7 nápadov, ako ušetriť za elektrinu

Určite ste už čítali rady, aby ste nenechávali zbytočne svietiť svetlo tam, kde nepotrebujete či aby ste nenechávali zapnuté elektrospotrebiče, ktoré práve nepoužívate. My vám však prinášame zopár neopozeraných nápadov a tipov, ako môžete ušetriť za elektrinu tam, kde by ste to nečakali.

1. Vypínajte (ale skutočne vypínajte) čo najviac spotrebičov na noc

Čím ďalej, tým viac elektroniky zostáva po vypnutí v pohotovostnom (tzv. stand-by) režime. Tvária sa teda ako vypnuté, v skutočnosti však spotrebúvajú el. energiu. Ide napr. o televízor, hi-fi zostavu, rôzne hudobné prehrávače, počítač, nabíjačky a pod. 

Množstvo takto spotrebúvanej energie sa obvykle pohybuje v jednotkách W, čo sa nezdá byť veľa. Ak sa však takých spotrebičov nazbiera viac a ostanú v pohotovostnom režime napr. počas vášho pobytu mimo domov celý víkend či týždeň, na účte za elektrinu sa to predsa len môže prejaviť. Najmä, ak sa táto situácia opakuje viackrát za rok. 

Najjednoduchším riešením je hromadne tieto spotrebiče vypnúť, v tom vám pomôže napr. predlžovačka s vypínačom prípadne zásuvka s vypínačom.

connection-4821773_640

Obr. 1 – Na vypínanie viacerých spotrebičov naraz môžete použiť predlžovačku s vypínačom.

Pozrieť ponuku predlžovačiek s vypínačom na našom e-shope »

2. Nenechávajte počítače zbytočne bežať

Niektorí ľudia nechávajú počítače zbytočne bežať aj v momente, keď s nimi zrovna nepracujú. Bežný stolný počítač aj s monitorom môže v zapnutom režime a spotrebúvať aj vyše 100 W elektriny v prípade, že s ním zrovna nepracujete.

Tomuto plytvaniu elektrinou môžete zabrániť tak, že na počítači nastavíte režim spánku už po krátkej dobe nečinnosti (napr. po 10 min). Dnešné počítače sú veľmi výkonné a z režimu spánku sa dokážu zapnúť už za niekoľko sekúnd. Okrem toho, takéto nastavenie vám na notebooku predĺži životnosť batérie, ktorú nebudete musieť tak často nabíjať.

Samozrejme, zbytočne zapnuté by ste nemali nechávať ani iné spotrebiče, ako napr. televízor.

3. Vymeňte žiarovky a žiarivky za LED

Ide už pomaly o „klišé“, ktoré sa všade opakuje. Pravdou však je, že 6 W LED žiarovka dokáže svietiť rovnako intenzívne ako 60 W klasická žiarovka, môžete s ňou teda ušetriť skutočne veľké množstvo elektriny

LED žiarovky sú síce drahšie ako tie klasické, môžu však dosiahnuť životnosť až 25 000 h oproti 1 000 h pri tých klasických. Na rozdiel od kompaktných žiariviek neobsahujú ťažké kovy a sú teda šetrnejšie k životnému prostrediu. 

LED svietidlá nájdete vo forme LED žiaroviek, bodových LED žiaroviek, LED trubíc (náhrada za „neónky“) či plošných LED panelov. Môžete si vybrať z rôznych farebných teplôt od teplej cez neutrálnu až po studenú bielu a niektoré sú dostupné aj s nastaviteľnou farbou (tzv. RGB LED). Navyše, mnohé LED žiarovky už môžete aj stmievať.

light-bulb-3591126_640

Obr. 2 – Znie to ako klišé, ale LED žiarovky vám skutočne pomôžu ušetriť množstvo energie.

