Ako vybrať elektroinštalačnú krabicu

17586-2_kup-68-lp-4-sk-elektrikarska-instalacna-siva-stvorita-krabica-do-sadrokartonu--dutych-stien--osb-dosiek-73x286x45mm-sez-dk

Elektroinštalačných krabíc existujú stovky, možno až tisícky druhov – ak počítame aj rozdielne rozmery či tvar. Teraz sme vás asi vyplašili, ale nebojte sa. Pomôžeme sa v nich zorientovať a vybrať si tú správnu inštalačnú krabicu, nech sa už chystáte zapájať čokoľvek.

Elektroinštalačné krabice do steny 

Elektroinštalačné krabice vieme rozdeliť asi podľa miliónov kritérií. Postupne si ich v článku rozoberieme, ale začneme tými, s ktorými sa stretnete najčastejšie – inštalačnými krabicami pod omietku.

Delia sa na 3 typy:

Prístrojové krabice pod vypínače a zásuvky

Sú určené pre montáž zásuviek, vypínačov, stmievačov, dátových zásuviek, ovládačov žalúzií… dnes sú týchto prístrojov desiatky typov a to by sme tu boli naozaj do rána.

Prístrojové krabice majú kruhový tvar. Väčšina má vnútorný priemer 68 mm a vonkajší 71 mm, záleží však na vyhotovení. Niektoré totiž majú rôzne výstupky, aby lepšie držali v murive alebo aby ste ich mohli spájať a prístroje tak inštalovať do viacnásobných rámikov (píšeme o tom nižšie v článku). 

Pozor na montáž dvojzásuvky

Ak budete do krabice inštalovať dvojzásuvku, presvedčte sa v popise produktu, že krabica je na to vhodná. Taká krabica môže mať oválny, ale aj kruhový tvar. Do niektorých kruhových sa však kvôli vnútorným výstupkom dvojzásuvky nezmestia.

Vypínače, zásuvky a ďalšie prístroje uchytíte do prístrojovej krabice pomocou samorezných skrutiek.  Krabice na ne majú pripravené otvory na ľavej a pravej strane (niektoré aj hore a dolu), rozteč medzi otvormi je 60 mm.

Pozor – skrutky sa obvykle nepredávajú v balení s krabicou, takže ich musíte dokúpiť. Vhodné sú samorezky 3 × 16 mm alebo 3 × 20 mm.

Pozrieť krabice pod omietku v e-shope »

Odbočné krabice 

Potrebujete rozdeliť elektroinštalačný okruh na viac častí? Prepojiť navzájom viac káblov? Pripojiť do obvodu a skryť nejaký prístroj, napríklad časový spínač, relé a pod.? Práve na to sú tu odbočné krabice.

Obvykle majú väčší priemer než prístrojové, pokojne aj 103 mm vonkajší. Vďaka tomu budete mať dosť miesta na spojenie viacerých káblov wago svorkami či skrutkovacími venčekmi. Niektoré odbočné krabice sa s venčekmi dokonca už dodávajú, ale wago svorky sú rýchlejšie, kompaktnejšie a dlhodobo rovnako spoľahlivé

Aj niektoré odbočné krabice majú pripravené bočné otvory. V tomto prípade ich využijete na priskrutkovanie viečka, vypínač ani zásuvku do nich nedáte, otvory majú totiž väčšiu rozteč ako pri prístrojových krabiciach. 

Nenašli ste otvory na skrutky v krabici? 

Nie je všetko stratené. Existujú aj nacvakávacie viečka alebo viečka s integrovanou plastovou skrutkou. Tie stačí „našróbovať“ do stredového otvoru so závitom, ktorý nájdete v niektorých odbočných krabiciach. 

Odbočné krabice nájdete v kruhovom aj hranatom vyhotovení. Tie hranaté sú často väčšie – pokojne aj 150 × 150 mm. Máte v nich teda viac priestoru, napríklad aj na väčšie svorkovnice pre spájanie hrubších vodičov alebo na rôzne elektroinštalačné prvky. Sú vybavené aj drážkami na uchytenie svorkovníc, prístrojov či DIN lišty.

Univerzálne krabice

Aby sme boli s informáciami kompletní: 

Existujú aj univerzálne krabice, do ktorých nainštalujete vypínače, zásuvky aj skrutkovacie viečko. Majú takisto kruhový tvar.

