8 druhov náradia, bez ktorého sa pri elektroinštalácii nezaobídete

Asi každému chlapovi sa doma „povaľuje“ nejaké to náradie, ktoré čaká na svoje využitie. Pri rekonštrukcii alebo montáži elektroinštalácie sa vám však zíde elektrikárske náradie a zopár špecifických pomôcok, s ktorými vám práca pôjde omnoho rýchlejšie. Prinášame vám tipy na niektoré z nich.

1. Drážkovacia fréza

Pomocou nej môžete do steny vyrezať drážky na uloženie káblov pod omietku, ktoré následne vysekáte. Drážkovacia fréza sa skladá z 2 rotujúcich diamantových kotúčov s nastaviteľnou roztečou (šírkou drážky) a hĺbkou záberu (hĺbkou drážky). Môžete ňou vyfrézovať drážky do pórobetónu, tehlovej steny i do betónu, resp. panelu. Čím tvrdší materiál, tým vyšší by mala mať fréza výkon, väčšina z nich má teda výkon vyše 2 000 W.

Do mäkkého pórobetónu môžete drážky vyrezať aj s použitím klasickej uhlovej brúsky (karbobrúsky) a diamantového kotúča. Na rozdiel od drážkovacej frézy však musíte rezať dvakrát, tj. dve drážky vedľa seba.

Ceny drážkovacích fréz sa pohybujú v stovkách eur, nájdete ich však v ponuke väčšiny požičovní náradia. K fréze musíte pripojiť aj vysávač, ktorý bude odsávať vzniknutý prach (a bude ho skutočne veľmi veľa).

2. Vŕtacie kladivo

Dokáže vŕtať bez príklepu (napr. do kovu, dreva či pórobetónu), vŕtať s príklepom (do tehly či betónu) a sekať. Bude teda univerzálnym nástrojom, s ktorým budete môcť vyvŕtať diery na upevnenie svietidiel, krabíc, rozvodnej skrinky a pod. Zároveň s ním budete môcť vysekať už spomínané drážky na uloženie káblov.

Vŕtacie kladivá majú výkon od cca 700 W väčšinou uchytenie typu SDS-plus na malé príklepové vrtáky a sekáče. Nepleťte si ich s príklepovými vŕtačkami, ktorá majú veľmi slabý výkon a skľúčidlo na uchytenie klasického vrtáka. Ďalším typom sú tzv. sekacie, resp. búracie kladivá. Majú veľmi vysoký výkon a uchytenie typu SDS-max na veľké vrtáky a sekáče. Sú však veľmi ťažké a pri práci s nimi sa rýchlo unavíte, preto sú vhodné skôr na hrubšie práce a vŕtanie otvorov s veľkým priemerom.

hammer-drill-940318_640

Obr. 1 – Vŕtacích kladív existuje viacero druhov.

3. Vykružovacie vrtáky

Budete ich potrebovať na vyrezanie veľkých otvorov pre inštalačné krabice pod vypínače či zásuvky. Existuje viacero typov – pílové vykružovacie vrtáky sú vhodné do sádrokartónu alebo dreva a uchytávajú sa do bežného skľúčidla tak ako bežný vrták do dreva,resp. ocele. Nájdete však aj tzv. výkružné dierovače určené do pórobetónu, tehly či betónu. Sú vyrobené z hrubej ocele a majú uchytenie typu SDS-plus do vŕtacieho kladiva.

Pri výbere si tiež dajte pozor na priemer. Klasické krabice majú priemer 72 – 75 mm, väčšie majú priemer 103 mm.

4. Káblový nôž

Slúži na odstránenie izolácie (odblankovanie) kábla a uvoľnenie vodičov. Môžete ho síce nahradiť aj orezávačom alebo klasickým nožom, s nimi to však chce väčší cit a trpezlivosť, pretože môžete poškodiť aj izoláciu samotných vodičov.

Káblové nože majú nastaviteľnú čepeľ, čím nastavíte aj hĺbku rezu podľa priemeru kábla. Odblankovanie kábla je potom záležitosťou jediného zatočenia a potiahnutia.

