Ako si osvetliť priestor pre odpočinok a vysokú produktivitu

Zlé osvetlenie na prácu.

Svetlo môže zlepšiť, ale aj zhoršiť našu produktivitu a náladu. Či už sa chystáte pracovať v kancelárii alebo v dielni, variť v kuchyni či odpočívať pri knihe, nezabudnite na správne osvetlenie priestoru. Nie, stlačiť vypínač nestačí. Vydržte čítať ďalej – poradíme vám, ako si priestor správne osvetlíte.  

Aj nevidiaci reagujú na svetlo

To ste nečakali, že? Dokázala to napríklad štúdia z roku 1995 na nevidiacich ľuďoch, ktorí na zmeny svetla reagovali napriek ich 100 % slepote.

Ako je to možné? Na okolité svetlo odpovedá náš organizmus dvoma spôsobmi:

1. Formovaním obrazu

Mozog si na základe podnetov od očí skladá obraz okolia. Vďaka tomu sa vieme orientovať v priestore pomocou zraku.

2. Fyziologickými zmenami

Na základe svetelných podmienok môže telo zvýšiť alebo znížiť ostražitosť či zintenzívniť vnímanie okolia. Zvyšuje sa napr. tvorba kortizolu, ktorý zrýchľuje tep a telesnú teplotu. Okrem toho má svetlo vplyv aj na cirkadiánny rytmus, čo sú také naše interné, cca 24-hodinové hodiny… 

Vďačíme za to fotopigmentu nazývanému melanopsín. Vďaka nemu môžu na svetelné zmeny (obzvlášť tie, ktoré zahŕňajú modré svetlo) reagovať aj nevidiaci, ak je ich ochorenie, resp. porucha zraku obmedzená na vonkajšiu vrstvu sietnice s tyčinkami a čapíkmi.  

Tie mechanizmy nie sú jednoduché a nebudeme vás nimi zaťažovať. Najdôležitejšie však je, že osvetlenie má na produktivitu v práci a na našu výkonnosť i náladu zásadný vplyv. 

Komplexné info nájdete v tejto rozsiahlej elektronickej publikácii. Samozrejme, k dispozícii máte stovky iných zdrojov, stačí hľadať na Googli.

Pozrieť svietidlá v e-shope »

Svetelný tok nie je všetko

Tak ste sa niečo zaujímavé dozvedeli, teraz budeme trochu nudní. Najskôr vás zoznámime s parametrami a pojmami z oblasti osvetlenia, aby sa nám to neplietlo:

Svetelný tok 

Zoberme si napríklad najpredávanejšiu LED žiarovku z nášho e-shopu. Pri pohľade na jej obal zistíte, že má príkon 9 W a svetelný tok 900 lm (lúmenov). 

Aby ste si to vedeli predstaviť: je to niečo medzi 60 a 75-Wattovou klasickou žiarovkou.

Rôzne svetelné zdroje aj rôzne LED žiarovky môžu mať rovnaký výkon, no odlišnú účinnosť. Môže sa teda stať, že uvedená 9 W LED síce bude mať 900 lm, iná 9 W LED však môže mať iba 800 lm. 

Svetelný tok je teda dôležitý parameter, ktorý vyjadruje, ako silno žiarovka (či iný svetelný zdroj) svieti. 

Intenzita osvetlenia

Možno ste sa už stihli zamyslieť nad tým, že je rozdiel, či rovnaká žiarovka osvetľuje napríklad miestnosť s veľkosťou toalety alebo obývačku… a máte pravdu.

Rovnaký svetelný tok totiž osvetlí väčšiu miestnosť menej. Tomuto parametru sa hovorí osvetlenie a vyjadruje sa v luxoch (značka lx). 

Osvetlenie 1 lx dosiahnete, keď svietite svetelným tokom 1 lm na plochu 1 m2

Máte radi vzorce? Tak vám to napíšeme ako vzorec, aha: 

Ev = Φv : A

 

Kde:

Ev je osvetlenie v luxoch (lx),

Φv (čítaj fí) je svetelný tok v lúmenoch (lm),

A je osvetlená plocha v m2.

Ako silno teda svietiť? Nebojte, aj na to sú normy. Predpisujú rôznu minimálnu intenzitu osvetlenia pre rôzne činnosti, napríklad:

Priestor/činnosť Minimálne osvetlenie
sklady 50 lx
kancelárie a školské triedy 500 lx
kreslenie a rysovanie 750 lx
hrubé práce s materiálom 200 lx
frézovanie a sústruženie 300 lx
spájkovanie a kontrola plošných spojov 1 000 lx

 

Všimnite si, že čím jemnejšia práca a čím väčší dôraz na detaily, tým je osvetlenie silnejšie. 

