Chránička na káble: kedy ju potrebujete a ako vybrať tú správnu

cable-sheath-gbc69c35cf_1280

Chrániť či nechrániť? Akú chráničku na kábel vybrať? A musím ju vôbec použiť? Na tieto a ďalšie otázky o chráničkách vám odpovieme v článku. Čítajte pozorne – existujú totiž desiatky druhov. Ak vyberiete nesprávnu chráničku, budete dlho bez elektriny. A možno budete aj vysekávať káble z podlahy.

Aby vás „nekoplo“ a aby ste nevyhoreli

Ako už názov napovedá, chránička chráni (kto by to bol povedal, že?). Chráni 1 alebo viac káblov, prípadne vodičov pred vonkajšími vplyvmi, ako je:

  • Mechanické poškodenie – Kábel môžete nechtiac preseknúť, pritlačiť pracovným nástrojom, strojom, uložením betónu či zeminy, vytrhnúť, prípadne zalomiť. Kábel môže tiež prehryznúť pes, mačka, zajac, potkan… alebo sa s ním môžu hrať deti. Tak či onak, pri poškodení môžete porušiť jeho vonkajšiu izoláciu alebo izoláciu samotných vodičov.
  • Pôsobenie chemikálií – Nielen v chemickom priemysle sa pracuje s rôznymi „svinstvami“, ktoré ani nemusia smrdieť, napriek tomu môžu izoláciu kábla postupne leptať. Nebezpečná je aj omietka, ale nie kvôli omietkovým démonom. Káble ako CYSY, CGSG, či FTP, UTP alebo STP totiž nemajú izoláciu vhodnú na to, aby vydržala pôsobenie chemických dejov v omietke. Ak ich chcete dať pod omietku, patria vždy do chráničky. Teda až na CYSY – ten nie je na elektroinštalácie určený vôbec.
  • UV žiarenie – Izolácia niektorých káblov a vodičov uložených na slnku časom stráca svoju pružnosť. Následne samovoľne praská, láme sa, stráca odolnosť voči vlhkosti a môže dokonca opadať. Asi nemusíme zdôrazňovať, čo hrozí, ak na takýto kábel začne pršať.

Toľko príčiny. 

Nechceme strašiť, ale predsa len sa pozrime aj na možné následky:

  • požiar elektroinštalácie aj celého objektu v dôsledku skratu kvôli porušenej izolácii,
  • úraz elektrinou pri náhodnom dotyku (áno, aj smrteľný),
  • znefunkčnenie elektroinštalácie a následné škody pri zastavení výrobných alebo iných procesov. To síce platí pre priemysel, ale doma tiež nechcete byť 3 dni po tme.

Chrániť či nechrániť (a radšej šetriť)?

Samozrejme, prvá možnosť je správna.

Prvým prípadom, kedy chráničku musíte použiť je, ak ukladáte káble do prostredia, na ktoré nie sú určené. 

Príkladom je už spomínané ukladanie káblov pod omietku:

  • FTP/UTP/STP káble pre počítačovú sieť alebo IP kamery,
  • koaxiálne káble na rozvod TV signálu,
  • slaboprúdové káble na rozvod alarmu či inteligentnej elektroinštalácie,
  • silnoprúdové káble typu CYSY, gumové CGSG a pod.

Tieto káble priamo do omietky nepatria. A je jedno, čo povedal svokor, čo povedal Fero v krčme alebo ako to robí miestny dôchodca, ktorý má 60-ročnú prax. Nepatria. Neveríte? Pozrite sa, čo na to odborníci z elektrika.cz.

Druhým prípadom je priemysel, kde sa väčšina elektroinštalácie ukladá na povrch. Hlavné trasy sú vedené väčšinou v žľaboch, z nich pokračujú jednotlivé okruhy chráničkami. 

V priemysle je totiž veľký pohyb osôb a strojov. A ten zvyšuje riziko poškodenia káblov.  

Mimochodom, máte projekt? 

Pretože použitie chráničiek vám môže predpisovať práve projektová dokumentácia elektroinštalácie. Záleží od posúdenia vonkajších vplyvov, ktoré je jej súčasťou.

No a nakoniec sú aj prípady, keď chráničky použiť nemusíte, ale zvýšite nimi úroveň bezpečnosti. Platí to napr. pri dodatočných elektroinštaláciách na chatách alebo všade tam, kde nechcete sekať a ukladáte káble na povrch.