Odbočná, prístrojová a univerzálna elektroinštalačná krabica pod omietku.
 

Elektroinštalačné krabice pod omietku, zľava: odbočná 97 mm so skrutkovacím viečkom, prístrojová 68 mm, univerzálna 68 mm.

6 zásuviek vedľa seba či nad sebou? Žiadny problém

Ak chcete nainštalovať viac vypínačov, zásuviek, stmievačov či iných prístrojov vedľa seba, máte v podstate 3 možnosti:

  1. Samostatné krabice a samostatné rámčeky pre prístroje – nebudú však môcť byť tesne vedľa seba a trafiť to pri vykružovaní otvorov na krabice nebude sranda. 
  2. Viacnásobný rámik a samostatné krabice spojené do jedného celku – niektoré elektroinštalačné krabice pod omietku môžete spojiť tesne vedľa seba pomocou plastových drážok na ich bokoch. Môžete tak využiť rámik pre 2, 3, 4, 5 či dokonca 6 prístrojov, a to vodorovne aj zvislo. 
  3. Viacnásobný rámik a viacnásobná krabica – existujú aj hotové viacnásobné krabice pre až 6 vypínačov.

Vo vyhotoveniach 2 a 3 nájdete aj krabice do sadrokartónu/dutých stien.

Viacnásobná elektroinštalačná krabica do sadrokartónu.
 

Viacnásobná elektroinštalačná krabica do sadrokartónu. Ale vyrábajú sa aj pod omietku.

Označovanie krabíc pod omietku

Na Slovensku sa najčastejšie stretnete s krabicami od českého výrobcu Kopos, ktorý pri ich označovaní používa jednoduchý kľúč. 

Prvé písmená špecifikujú typ krabice, číslo potom vnútorný priemer. Za nimi ešte môžu nasledovať ďalšie čísla, ktoré bližšie špecifikujú typ.

Základné typy od Kopos sú:

Prístrojové krabice – Začínajú písmenami KP, najčastejší typ je KP-68 a KP-67 (priemer 68 a 67 mm).

Odbočné krabice – Začínajú skratkou KO, napríklad veľká 97 mm kruhová krabica je KO-67, hranatá krabica je KO-125.

Univerzálne krabice – Skratka KU, napríklad KU-68.

V e-shope máme aj krabice od výrobcov SEZ Dolný Kubín či Univolt, tí však majú vlastné značenia.

Pozrieť krabice pod omietku v e-shope »

Elektroinštalačné krabice aj do sadrokartónu a dreva

Bežné inštalačné krabice do tehly, pórobetónu či betónu nainštalujete tak, že do vyvŕtaného otvoru dáte sadru, krabicu vtlačíte dnu a sadra sa pretlačí cez otvory na zadnej strane, čím krabicu zafixuje. Potom ju ešte zatriete sadrou z prednej strany…

…ale ďalej nebudeme pokračovať, keďže toto nemá byť návod na to, ako robiť elektroinštalácie. Chceme len poukázať na to, že pri dutých stenách zo sadrokartónu či dreva takúto možnosť nemáte. 

Čo teda s tým? 

Žiadny strach, pár šikovných hláv sa dalo dohromady a vymysleli, ako na to. A vymysleli hneď 2 spôsoby:

Krabica do sadrokartónu s otočnými poistkami

Na bočných stranách zvonku krabice nájdete skrutky, ktoré sú na zadnej strane ukončené poistnými plieškami. 

Krabicu vložíte do otvoru a otáčaním skrutiek pritiahnete pliešky zo zadnej strany dutej steny, tie krabicu zafixujú. Takto sa krabice prispôsobia stenám s rôznou hrúbkou.

Geniálne, nie?

Elektroinštalačná krabica do sadrokartónu.
 

Elektroinštalačná krabica do sadrokartónu sa vďaka skrutkovacím poistkám prispôsobí rôznym hrúbkam dutej steny.

Krabica do sadrokartónu s krúžkom

Do vykrúženého otvoru nacvaknete poistný plastový krúžok. Doňho zase vložíte a zacvaknete krabicu. Krabica drží vďaka plastovým poistkám v krúžku. Krúžok drží vďaka plastovým poistkám zo zadnej strany dutej steny.

Výhody sú asi jasné: rýchla inštalácia. Cvak-cvak, žiadne točenie skrutkovačom.

