4 dôvody, prečo si kúpiť LED svietidlo alebo žiarovku

Hoci LED žiarovky i LED svietidlá nabrali za posledné roky na popularite, stále sa nájdu ľudia, ktorí preferujú volfrámovú klasiku alebo úsporné žiarivky. Čiastočne za to môže aj masívny import nekvalitných LED žiaroviek, pásov a svietidiel neznámych značiek z Číny. V článku vám prezradíme, prečo LED osvetlenie prináša neopodstatnené obavy a v čom je táto technológia lepšia.

1. Šetria vašu peňaženku

LED žiarovky a LED svetlá (v ktorých sa žiarovka nevymieňa), fungujú na úplne inom princípe než klasické žiarovky alebo kompaktné žiarivky. Zdrojom svetla je v ich prípade polovodičový čip, ktorý má veľmi vysokú účinnosť.

Pre porovnanie, LED žiarovka s príkonom 6 W svieti cca rovnako ako 60 W klasická žiarovka. Ako vidíte, má však 10-krát nižší príkon a tým aj desatinovú spotrebu elektriny. Hoci sú LED žiarovky drahšie, investícia do nich sa vám vráti v podobe ušetrených nákladov na svietenie.

Na rozdiel od kompaktných žiariviek a žiarivkových trubíc („neóniek“), ktoré po zapnutí nabiehajú niekoľko minút do plnej svietivosti, svietia LED žiarovky okamžite naplno. Niektoré z nich môžete, podobne ako klasické žiarovky, aj stmievať.

2. Nezaťažujú planétu zbytočným odpadom

Nezanedbateľný pozitívny vplyv na našu planétu má okrem nízkej spotreby energie aj fakt, že LED žiarovky majú niekoľkonásobne dlhšiu životnosť ako ostatné typy svetelných zdrojov.

Pre porovnanie – klasické žiarovky vydržia cca 1 000 h svietenia, halogénové 2 000 h a kompaktné žiarivky 10 000 h. Životnosť LED žiaroviek však môže dosiahnuť až 25 000 h, ich používaním teda nevzniká tak veľa odpadu ako používaním iných svetelných zdrojov

Navyše, neobsahujú nebezpečnú ortuť, vďaka ktorej sú napr. kompaktné žiarivky považované za nebezpečný odpad.

led-light-2937960_640

3. Môžete si vybrať farbu

Určite ste si už všimli, že klasické žiarovky svietia viac dožlta, pričom žiarivky väčšinou dobiela či dokonca domodra. Je to z dôvodu, že ich svetlo má odlišnú farebnú teplotu. Pri bežných ani halogénových žiarovkách si nemôžete teplotu vybrať. 

LED žiarovky však zoženiete s odtieňom domodra či farebnou teplotou denného svetla, ktoré sa hodia do kuchyne alebo pracovne (teplota cca 5 000 K) až po žlté svetlo (3 000 K), ktoré sa hodí na navodenie pokojnej atmosféry v obývačke pri knihe či v rodinnom kruhu. 

Niektoré LED žiarovky či LED svietidlá majú nastaviteľnú farebnú teplotu alebo dokonca nastaviteľnú farbu. Tie s nastaviteľnou farbou spoznáte podľa skratky RGB v názve a vhodný farebný odtieň dokážu namiešať pomocou vstavaných LED čipov so základnými farbami – červenou, zelenou a modrou.

4. Osvetlíte nimi každý priestor

LED žiarovky a svietidlá nájdete v desiatkach vyhotovení s rozličným tvarom a výkonom, takže ich môžete použiť na osvetlenie akýchkoľvek priestorov – od kuchyne cez spálňu až po dlhú a úzku chodbu alebo vysoké schodisko.

Niektoré majú tvar klasickej žiarovky, do stropu si môžete vybrať bodové LED žiarovky či okrúhle alebo štvorcové LED stropné svietidlá. Namiesto klasických „neóniek“ môžete po úprave svietidla použiť úsporné LED trubice, ktoré sú ideálne na osvetlenie veľkých plôch. Populárne sú aj LED pásy, ktoré môžete skracovať a predlžovať podľa vašich požiadaviek.

Čerešničkou na torte sú retro LED žiarovky (tzv. Edisonky), ktorých vnútro pripomína rozžeravené vlákna starých volfrámových žiaroviek zo začiatku 20. storočia.

Pozrieť ponuku LED svietidiel a žiaroviek na našom e-shope »

Presvedčili sme vás?

Pozrite si našu ponuku LED svietidiel a žiaroviek. Ak si neviete vybrať, kontaktujte nás a poradíme vám.