Dizajn vs. bezpečnosť

Moderným trendom v interiérovom dizajne je káble priznávať. Myslite však na to, že bezpečnosť by mala mať vždy prednosť. Pri každej elektroinštalácii sa uistite, že dodržiavate všetky bezpečnostné pravidlá a normy (STN) predpísané pre daný typ prostredia. A nezabudnite, že elektroinštalácie môže vykonávať iba kvalifikovaný elektrotechnik. Vieme, opakujeme sa, ale osveta je dôležitá.

Bezpečnosť elektroinštalácie by mala mať pred dizajnom prednosť. Bez ohľadu na to, či použijete chráničky sa uistite, že inštalácia v danom prostredí spĺňa normy.
Bezpečnosť elektroinštalácie by mala mať pred dizajnom prednosť. Bez ohľadu na to, či použijete chráničky sa uistite, že inštalácia v danom prostredí spĺňa normy.

 

Takže už viete, že potrebujete chráničku? 

Správne rozhodnutie! Pozrite si našu ponuku:

Pozrieť všetky chráničky na kábel na našom e-shope »

…alebo si prečítajte návod, ako si ju vybrať:

Ako vybrať chráničku na kábel? Odpovedzte si na 6 otázok:

1. Kam budem chráničku ukladať?

Najdôležitejším parametrom chráničiek na káble je mechanická odolnosť. Hociktorú chráničku totiž nemôžete zaliať do betónu ani zakopať do zeme.

Odolnosť výrobcovia špecifikujú max. mechanickým zaťažením v newtonoch na centimetre dĺžky (napr. N/5 cm).

Max. zaťaženie plastovej chráničky

Príklad označenia

Spôsob uloženia

125 N chránička

-

iba do betónových prefabrikátov (panelov)

320 N chránička

LRU, Monoflex

do dutých stien, pod omietku, na povrch

450 N chránička

RDG, Kopoflex

do zeme, dutých stien, pod omietku, na povrch

750 N chránička

DX, FXP, Super Monoflex

do betónu (napr. do podlahy), do zeme, dutých stien, pod omietku, na povrch

1 250 N chránička

FXPS

do betónu (napr. do podlahy), do zeme, dutých stien, pod omietku, na povrch

Tabuľka 1 – max. zaťaženie plastových chráničiek na kábel a spôsoby ich uloženia.

2. Bude na chráničku svietiť slnko?

Niektoré druhy plastov na slnku vplyvom UV žiarenia po čase vyblednú. 

To by bolo ešte to najmenej, ony navyše skrehnú, začnú praskať a lámať sa na dotyk. Keďže stratia odolnosť, kábel bude bez ochrany.

 Do exteriéru by ste teda mali siahnuť po UV stabilných chráničkách.

3. Bude chránička vonku alebo v korozívnom prostredí?

Plastovým chráničkám je to jedno, tie nehrdzavejú. Ak však potrebujete odolnú kovovú chráničku, myslite aj na jej odolnosť voči korózii. 

Pretože keď bude na oceľovú chráničku pršať, bude hrdzavieť. Ešte rýchlejšie bude hrdzavieť v korozívnom prostredí – napr. tam, kde je vlhko, chemickom priemysle alebo v poľnohospodárskej živočíšnej výrobe. 

Z kovových sú na tom najlepšie chráničky na kábel z hliníka. Korózii dobre odolávajú aj pozinkované oceľové chráničky, o niečo menej vydržia tie, ktoré sú ošetrené iba lakovaním.

4. Uložím chráničku na drevo či iný horľavý materiál? 

V drevostavbách a stavbách z horľavých materiálov vyberajte iba chráničky na káble odolné voči šíreniu plameňa

Pri stavbách v obytných či administratívnych budovách, školách či všade tam, kde sa sústreďuje väčšie množstvo ľudí, siahnite po bezhalogénových chráničkách. Na rozdiel od ostatných neprodukujú pri horení škodlivé splodiny.

5. Aká bude najvyššia a najnižšia teplota prostredia okolo chráničky?

Rozsah teplôt, ktorým môžete chráničku vystaviť, je obmedzený. 

Plastové chráničky obvykle vydržia max. 90 °C. Nepatria teda do prostredia s vysokými teplotami ako sauny, pece či priemyselné kotolne. Teda, ak v saune nechcete dýchať taviaci sa plast. Ale to určite nechcete, že?

Problém im môžu robiť aj príliš nízke teploty – niektoré znesú -55 °C, iné iba -25 °C. Pozor teda na zimné obdobie vonku či na elektroinštalácie v mraziacich boxoch.

6. Koľko a akých káblov chcem cez chráničku prevliecť?

Chráničky sa vyrábajú s rôznymi priemermi (napr. pri plastových je to 16, 20, 25, 32 mm atď.). Pozor – väčšina výrobcov uvádza najprv vonkajší priemer chráničky, vnútorný je vždy o niečo menší.

