Vypínače a rámčeky - úvod do problematiky

Vypínače si často počas dňa ani nevšimneme, ich čas prichádza po zotmení. Hoci nejde o najväčšiu položku z rozpočtu na stavbu či prestavbu, vypínače majú vplyv na celkový dojem z bývania. Máte ich na očiach a dennodenne sa ich dotýkate. Ich správne rozloženie a výber vám zaručí pohodlné bývanie.  Nešetrite na nesprávnom mieste, veď životnosť kvalitného vypínača je minimálne 10 rokov. Na výber máte mnoho značiek, materiálov a ešte viac farieb.

Vypínače nájdete vo väčšine obchodov v spoločnej kategórii spolu so zásuvkami. Je úplne prirodzené mať vypínače a zásuvky od jedného výrobcu a v jednom dizajne. Určite zvážte pri kúpe celé portfólio produktov pre elektroinštaláciu- od vypínačov, stmievačov či zásuviek.

 

Vypínače

Vypínače, kedysi ručne ovládané mechanické spínače, slúžia na zapínanie a vypínanie osvetlenia. Zabezpečujú, aby po vypnutí nebolo v spotrebiči napätie. V jednej polohe je elektrický obvod prerušený, v druhej je obvod uzatvorený.

Táto dôležitá súčasť elektroinštalácie však dnes už plní aj ďalšie úlohy. Regulujete ním aj žalúzie či rolety, môže mať aj funkciu stmievača.

 

Z čoho sa skladá vypínač?


Vypínače určené na  montáž pod omietku pozostávajú z rámčeka (2), strojčeka (3) a klapky (1).

 GALEA_switch03

 

1. Klapka, kolíska


Klapka, kolíska, je najnápadnejšou časťou vypínača. Dotýkate sa jej pri obsluhe vypínača, spolu z rámikom určuje celkový vzhľad.

 

         

 

Otočné vypínače s pružinovým mechanizmom, vystriedali páčkové, neskôr kolískové a klapkové vypínače. Dnes najčastejšie využívame vypínače s veľkoplošnou klapkou. Špeciálne funkcie plnia aj klapky otočné a displejové s tlačidlami. Ťahové využijete najmä pre stolné lampy.

 

Klapky s kontrolkou – podsvietené vypínače

Na výber máte okrem tradičnej veľkoplošnej aj klapky s kontrolkou. Spoza priesvitného priezoru presvitá LED alebo plápolajúce svetlo- tlejivka.

 Plnia rozdielne funkcie:

  • Orientačná kontrolka
    Signálka na kolíske slúži pre lepšiu orientáciu v tme. Svieti ak je svetlo vypnuté, aby ste ľahšie našli vypínač. Využíva sa najmä na chodbách v spoločných priestoroch.

 

  • Signalizačná kontrolka
    Signálka svieti, ak je prístroj v zapnutom stave. Využijete ju napríklad, ak sa vypínač nachádza v inej miestnosti ako svetlo. Svoje opodstatnenie našla najmä v kúpeľniach či na toaletách.          
    Signalizačné osvetlenie však viete namontovať iba ak sa v inštalačnej krabici nachádza nulový vodič, vyžaduje si prítomnosť N vodiča (tzv. nulák).

  

Montážna poloha

Vypínače ovládané z jedného miesta majú v rôznych krajinách iné normy montážnej polohy. V USA či Ázii zapaľujete svetlo smerom hore, v Anglicku smerom dolu. V Japonsku je zvykom montovať vypínač naležato – kolískou  pohybujete zľava doprava. 
Nech už zvolíte akýkoľvek variant, montážne polohy by ste mali nastaviť v celom objekte jednotne. Vypínače ovládané z viacerých miest, tzv. schodiskové,  nemajú pochopiteľne stálu polohu.

 

2. Rámčeky

Rámčeky zakrývajú prechod medzi klapkou a stenou. Môžu byť z rovnakého materiálu a farby ako klapka, alebo si zvolíte kontrastnú farbu a upozorníte na ich výnimočnosť. Na výber máte často široké alebo minimalistické okraje.