Nevýhody: hrúbka steny musí byť 12,5 mm alebo 2 × 12,5 mm. To je štandard pre sadrokartón, ale v iných hrúbkach vám krúžok nebude dobre držať.

Vzduchotesné inštalačné krabice zastavia prievan aj hluk

Špecialitou niektorých krabíc do sadrokartónu aj do omietky je, že sú vzduchotesné. Káble do nich privediete cez gumené tesniace membrány, z ktorých najprv vytrhnete predlisované prestupy podľa potrebného priemeru kábla. Membrána kábel obopne a zabezpečí vzduchotesnosť. 

A na čo je to vlastne dobré? 

Vzduchotesné krabice zabraňujú prúdeniu vzduchu cez duté steny a cez káblové chráničky. Ochránia vás teda pred:

  • únikmi tepla, čo je obzvlášť dôležité pre nízkoenergetické a pasívne domy, vďaka tomu ušetríte na vykurovaní,
  • prenikaniu pachov do susedných miestností, 
  • prenikaniu vlhkosti a prachu do krabíc – tým predlžujú životnosť elektroinštalácie.

Existujú aj zvukotesné krabice do sadrokartónu, ktoré vďaka špeciálnej úprave utlmia hluk zo susedných miestností.

Pozrieť krabice do sadrokartónu a dreva v e-shope »

Krabice do zateplenia

Prvý typ krabice sa skladá zo základne s otvormi, cez ktoré ju uchytíte priamo do steny. Zo základne vystupuje plastový pilier, ktorý ju prepája s druhým koncom. Na druhom konci sa nachádza samotný priestor krabice na káble či prístroje. 

Pilier zabraňuje vzniku tepelného mosta a zároveň vymedzuje vzdialenosť krabice od steny podľa hrúbky zateplenia. Môžete ho zrezať a krabicu tak rôznym hrúbkam prispôsobiť.

Ďalším typom sú krabice do zateplenia so závitom a drážkami. Vďaka nim ich naskrutkujete priamo do zateplenia.

Elektroinštalačná krabica do zateplenia.
 

Elektroinštalačná krabica do zateplenia bráni vďaka plastovému pilieru vytvoreniu tepelného mosta a zároveň vďaka širokej základni dobre drží v stene.

Pozrieť krabice do zateplenia v e-shope »

Krabice na povrch

Aj krabíc na povrch sú desiatky… vlastne až stovky typov. Najčastejšie majú hranatý tvar, niektoré sú však zaoblené alebo smerom k vrchu zúžené. Okrem tvaru sa líšia aj veľkosťou a ďalšími parametrami:

  • spôsobom pripevnenia viečka/vrchnej časti – to sa môže nacvaknúť alebo priskrutkovať,
  • farbou – môže byť sivá, čierna, hnedá, červená… niektoré krabice majú priesvitnú vrchnú časť, môžete tak kontrolovať stav prístrojov (napr. kontrolky, displej) aj bez demontáže krytu,
  • priechodkami – niektoré krabice sú vybavené gumenými alebo plastovými priechodkami či predpripravenými otvormi, iné sú hladké a otvory si musíte vyvŕtať.

Okrem toho existujú aj osobitné typy krabíc na povrch:

Krabice Acedur (acidurky)

Acidurky poznajú starší aj mladší, medzi krabicami ide o klasiku. V súčasnosti sa predávajú pod názvom Acedur a elektrikári ich majú radi kvôli ich robustnosti a odolnosti. Navyše si môžete vybrať z viacerých farieb: čiernej, sivej a hnedej (ideálna na drevo).

Spoznáte ich podľa typického dizajnu so skosenými hranami, integrovaných káblových priechodiek na 4 stranách a otvorov na pripevnenie na povrch. Majú krytie až IP67, takže im nerobí problém ostrekovanie vodou (vydržali by aj krátke ponorenie do vody) a v ich vnútri nájdete 4 alebo 5 skrutkovacích svorkovníc. Sú teda pripravené na prepájanie 4 jednofázových alebo trojfázových káblov.

Panelové krabice

Umožnia vám namontovať na povrch zásuvku, vypínač či iný prístroj určený do steny. Panelové krabice sú v podstate iba vaničky, ich vrchnú časť tvorí samotný prístroj. K niektorým však kúpite aj viečko a môžete ich použiť ako odbočovacie krabice.