Napr. plastová chránička s vonkajším priemerom 20 mm, má vnútorný priemer iba 15 mm. Zmestí sa teda do nej iba 1 kábel na zásuvky CYKY 3 × 2,5 alebo na svetlo CYKY 3 × 1,5 (teoreticky aj 2, ale bude to natesno a pri prevliekaní ich môžete poškodiť). 

Ďalšie počty a centimetre v tabuľke:

Vonkajší priemer chráničky

Max. počet káblov

16 mm

1 ks CYKY 3 × 2,5 (na zásuvky) alebo 1 ks CYKY 3 × 1,5 (na svetlo)

20 mm

1 ks CYKY 3 × 2,5 (na zásuvky) alebo 2 ks CYKY 3 × 1,5 (na svetlo, ale veľmi tesne)

25 mm

2 ks CYKY 3 × 2,5 (na zásuvky) alebo 2 ks CYKY 3 × 1,5 (na svetlo)

32 mm

3 ks CYKY 3 × 2,5 (na zásuvky) alebo 4 ks CYKY 3 × 1,5 (na svetlo) alebo 1 ks AYKY 4 × 16 (prípojka)

40 mm

5 ks CYKY 3 × 2,5 (na zásuvky) alebo 6 ks CYKY 3 × 1,5 (na svetlo) alebo 1 ks AYKY 4 × 16 (prípojka) alebo 1 ks AYKY 4 × 25 (prípojka)

Tabuľka 2 – max. počty prevliekaných káblov v plastových chráničkách podľa vonkajšieho priemeru.

Tip pre vás:
Ak máte dosť priestoru, vyberte si chráničku s o stupeň väčším priemerom, ako práve potrebujete. Budete tak mať rezervu, ak by ste neskôr chceli pridať ďalší kábel.

Pozrieť všetky chráničky na kábel na našom e-shope »

Plastové chráničky na kábel najmä pre menej náročné priestory 

Domy, kancelárie, chaty… v týchto a podobných nenáročných elektroinštaláciách sa najčastejšie stretnete s plastovými chráničkami na káble.

Plast vám možno neznie na prvé počutie ako ideálny materiál, ale v daných podmienkach poskytuje káblom dostatočnú ochranu. 

Samozrejme, pred ostrím vrtáka, krompáča alebo lyžice minibagra káble nezachráni žiadny plast. Nezabudnite si preto značiť, kade kábel vedie a pri zakopávaní do zeme použiť výstražnú fóliu.

Plastové chráničky na káble sú navyše lacné a jednoducho sa skracujú. 

Namontujete ich rýchlejšie, než stihnete dopiť prvý energy drink (Žiadny nemáte? Objednajte nad 199 € a dáme vám jednu plechovku zadarmo). 

Plastové chráničky sa vyrábajú z PVC, PC-ABS, PA alebo HDPE či LDPE plastov. Nájdete medzi nimi odolnejšie aj menej odolné typy – rozsah od 125 N do 750 N, (resp. IK06 po IK09). Extra pevné verzie znesú aj 1 250 N. 

Podľa tvárnosti sa plastové chráničky delia na:

Pevné plastové chráničky na kábel

Hodia sa pre dlhé rovné káblové trasy, prípadne pre viac káblových vedení vedľa seba. Predávajú sa po kusoch s dĺžkou 3 m. 

Väčšinou sú hrdlované – jeden koniec majú rozšírený, aby sa dali zasúvať jedna do druhej. Ich úzke konce môžete spájať dutými spojkami. Nedajú sa však ohýbať.

Ohybné plastové chráničky na kábel

Sú veľmi ohybné, takže im prischlo ľudové pomenovanie husí krk. Môžete ich použiť samostatne alebo na spájanie a odbočovanie pevných plastových chráničiek. Dodávajú sa stočené do kotúčov po 50 alebo 100 m. 

Máme pre vás dobrú správu – v našom e-shope z toho nerobíme drámu. Chráničky vám predáme aj po metroch.

Ohybné aj pevné chráničky môžete na povrch prichytávať pomocou nacvakávacích alebo skrutkovacích príchytiek. Príchytky sú vybavené otvorom na skrutku . Spájať chráničky môžete pomocou plastových spojok prípadne tvaroviek (koleno, rozbočovacia). 

Zapamätajte si:
Príchytky, spojky a tvarovky by mali mať rovnaké vlastnosti ako chráničky. Napr. ak inštalujete UV stabilné chráničky do exteriéru, UV stabilné by mali mať aj príchytky.