Pozrieť ponuku LED svietidiel na našom e-shope »

4. Svieťte, iba keď to potrebujete

Určite ste aj vy už zabudli zhasnúť svetlo po odchode z miestnosti, prípadne ste nechali svetlo svietiť zbytočne dlho, napr. pri upratovaní. Tento problém vám pomôže vyriešiť pohybový senzor. Ten má zabudované relé, ktoré na základe údajov zo senzora vypína a zapína príslušný svetelný okruh

Pohybové senzory nájdete vo vyhotovení na stenu, na strop ale aj ako náhradu za klasické vypínače. Hodia sa všade tam, kde sa nezdržiavate dlho, najmä teda do chodieb, predsiení, špajzy, pivnice a pod. Na miestach, kam často premiestňujete veci (pivnica, sklad, kôlňa) a teda máte obvykle plné ruky, nemusíte vypínač nahmatávať lakťom, svetlo sa vám zapne automaticky. 

Na miestach, ktoré potrebujete osvetliť v noci alebo v konkrétnych časových intervaloch nemusíte použiť senzor pohybu, môže ho nahradiť aj časový spínač. Nájdete ich v prevedení do zásuvky ale aj do rozvádzača vo forme modulárneho prístroja.

Ďalším spôsobom, ako ušetriť na svietení je využiť stmievače osvetlenia. Najmä podvečer a večer vám v niektorých miestnostiach stačí iba slabé osvetlenie na podfarbenie atmosféry.

black-88039_640

Obr. 3 – S pohybovým senzorom už nikdy nezabudnete zhasnúť svetlo.

Pozrieť ponuku pohybových senzorov na našom e-shope »

5. Využite nočný prúd

Nočný prúd je zaužívaný názov pre lacnejšiu tarifu elektrickej energie. Ako už názov napovedá, lacná elektrina je dostupná najmä v noci, ale aj počas niektorých hodín dňa cez víkendy, kedy je elektrická rozvodná sieť málo zaťažená. 

Nočný prúd môžete využiť napr. na ohrev teplej úžitkovej vody či vykurovanie s akumulačným vykurovacím systémom (napr. akumulačný zásobník vykurovacej vody, akumulačná vrstva pri podlahovom vykurovaní či akumulačné kachle). Využitie však nájde napr. aj pri praní väčšieho množstva bielizne.

Nočný prúd je dostupný iba v domoch, pričom na jeho využitie potrebujete dvojsadzbový elektromer s modulom hromadného diaľkového ovládania a dvojtarifný elektromerový rozvádzač.

6. „Zapriahnite“ do práce slnko

Hoci fotovoltaické panely, ktoré menia energiu slnka na elektrinu na našich strechách postupne pribúdajú, stále ide o pomerne „drahý špás“ s dlhou návratnosťou investície.

Ani v prípade, že si fotovoltaický systém na streche vášho domu nemôžete dovoliť, nie je ešte všetko stratené. Začať môžete už v malom a nahradiť niektoré zo svietidiel solárnymi svietidlami. Tie majú zabudovanú batériu, ktorá sa cez deň dobíja, aby ste ich mohli v noci používať. 

V tomto vyhotovení nájdete napr. solárne reflektory, solárne svietidlá záhradné svietidlá so senzormi pohybu. Niektoré z nich majú externý solárny panel na kábliku, takže ich môžete použiť aj v interiéri (napr. pivnica, kôlňa na náradie a pod.).

solar-panels-944000_640

Obr. 4 – Nepotrebujete drahé fotovoltaické systémy, so solárnymi svietidlami môžete začať slnečnú energiu využívať už za pár desiatok eur.

7. Menej vykurujte a chlaďte

Kúrenie na zbytočne vysokú teplotu zvyšuje náklady, či už kúrite elektrinou, plynom alebo tuhým palivom. Väčšina ľudí totiž nastavuje v miestnostiach príliš vysokú teplotu, často aj 24 °C. Takáto teplota je možno príjemná v kúpeľni, kde čiastočne kompenzuje pocit zo studenej dlažby, v obytných miestnostiach vám však pokojne postačí aj 22 °C. Počas noci môžete teplotu ešte znížiť, čo prospieva kvalitnému spánku.

Každým znížením teploty o 1 °C totiž môžete ušetriť až 6 % nákladov na vykurovanie. Pri chladení klimatizáciou je situácia podobná, navyše, príliš nízka teplota vám v kombinácii s fúkajúcim studeným vzduchom môže spôsobiť zdravotné komplikácie.