Hodia sa vám tam, kde nebudete chcieť sekať, napríklad v kombinácii s nástennými alebo podlahovými lištami. 

Protipožiarne krabice

Sú odolné voči vysokým teplotám a udržia elektrický obvod funkčný aj počas požiaru. Požiarna odolnosť sa udáva v minútach – pri väčšine krabíc je to 90 mm. Požiarne odolné krabice sa dodávajú aj s požiarne odolnými porcelánovými svorkovnicami. 

UV stabilné krabice

Sú odolné voči UV žiareniu. UV stabilné krabice teda môžete teda umiestniť aj na slnko – plasty nevyblednú a nepopraskajú. Pozor – nie každá čierna elektroinštalačná krabica je automaticky aj UV stabilná.

Elektroinštalačné krabice na povrch.
 

Elektroinštalačné krabice na povrch. Zľava: hladká krabica, krabica s priechodkami, klasická acidurka s krytím až IP67.

Pozrieť všetky krabice na povrch v e-shope »

Najdôležitejšie parametre krabíc

Hĺbka krabice

Hĺbka je dôležitá najmä pri krabiciach pod omietku/do sadrokartónu:

  • do príliš plytkej krabice sa vám nemusia zmestiť všetky svorkovnice, svorky, káble či prístroje,
  • príliš hlbokú krabicu nebudete vedieť zasekať do tenkej steny.

Štandardom pre krabice pod vypínače a zásuvky je hĺbka 43 mm. Ak však nechcete prebúrať tenkú stenu naskrz, siahnite radšej po plytkých krabiciach s hĺbkou 30 mm. 

A keď potrebujete viac miesta, u nás kúpite aj krabice hlboké 66 či dokonca 80 mm

Kedy siahnuť po hlbšej krabici?

Pri odbočovacích krabiciach, kde potrebujete prepojiť viac káblov, povedzme aspoň také 4. Pozor si dajte aj pri krabiciach pod vypínačmi. Napríklad, ak budete do krabice zapájať časovač pre kúpeľňový ventilátor, ale aj pri bežných zapojeniach vypínačov. Tam totiž musíte prepojiť wago svorkami N a PE vodič medzi prívodom a svietidlom – ak teda nebudete chcieť svetelné okruhy zapájať so zbytočnou odbočnou krabicou pod stropom nad vypínačom ako za starých čias.

Odolnosť voči vlhkosti, prachu a vniknutiu cudzích predmetov

Vyjadruje sa skratkou IP a dvojciferným číslom.  Pri krabiciach do steny je to IP30, no v ich prípade to nie je príliš dôležité. 

Väčšina krabíc na povrch má krytie IP44 a vyššie, takže ich môžete namontovať aj von alebo do vlhkého prostredia. Pozor – to neplatí napr. pre spomenuté panelové krabice, pri ktorých krytie určuje aj použitý vypínač/zásuvka/prístroj.

Odolnosť voči mechanickému poškodeniu

Špecifikuje sa skratkou IK a dvojmiestnym číslom (napr. IK10). Pozor si na to dajte hlavne na verejných miestach, kde krabicu môže niekto poškodiť. Nie každý výrobca však IK uvádza.

Detaily o IP a IK krytí nájdete v článku IP a IK – čo znamenajú tieto skratky.

Prevádzková teplota

Bežný je rozsah  -25 °C až +60 °C, čo pre bežné podmienky vyhovuje. Pozor si dajte, ak chcete krabice do extrémnych priestorov, napr. do mraziaceho boxu či kotolne. 

Plombovateľnosť

Niektoré inštalačné krabice na povrch môžete aj zaplombovať a ochrániť tak prístroje v nich pred nevyžiadanou manipuláciou.

Max. napätie a prúd

Väčšina krabíc znesie aspoň tých 400 V, niektoré sú testované aj pre 660 V. 

Pozor si však dajte na maximálny prúd, ten býva pri niektorých iba 16 A. Pri vysokých prúdoch sa môžu svorky a káble zahrievať, pričom uzavretá krabica nemusí byť schopná ho dostatočne rýchlo odvádzať a môže sa roztaviť.

Pozrieť všetky elektroinštalačné krabice v e-shope »

Potrebujete poradiť s výberom krabice?

Ozvite sa nám, pomôžeme vám.

Pozrieť kontaktné údaje »