Ohybné i pevné plastové chráničky na kábel môžete uchytávať nacvaknutím do plastových príchytiek.
Ohybné i pevné plastové chráničky na kábel môžete uchytávať nacvaknutím do plastových príchytiek.

Pozrieť všetky chráničky na kábel na našom e-shope »

Pre ohybné plastové chráničky sa v závislosti od ich mechanickej odolnosti zaužívalo označenie:

LRU chráničky

Nízka mechanická odolnosť 320 N/5 cm. LRU chráničku môžete uložiť do dutých stien a stropov, na povrch či pod omietku. Nehodí sa na uloženie do zeme alebo do betónu – je príliš mäkká. 

Na sklade máme aj UV stabilné LRU chráničky vhodné do exteriéru. Využijete ich napr. na fotovoltické systémy.

RDG chráničky

Majú strednú mechanickú odolnosť (450 N/20 cm). RDG chráničky môžete uložiť všade tam, kde LRU chráničky a navyše aj do zeme.

Kopoflex chráničky

Produktový rad chráničiek od výrobcu Kopos s väčšími priemermi, ktoré sú určené do zeme (odolnosť 450 N/20 cm). Môžete ich však inštalovať aj pod omietku a na povrch.

Chráničky Kopoflex sú osadené špagátom pre rýchle prevlečenie kábla.

DX a FXP chráničky 

Majú vysokú mechanickú odolnosť až 750 N/5 cm. DX aj FXP chráničky teda môžete zalievať aj do betónu (napr. do podlahy). Máme aj verziu s drôtom pre rýchle prevlečenie kábla.

Pozrieť všetky chráničky na kábel na našom e-shope »

Poznámka:
Uvedené značenia používajú výrobcovia chráničiek, ktoré v e-shope ponúkame (Gewiss, Kopos či Dietzel-Univolt). Iní výrobcovia môžu svoje chráničky označovať inými skratkami, prípadne rovnakými skratkami, no môžu mať iné parametre.

V e-shope máme aj chráničky vybavené drôtom pre rýchle prevlečenie kábla.
V e-shope máme aj chráničky vybavené drôtom pre rýchle prevlečenie kábla.

Kovové chráničky na káble sú ideálne pre priemysel

Elektrikárski „fachmani“ im hovoria aj pancierové kvôôi ich vysokej mechanickej odolnosti.  Neprekážajú im ani vysoké teploty do 250 °C. Používajú sa v priemysle.

Kovové chráničky na káble nájdete v pevnom i ohybnom vyhotovení. Spájajú sa pomocou závitových alebo nasúvacích spojok. 

Predávajú sa k nim aj rôzne tvarovky – často sa však inštalujú iba pevné chráničky a kábel medzi nimi je bez ochrany. 

Typy kovových chráničiek podľa materiálu:

Hliníkové chráničky na kábel

Majú vysokú mechanickú odolnosť 1 250 N/5 cm. Sú ľahké a nehrdzavejú.

Oceľové chráničky na kábel

Majú mechanickú odolnosť od 1 250 N/5 cm až 4 000 N/5 cm podľa hrúbky materiálu (spĺňajú až IK10). Znesú aj najťažšie podmienky priemyslu. 

Kúpite ich bez povrchovej úpravy, lakované prípadne pozinkované s rôznymi vrstvami zinku od strednej po vysokú koróznu odolnosť.

Máte v tom guláš? Tu je krátke zhrnutie:

  • V domácich podmienkach a obytných budovách si vo väčšine prípadov vystačíte s chráničkami LRU, resp. FX s max. zaťažením 320 N. 
  • Ak budete káble ukladať do exteriéru, použite UV stabilné chráničky, ktoré vplyvom slnečného žiarenia nezačnú praskať. 
  • Pre ukladanie do zeme sú ideálne chráničky s odolnosťou 450 N, napr. Kopoflex alebo RDG.
  • Ak chcete chráničku zaliať do betónu, musí vydržať aspoň 750 N – napr. chráničky FXP alebo DX
  • K dispozícii máte aj vyhotovenie s drôtom, ku ktorému pripevníte kábel a prevlečiete ho rýchlo aj cez ostré ohyby.
  • Nezabudnite, že rovnaké parametre (odolnosť, protipožiarne vlastnosti, UV stabilita) by ste mali dodržať aj pri spojkách, príchytkách a tvarovkách.

Pozrieť všetky chráničky na kábel na našom e-shope »

 Ak si stále neviete vybrať, ozvite sa nám, poradíme. Na to sme tu.