Pozrieť kompletnú ponuku náradia na našom e-shope »

5. Odizolovacie kliešte na vodiče

Pre pripájanie vodičov do zásuviek, vypínačov, krabíc, ističov či iných prvkov potrebujete odizolovať vodiče v približne presnej dĺžke. Opäť to môžete urobiť pomocou orezávača či klasického noža, pravdepodobne však netrafíte potrebnú dĺžku a navyše môžete poškodiť samotný vodič, ktorý sa môže neskôr pri ohnutí zlomiť.

Lepšie bude, ak použijete priame odizolovacie kliešte, ktoré majú univerzálnu čeľusť na všetky priemery vodičov a na ktorých si môžete nastaviť dĺžku odizolovania na milimeter presne. Alternatívou sú aj univerzálne odizolovacie kliešte, ktoré však nemajú dĺžku odizolovania nastaviteľnú.

pliers-1031980_640

Obr. 2 – S odizolovacími kliešťami na vodiče môžete vodič zbaviť izolácie s presnosťou na milimeter.

6. Izolačné pásky 

Pripravte si izolačné pásky rôznych farieb, budete ich potrebovať na zaizolovanie koncov nezapojených vodičov, prípadne na opravu ich izolácie. Vždy by ste mali použiť izolačnú pásku rovnakej farby, ako je vodič, aby nemohlo prísť k ich zámene.

Nahradzovať izolačnú pásku klasickou lepiacou alebo papierovou páskou nie je dobrý nápad. Z vodiča môžu skĺznuť a hlavne neposkytujú kvalitnú galvanickú izoláciu od el. napätia. Izolačná schopnosť izolačných pások je totiž testovaná vysokým napätím, pričom dosahuje obvykle 40 000 V/mm vrstvy.

7. Skúšačka

Pod napätím by ste síce nemali pracovať, pokiaľ nemáte osvedčenie o elektrotechnickej spôsobilosti aspoň podľa §22 vyhl. 508/2009 Z. z., nie vždy sa tomu však viete vyhnúť.

Ak už budete musieť skontrolovať, či je nejaký vodič alebo zariadenie pod napätím, najlepšie bude, ak na to použijete skúšačku. Nájdete ich vo forme priesvitných skrutkovačov či ako klasické dvojpólové skúšačky s dvoma elektródami. Ak budete chcieť bezpečne merať veľkosť pretekajúceho prúdu, siahnite po kliešťových ampérmetroch, resp. multimetroch. Niektoré z nich v sebe kombinujú aj funkciu skúšačky.

voltage-tester-3385182_640

Obr. 3 – Kvalitná skúšačka patrí do základnej výbavy každého elektrikára.

8. Miniatúrna vodováha

Predpokladáme, že chcete, aby boli nové vypínače a zásuvky u vás doma namontované rovno. Na ich vyrovnanie budete potrebovať vodováhu, bežné vodováhy sú však kvôli svojim rozmerom a hmotnosti na tento účel nepraktické. 

Omnoho lepšie sa vám bude v tomto prípade pracovať s miniatúrnymi vodováhami.

Tip pre profesionálov

Ak sa elektroinštaláciami živíte, potrebujete kvalitné a odolné náradie pre elektrikárov. Príkladom je nemecká značka Cimco, ktorá ponúka elektrikárske kliešte, elektrikárske skrutkovače, lisovacie kliešte a najrôznejšie pomôcky s izoláciu testovanou do 1 000 V, takže sú vhodné aj na prácu pod napätím

Ideálnym štartovacím vybavením pre vás môže byť kufor na náradie pre elektrikárov Cimco, v ktorom nájdete 24 ks náradia potrebného pre realizáciu elektroinštalácií, takže vám nič nebráni začať okamžite pracovať.

Nestačí vám uvedené náradie? Pozrite si celú ponuku

V článku spomíname iba vybrané druhy náradia, okrem nich však v našom e-shope ponúkame desiatky ďalších.

Pozrieť kompletnú ponuku náradia na našom e-shope »

Samozrejme, niektoré druhy náradia si môžete požičať z požičovne alebo od známych. Nikdy však nie je na škodu mať svoje vlastné nástroje, ktoré môžete využiť aj na iné ako elektroinštalačné práce.