Pozrieť svietidlá v e-shope »

Ale dosť „kecov“, dajme si príklad z praxe. 

Príklad osvetlenia malej kancelárie:

Zariaďujete si novú kanceláriu s rozmermi 5 × 5 m, teda s plochou 25  m2. Keď toto číslo vynásobíte odporúčanou úrovňou osvetlenia 500 lx, vyjde vám, že budete potrebovať svetelný tok 12 500 lm.

 

Na osvetlenie kancelárií sú vhodnejšie skôr plošné zdroje, ideálne sú v tomto prípade LED panely. Taký 30 W LED panel má svetelný tok cca 2 400 lm. Na dané osvetlenie by ste teda potrebovali 5,2 takýchto panelov.

Poviete, si, že teda objednáte 5 a hotovo. Iba že by nie, sorry, také jednoduché to nebude. 

Pozor na straty, odrazy a odlesky

Jednoduché to nie je, pretože všetko svetlo nedopadne tam, kam by ste chceli: 

  • Niečo vyžiari svetelný zdroj inde. 
  • Niečo dopadne na plochy, ktoré svetlo pohltia – napríklad tmavý nábytok.
  • Niečo dopadne na plochy, ktoré svetlo odrazia – napr. biele steny, o niečo menej bledý nábytok.

Všetko závisí od vyžarovacieho uhla svetelného zdroja a reflexnej plochy za ním. Veľkú rolu hrajú aj farby, materiály a veľkosti odrazových plôch.

A aby toho nebolo málo, do hry vstupuje aj denné svetlo. Aj toho môže prísť do miestnosti viac alebo menej podľa veľkosti okien, ich orientácie na svetovú stranu a podľa času. 

Napríklad pri oknách na východ vás ráno slnko oslní a svetla budete mať dosť… až nadbytok. Poobede ho už bude menej. Na západe to bude zase naopak a oslňovať vás bude zapadajúce slnko. V zime už o pol štvrtej.

Zlé osvetlenie na prácu.
 

Na tejto fotke je zle všetko – smer, intenzita aj farebná teplota svetla. A ešte to, že „týpek“ pracuje v noci, aj keby nemusel.

Dá sa to celé vlastne vypočítať? Dá…

…ale nie je to jednoduché a už dávno sa to nerobí s perom a kalkulačkou v ruke. A hlavne, v tomto článku na to nemáme priestor.

Interiéroví dizajnéri a experti na osvetlenie pre zjednodušenie používajú návrhový softvér ako napr. Dialux (základná verzia je zadarmo). 

A čo my, „bežní smrteľníci"? Ak sa vám nechce hrať so softvérom, ste odkázaní na odhady a čiastkové výpočty.

V tom prípade počítajte radšej so silnejším osvetlením, než je váš prvotný odhad. Svetelný tok žiaroviek, žiariviek a trubíc časom slabne. Odborníci preto počítajú s aspoň 25 % rezervou. Tj. ak vypočítate/odhadnete/vyveštíte z krištáľovej gule, že budete potrebovať LED žiarovky/trubice s výkonom 100 W, nechajte namontovať radšej 125 W. 

Na zníženie intenzity môžete použiť stmievač (stmievací vypínač) alebo spínať viacero svetelných okruhov samostatne. 

Potrebujete osvetliť firmu? Nechajte to na profíka

Výpočty a odhady vám budú stačiť doma alebo na voľnočasové aktivity. Ak však potrebujete osvetliť veľké pracovisko so zamestnancami, nechajte to radšej na profesionála. Predsa len, je v stávke produktivita práce vašich zamestnancov. A tiež ich zdravie.

Pozrieť svietidlá v e-shope »

Menej svetla je niekedy lepšie

Pre kvalitné osvetlenie je dôležitý aj smer. Nie ten s veľkým S, ale smer, z ktorého bude svetlo svietiť. 

Pri nesprávne zvolenom smere, type a svetelnom toku vás môže svetlo oslňovať. A to je mimoriadne rušivé. Určite ste zažili takú tú situáciu, keď začína slnko zapadať a svieti vám silno do očí. Je to práve kvôli zlému smeru – veľmi nízkemu uhlu nad horizontom. Veľmi nepríjemné je to od uhla 45° a nižšieho. 

Najprirodzenejšie je, keď svetlo prichádza šikmo zhora. Mierny tieň neprekáža, naopak, pomáha vám rozlíšiť hranice a detaily jednotlivých predmetov. Problémom sú však hlboké tiene, v ktorých môžu detaily zanikať. 

Zabránite im pridaním prídavného rozptýleného osvetlenia k osvetleniu daného miesta, napríklad pracovného stola. Rozptýleným osvetlením zároveň znížite kontrast medzi jasnými obrazovkami a tmavším okolím, ktorý by inak unavoval oči.

Oslňovať vás môžu aj odrazy a odlesky z osvetlených plôch. Áno, napríklad aj od obrazovky počítača. Ak pracujete za obrazovkou, zdroj svetla by nemal byť za vaším chrbtom. 

LED panely a trubice sú lepšie než žiarovky

Pri oslnení záleží aj na type svetelného zdroja. Najsilnejšie vás oslnia také, ktoré vyžarujú svetlo z jedného bodu alebo malej plochy. 

Príkladom sú číre žiarovky a číre LED žiarovky, o niečo lepšie sú na tom mliečne žiarovky a LED žiarovky či žiarivky. 

Ešte lepšie sú žiarivkové trubice a najjemnejšie svetlo poskytujú LED panely, ktoré vyžarujú svetlo z veľkej plochy cez mliečne sklo.

Jemné rozptýlené svetlo je aj denné svetlo, ktoré však má veľkú nevýhodu. Nemôžete ho vypnúť jednoduchým stlačením vypínača. Ak nechcete, aby vás oslňovalo, nezabudnite pri návrhu osvetlenia na vhodné tieniace prvky – napr. žalúziami či roletami.

Pozor na blikanie

Blikajúce svetlo unavuje oči. Produkovali ho napríklad staré „neónky“ v žiarivkových svietidlách s indukčným predradníkom, ktoré blikali v rytme 50 Hz frekvencie rozvodnej siete. Ak ich máte, odporúčame vám vymeniť svietidlá za LED alebo za novšie s elektronickým predradníkom. Tie blikajú v rádoch kHz (niekoľkotisíckrát za sekundu), takže svetlo budete vnímať ako trvalé.

Pozrieť svietidlá v e-shope »

Na prácu studená, na odpočinok teplá

Biela nie je vždy biela. Aspoň tak to hovoria vysmiate gazdinky v reklamách na pracie prášky, ale týka sa to aj osvetlenia. 

Možno si spomínate, tak 25 rokov dozadu, keď naše domácnosti svietili dožlta. Hlavnými svetelnými zdrojmi boli klasické volfrámové žiarovky, v ktorých svetlo vzniká rozžeravením vlákna.

Ono na žltom svetle nie je nič zlé… pokým chcete odpočívať. Na prácu sa až tak nehodí. 

Naopak, biele a svetlomodré svetlo podporuje bdelosť a zvýšenú pozornosť. Je teda omnoho lepšie na osvetlenie pracovísk či exteriérov. 

Farebný odtieň svetla sa vyjadruje tzv. farebnou teplotou. Nebudeme sa ďalej rozpisovať, tabuľka vám to povie polopate:

Slovné označenie Farebný odtieň Farebná teplota Použitie
teplá biela žltý 2 800 – 3 500 K odpočinok – obývačka, spálňa, lampa na čítanie, odpočinkové miestnosti na pracovisku
neutrálna biela/denné svetlo žiadny 4 000 – 5 000 K práca – pracovisko, domáca pracovňa, kuchyňa, predsieň, kúpeľňa, terasa
studená biela modrý 5 500 – 6 500 K  zvýšená pozornosť – pracoviská, dielne, haly, garáže, exteriéry a pod.

 

Ale nebojte sa, nemusíte nikam osádzať klasické žiarovky. 

Moderné svetelné zdroje ako LED žiarovky, LED panely či LED trubice totiž zoženiete s rôznou farebnou teplotou – od tej najžltšej bielej až po svetlomodrú bielu.

Na niektorých zdrojoch ako napr. LED panely, LED pásy či LED žiarovky si môžete farebnú teplotu dokonca zvoliť. Niekde sa to dá prepínačom, inde diaľkovým ovládačom alebo na diaľku, ak ide napr. o smart žiarovku.

Osvetlenie v obývačke.
 
Do obývačky je vhodná nižšia farebná teplota (dožlta). Ak v nej však trávite veľa času alebo nebodaj pracujete, najlepšie bude svietidlo s nastaviteľnou farebnou teplotou.

Pozrieť svietidlá v e-shope »

Potrebujete niečo osvetliť? Nechajte si to od nás vysvetliť

Na sklade máme stovky druhov svietidiel a svetelných zdrojov. A chápeme, že nie je pre vás ľahké sa v nich vyznať. Zavolajte alebo napíšte a poradíme vám, ako svietiť optimálne. 

Zobraziť kontakty »