Dnes úž kúpite aj viacnásobné rámčeky. V spoločnom rámčeku umiestnite až 6 prístrojov. Na jednom mieste tak máte vypínače, stmievače, ale aj zásuvky či iné ovládače.

 

Na výber máte vodorovné, ale aj zvislé radenie. Vzdialenosť medzi nimi nájdete pod parametrom osová vzdialenosť. Vytvorte si vlastný vypínač podľa vašich potrieb a farebnosti vášho interiéru.

 

3. Strojček

 Strojček je skrytá časť vypínača. Plní technickú funkciu vypínača, spína elektrický prúd a zabezpečuje prechod prúdu do koncového zariadenia. Vypínače sa neupevňujú priamo do steny, ale priskrutkovaním strojčeka do plastovej inštalačnej krabice.

Podľa účelu využitia rozlišujeme niekoľko druhov vypínačov.

  • Základné sú jednoduché a dvojnásobné spínače pre ovládanie 1 alebo 2 svetelných okruhov.
  • Pre záchod, špajzu či povalu použijete ovládacie spínače so svetlom- kontrolkou.
  • Pre osvetlenie nad posteľ či do pivníc oceníte ťahové spínače.
  • Časové spínače, budú automaticky regulovať prechod prúdu podľa vami zvoleného času. Využijete ich napríklad pre osvetlenie chodieb, kúrenie alebo vetranie zapnuté na určitú dobu.
  • Svoje miesto si našli aj spínače pre rolety a tlačidlá pre ovládanie garážových dverí, žalúzií, zatemňovacích závesov.
  • Ak potrebujete ovládať viac ako dva svetelné okruhy z miesta, zaobstarajte si bezpotenciálové tlačidlá pre ovládanie.
  • Otočné prepínače nájdete aj pre motory.
  • Elektronické hotelové kľúče sú tiež iba spínačom.

 

Materiál vypínačov

 Dnešné vypínače sú vyrábané najmä z termoplastov- polypropylénu či polykarbonátov.  Klasické plastové materiály však začínajú nahrádzať aj technické- sklo, kov či betón. Nezabúdajte, že matnejšie povrchy sú praktickejšie najmä kvôli ľahšej údržbe – menej vidieť odtlačky prstov.

Okrem samotného ovládania zariadení vypínače plnia aj ochrannú funkciu- chránia pred elektrickým prúdom. V minulosti úlohu izolantov plnil porcelán a neskôr bakelit.
Pamätáte si ešte čierne kruhové výlisky z bakelitu alebo lesklé biele z porcelánu? Dnes sa tieto retro kúsky vracajú opäť do módy. 

 

Farby vypínačov

material a farebnost -zelenaJe to vec osobného vkusu. Trendom dneška je použitie odlišnej farby k odtieňu vašich stien. Klasikou je čierna a rôzne odtiene šede až striebornej.

Do detskej izby môžete zvoliť veselé odtiene – žltú s modrou, oranžovú so zelenou.

Vytvorte si jedinečný vypínač podľa vašich potrieb- vyberte si z našej bohatej ponuky vypínačov.

 

Značky  - výrobcovia vypínačov

klapka 2a Na trhu nájdete veľké množstvo značiek od viacerých výrobcov. Nie všetci však majú vo svojej ponuke všetky typy vypínačov a zásuviek, ktoré ste si vysnívali.

Každá značka vypínačov má svoje vlastné komponenty a nie sú zhodné s inou značkou a jej súčasťami. Napríklad vypínače značky ANYA sú s rámčekom, vypínače Legrand sú bez rámčeka.

Spolupracujeme s rokmi a zákazníkmi overenými a obľúbenými značkami akými  sú Schneider ANYA, Schneider ASFORA a legrand VALENA. Ponúkajú pre vás funkčnosť v požadovanej kvalite, pekný dizajn a prijateľnú cenu.

Stačí si už len objednať.


Prečítajte si náš ďalší blog, v ktorom sa dozviete o jednotlivých druhoch vypínačov.

Radi vám však pomôžeme aj osobným poradenstvom na predajni