytený k zadnej časti panela a k panelu sa pripája konektorom. 230 V prívodný kábel k zdroju pripojíte pomocou čokolády. Nie mliečnej ani horkej, ale elektrikárskej (hovorí sa jej tiež prístrojová svorkovnica alebo lustersvorka). 

Ale s tým všetkým by si mal šikovný elektrikár poradiť. Vlastne aj ten menej šikovný. Nechajte to radšej na nich, v opačnom prípade môžete pri nejakom problémy niesť následky. A tie nemusia byť pekné.

Prisadený LED panel – pohľad šikmo zhora a dovnútra.
 

Montáž prisadených LED panelov je jednouchá. Stačí pripevniť skrutkami a pripojiť zdroj k svetelnému okruhu pomocou svorkovnice.

Pozrieť prisadené LED panely v e-shope »

Neviete si vybrať? Nebojte sa spýtať

Ak sa neviete v LED paneloch zorientovať, pokojne nám napíšte, zavolajte, pošlite holuba… Poradíme, vysvetlíme, zabalíme a k vám domov odošleme. 

Pozrieť kontakty »

Prečítajte si ďalšie časti nášho štvordielneho seriálu o LED paneloch: