Ako vybrať ventilátor

Možno ste si už všimli, že v zle vetraných priestoroch, v ktorých chýba čerstvý vzduch, sa niekedy nedokážete úplne uvoľniť či sústrediť a občas vás môže prekvapiť aj bolesť hlavy. V priestoroch bez okien je teda nevyhnutnosťou nútené vetranie, ktoré najjednoduchšie zabezpečíte pomocou ventilátora. V článku vám prinášame návod, ako si taký ventilátor vybrať – či už ho chcete inštalovať na toaletu, do kúpeľne, garáže či dielne.

Ventilátor do kúpeľne, na toaletu i do garáže

V našom e-shope nájdete niekoľko druhov ventilátorov, rozdelených podľa konštrukčného vyhotovenia.

V kategórii bytové ventilátory nájdete klasické ventilátory, ktoré sa najčastejšie používajú na odvetrávanie toalety a kúpeľne. Bývajú vybavené ochrannou mriežkou, pričom niektoré z nich majú aj automaticky sklápateľné žalúzie, ktoré sa po vypnutí ventilátoru uzatvoria. Zabránia tak spätnému prúdeniu vzduchu do miestnosti. Niektoré bytové ventilátory sú namiesto žalúzií vybavené ochranným krytom a otvormi po obvode. Ak chcete zabrániť spätnému prúdeniu vzduchu, môžete to urobiť pomocou inštalácie spätnej klapky.

ventilator-5

Obr. 1 – Ventilátory s automaticky sklápateľnou žalúziou zabránia spätnému prúdeniu vzduchu do miestnosti.

ventilator-2

Obr. 2 – Ventilátor s minimalistickým dizajnom bez prednej mriežky je veľmi nenápadný.

Kvôli slabšiemu prietoku vzduchu sa bytové ventilátory hodia na odvetrávanie priamo cez stenu, prípadne cez kratšie vetracie potrubie tak do 1 m.

Tzv. priemyselné ventilátory majú na rozdiel od klasických bytových robustnejšiu konštrukciu, často z kovových prvkov. Majú tiež vyšší výkon a väčší prietok vzduchu. Musíte pri nich však počítať aj s omnoho vyššou hlučnosťou a cenou

ventilator-4

Obr. 3 – Priemyselné ventilátory sa kvôli vyššej hlučnosti hodia skôr do dielne, garáže, pivnice a pod.

Špeciálnym prípadom je tzv. potrubný ventilátor, ktorý sa inštaluje priamo do vetracieho potrubia. Tým pádom je ukrytý pred vaším zrakom a nenarúša vzhľad miestnosti.  

ventilator-3

Obr. 4 – Potrubné ventilátory sa inštalujú priamo do vetracieho potrubia a nenarúšajú vzhľad miestnosti.

Pozrieť ponuku ventilátorov na našom e-shope »

Parametre a funkcie ventilátorov

Výkon a príkon – Väčšina bytových ventilátorov má výkon do 20 W, niektoré priemyselné v našej ponuke však môžu dosahovať aj niekoľko stoviek W. Bytové ventilátory majú príkony porovnateľné s bežnou žiarovkou, takže nepotrebujú samostatné istenie. Väčšinou platí, že čím vyšší výkon, tým väčší prietok vzduchu

Prietok vzduchu – Tento parameter udáva, koľko vzduchu dokáže ventilátor odsať za určitý čas. Najčastejšie sa udáva v m3/h, pričom začína niekde na 90 m3/h pri bytových a končí na 9 000 m3/h.

Otáčky a hlučnosť – Čím vyššie sú otáčky, tým väčší je aj prietok ventilátora. Platí však tiež, že ventilátor s väčším priemerom má väčší prietok pri rovnakých otáčkach ako iný model s menším priemerom. So zvyšujúcimi sa otáčkami však stúpa aj hlučnosť, preto si radšej vždy vyberte väčší ventilátor, ktorý zvládne odsať rovnaké alebo väčšie množstvo vzduchu pri nízkych otáčkach a teda aj pri nízkej hlučnosti.

Priemer potrubia – Ide o priemer výstupného otvoru ventilátora, na ktorý sa pripája vetracie potrubie. Pohybuje sa v hodnotách 100, 125 a 150 mm pri bytových ventilátoroch, pri priemyselných to môže byť 200 mm aj viac.

Typ ložiska – Ventilátor s guľôčkovým ložiskom je tichší a môžete ho namontovať aj na strop.

Materiál – Lacnejšie bytové ventilátory bývajú vyhotovené z ABS plastu, pričom väčšina je odolných voči UV žiareniu. Kvalitnejšie ventilátory vrátane priemyselných sú vyhotovené z kovu.

Krytie – Špecifikuje odolnosť voči vniknutiu cudzích predmetov, prachu a vlhkosti. Udáva sa prostredníctvom skratky IP a dvojciferného čísla. Bytové ventilátory majú najčastejšie krytie IP24, čo znamená, že sú odolné voči vlhkosti a môžete ich použiť aj ako ventilátory do kúpeľne, práčovne a pod. Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si náš článok o krytí elektrických zariadení IP.

Typ motora – Väčšina lacnejších ventilátorov je vybavená komutátorovými elektromotormi s uhlíkmi. Tieto motory majú obmedzenú životnosť a sú hlučnejšie. Asynchrónne motory sú bezuhlíkové, majú nižšiu hlučnosť a prakticky neobmedzenú životnosť (ak neberieme do úvahy životnosť ložísk). 

Tepelná poistka – Vypne ventilátor v prípade preťaženia motora (napr. v dôsledku upchatia potrubia). Tepelné poistky sú vratné a po vychladnutí motora funguje ventilátor ďalej.

Postačí klasický vypínač

Ventilátory sa montujú na stenu do vopred pripravených otvorov podľa priemeru konkrétneho modelu takým smerom, aby odsávali vzduch z miestnosti. Tým zabezpečíte, že pachy a vlhkosť sa nebudú šíriť do ostatných miestností bytu, resp. domu (obzvlášť dôležité pre ventilátor do wc). Odsávanie môžete nasmerovať buď cez obvodovú stenu priamo von, prípadne cez vetracie potrubie

Do steny môžete ventilátor pripevniť pomocou skrutiek a rozperiek (hmoždiniek), tie však nebývajú vždy súčasťou balenia.

Bytové i priemyselné ventilátory v našej ponuke sú napájané bežným 230 V napätím. Pripájajú sa teda klasickým káblom na silnoprúdové inštalácie – najčastejšie typu CYKY.

Najjednoduchšie ich môžete ovládať tak, že ich pripojíte na klasický vypínač osvetlenia, pričom sa budú zapínať a vypínať spolu so svietidlom. Môžete ich tiež pripojiť na samostatný svetelný vypínač a zapínať a vypína osobitne podľa potreby. Niektoré z ventilátorov sú vybavené aj vstavanými ťahovými vypínačmi (aké poznáte napr. z nočných stolných lámp), prípadne pohybovými senzormi

vypinac-1

Obr. 5 – Bytový ventilátor môžete ovládať spolu s osvetlením, prípadne samostatným vypínačom.

Kúpeľňový ventilátor môže mať tiež vstavaný hygrostat, čo je zariadenie podobné termostatu. Na rozdiel od neho však nereaguje na teplotu, ale na zvýšenú vlhkosť, pri ktorej sa automaticky zapne. Akonáhle odsaje vlhký vzduch a vlhkosť poklesne, ventilátor sa opäť vypne. Toto riešenie je vhodné do kúpeľní, práčovní, pivníc či podobných miestností so zvýšenou vlhkosťou.

Môžete si tiež vybrať ventilátor s integrovaným časovačom, ktorý vám zabezpečí odsávanie vzduchu aj po vypnutí vypínača tým, že ventilátor ponechá ešte nejaký čas zapnutý. Ventilátor do kúpeľne s dobehom sa je ideálny nielen pre kúpeľne, ale najmä pre toalety.

V prípade, že vám prekáža vysoká hlučnosť ventilátora, môžete ho pripojiť cez regulátor otáčok, pomocou ktorého nastavíte jeho rýchlosť.

Pozrieť ponuku ventilátorov na našom e-shope »

Stále si neviete vybrať? Radi vám pomôžeme

Ak si stále neviete rady s výberom vhodného ventilátora, kontaktujte nás a radi vám poradíme.