Bodové svietidlá – typy, využitie a inštalácia 

Bodové svietidlá (nazývané aj „bodovky“) sú populárne najmä pre svoju jednoduchú inštaláciu a dizajn. S rozvojom LED technológií a uvedením bodových LED žiaroviek sa navyše stali aj mimoriadne úspornými. Ak uvažujete o ich zakúpení, poradíme vám, aké parametre si pri ich výbere všímať a ako ich nainštalovať. 

Prečo bodové svietidlá?

Bodové svietidlá majú, ako už názov napovedá, pomerne malé rozmery a ako také sú určené na osvetlenie menšieho priestoru. Mnohí ľudia ich však používajú aj na osvetlenie veľkých plôch. Keďže jednotlivé bodové svietidlá majú pomerne nízky výkon a tým aj svietivosť, pre rovnomerné osvetlenie ich musíte nainštalovať do priestoru viac.

Bodové svietidlá sa teda hodia na osvetlenie každej miestnosti, či už ide o obývačku, spálňu, pracovňu, toaletu, kuchyňu alebo kúpeľňu. V spálňach a v obývacej izbe však myslite na to, aby osvetlenie nebolo príliš silné a aby vás večer nerušilo. Dosiahnuť to môžete použítím stmievača osvetlenia alebo rozdelením svietidiel na dve vetvy, pričom obe budete ovládať samostatne pomocou dvojitého vypínača.

lamp-1480987_640

Obr. 1 – Niektoré bodové svietidlá môžete nasmerovať tak, aby osvetľovali vami želané miesto.

Bodové svietidlá majú zapustenú montáž a inštalujú sa najčastejšie do sádrokartónového alebo dreveného podhľadu. Ten je totiž často používaným riešením pre ukrytie kabeláže pri realizácii alebo rekonštrukcii elektroinštalácie. Vďaka zapustenej montáži nezaberú bodové svietidlá veľa miesta a neznižujú ďalej výšku miestnosti. Populárne sú však aj pre svoj elegantný a nenápadný dizajn.

Vyberte si tvar, materiál i farbu

Z dizajnového hľadiska delíme bodové svietidlá na:

Okrúhle bodové svietidlá – Majú okrúhly tvar a inštalujú sa do vopred vyvŕtaného otvoru.

Štvorcové bodové svietidlá – Inštalujú sa takisto do vopred vyvŕtaného otvoru. Kryt, ktorý presahuje okolo otvoru má však štvorcový tvar

Pri výbere svietidla si dajte pozor na priemer montážneho otvoru. Ten sa pohybuje v rozsahu 60 – 80 mm a môžete ho vyvŕtať napr. vykružovacím vrtákom alebo vyrezať pílovým listom. Pri rezaní sa nemusíte obávať, že by ste to s priemerom otvoru prehnali – kryt každého svietidla má niekoľkomilimetrový presah.

Bodové svietidlá môžu byť vyrobené z plastu, ale aj z kovu (najčastejšie sa používa hliník alebo oceľ). Zoženiete ich v rôznych farebných vyhotoveniach od čiernej, bielej, cez chrómovú, zlatú, antracitovú, ružovú atď. Bez problémov ich teda zladíte s interiérom každej miestnosti v dome či byte.

230 alebo 12 V?

Bodové svietidlá sú väčšinou dodávané s päticou typu G4 pre žiarovky MR16, ktoré sú napájané napätím 12 V. K takýmto bodovým svietidlám však potrebujete aj napájací zdroj, ktorý premení sieťových 230 V na 12 V. Takéto bodové svietidlá nemusíte prepájať káblom CYKY alebo iným káblom používaním na silnoprúdové elektroinštalácie, ale môžete použiť aj reproduktorovú dvojlinku (odporúčame aspoň 2,5 mm2).

K bodovým svietidlám si však môžete dokúpiť päticu GZ10 na 230 V bodovú žiarovku typu GU10. V tom prípade môžete svietidlá zapojiť priamo na 230 V okruh istený 10 A ističom, pomocou kábla s prierezom 1,5 mm2.

the-light-bulb-3989164_640

Obr. 2 – Bodové LED žiarovky s päticou GU10.

Upozornenie:

Elektroinštalácie môže realizovať či opravovať iba kvalifikovaný elektrikár. Ak budete tieto práce vykonávať bez oprávnenia vystavujete sa ekonomickým i trestnoprávnym dôsledkom v prípade požiaru alebo úrazu el. prúdom. 

Pozrieť kompletnú ponuku bodových svietidiel na našom e-shope »

LED žiarovky sú jasnou voľbou

Starou klasikou v bodových svietidlách sú halogénové žiarovky, ktoré majú iba o niečo vyššiu účinnosť ako tie klasické. Lepšie bude, ak siahnete po bodových LED žiarovkách, ktoré svietia silnejšie pri omnoho nižšej spotrebe energie. Sú síce drahšie, zároveň však majú niekoľkonásobne dlhšiu životnosť.

Pri halogénových žiarovkách si dajte pozor na max. povolený príkon žiarovky, aký môžete v bodovom svietidle použiť. Pri LED žiarovkách na tom nezáleží, pretože ich príkon je zlomkom príkonu tých halogénových a max. povolený príkon nikdy neprekročíte. 

Dôležitým parametrom je aj farebná teplota. Halogénové žiarovky budú vždy svietiť trochu dožlta – takéto svetlo príliš neunavuje oči a vie navodiť pokojnú atmosféru. Hodí sa teda do spální či obývacej izby

halogen-spotlights-643352_640

Obr. 3 – Halogénové žiarovky svietia vždy trochu dožlta, hodia sa teda do obytných miestností.

Pri LED žiarovkách si môžete farebnú teplotu vybrať podľa konkrétneho modelu žiarovky. Farebná teplota 2 700 – 3 500 K je už spomenutá „teplá biela“, teda trochu dožlta. Teplota 4 000 – 5 500 K je neutrálna a pripomína denné svetlo, žiarovky s vyššou farebnou teplotou svietia skôr domodra (tzv. „studená biela“). Neutrálna a studená biela sa hodí napr. do predsiení, chodieb, pracovní, kuchyne a všeobecne do neobytných miestností

led-823383_640

Obr. 4 – LED žiarovky sa vyrábajú s rôznymi farebnými teplotami. Sú teda univerzálne a hodia sa do každej miestnosti domu, bytu či do kancelárie.

Vedeli ste, že?

Halogénové žiarovky môžete stmievať všetky, pri LED žiarovkách to nie je samozrejmosťou. Stmievateľné sú iba niektoré modely LED žiaroviek, väčšinou majú možnosť stmievania uvedenú v špecifikácii produktu.

Horúci trend – plošné LED panely

S rozvojom LED technológie a LED žiaroviek začínajú byť bodové svietidlá postupne vytláčané plošnými LED panelmi

Ich výhodou je, že osvetlia väčšiu plochu intenzívnejším svetlom, keďže majú vyšší výkon. Sú napájané 230 V napätím a nájdete ich pre zapustenú montáž i montáž na povrch, s kruhovým i štvorcovým tvarom a s rôznou farebnou teplotou. Ich jedinou nevýhodou je, že tvoria jeden celok a žiarovku v nich nemôžete vymeniť. Vzhľadom na životnosť panelu v tisíckach hodín svietenia a nízku cenu LED panelov to však nepredstavuje problém.

Stále si neviete vybrať? 

Pozrite si ponuku bodových svietidiel na našom e-shope a ak si neviete rady, pokojne nás kontaktujte. Radi vám s výberom pomôžeme.

Pozrieť kompletnú ponuku bodových svietidiel na našom e-shope »