8 typov držiakov na káble a ich využitie

drziaky-na-kable-titulka-1200

Voľne sa povaľujúci alebo visiaci elektrický kábel je nebezpečný. Môžete sa oň potknúť, zachytiť ho a vytrhnúť. Dôsledok? Úraz elektrickým prúdom alebo skrat a následný požiar. Na každý kábel, ktorý nie je ukrytý pod povrchom, teda potrebujete držiaky na káble. Popíšeme vám 8 najpredávanejších typov s ich výhodami a nevýhodami.

1. Káblová príchytka s klincom

Má tvar písmena U a na jednej strane dutinu, do ktorej je vsadený klinec. No, ono je to skôr malý klinček. Príchytku pripevníte tak, že pod ňu zachytíte kábel a klinček zatlčiete. 

Jednoduché a rýchle, nie však najpevnejšie riešenie.

Klinčeky najlepšie držia v dreve a podobných povrchoch. Väčšina vám podrží aj v stene, ale záleží na type muriva – s pórobetónom majú problém aj klasické rozperky (hmoždinky), takže tam by sme sa na klinčeky určite nespoliehali. 

Ďalej záleží na type kábla. Najlepšie príchytky držia s ľahšími káblami ako napr. telefónne či sieťové (UTP/FTP/STP).

Vedeli ste, že?
Hmoždinka sa spisovne povie rozperka. Ale aby ste v tom nemali chaos, budeme naďalej používať slovo hmoždinka. 

Vyrábajú sa však aj vo veľkostiach pre ťažšie káble s väčším obsahom medi – elektroinštalačné káble CYKY 3 × 1,5 (na osvetlenie) či CYKY 3 × 2,5 (na zásuvky). Príchytky však radšej osaďte viac nahusto, aby sa hmotnosť rozložila medzi viacero z nich.

Príchytky s klincami sú skôr jednorazové. Áno, môžete ich použiť aj opakovanie, no klinec aj jeho uloženie sa časom vybehá, takže príchytka už nebude držať tak ako prvý raz.

Natĺkacia káblová príchytka s klincom.
 

Priložíte kábel k stene, príchytku ku káblu a zatlčiete. Jednoduché ako facka. Ale pozor na prsty.

2. Nalepovací držiak na kábel

Plastové pyramídky, ktoré majú na jednej strane očko na prevlečenie sťahovacej pásky. Na druhej strane majú samolepiacu nálepku, pomocou ktorej ich prilepíte k povrchu.

Dobre držia na hladkých nenasiakavých povrchoch ako kov, plast či lakované drevo. Na stenu ich neprilepíte… teda prilepíte, ale max. na pár sekúnd. 

Nevýhodou je, že sú jednorazové – po odlepení ich už nepremiestnite, museli by ste použiť novú obojstrannú lepiacu pásku alebo lepidlo. 

Používajú sa v elektrických strojoch, rozvádzačoch a ďalších zariadeniach na vnútorné káblové rozvody. Ale využijete ich napríklad aj na organizáciu káblov pod pracovným stolom.

Pozrieť všetky typy držiakov na káble v e-shope »

3. Nacvakávacia plastová objímka na chráničky a káble

Nacvakávacie polkruhové objímky určite poznáte ako držiaky plastových inštalačných rúrok alebo chráničiek. 

Vyrábajú sa aj v menších rozmeroch, napríklad pre priemery 12 – 14 mm, 10 – 12 mm či 8  – 10 mm. Tie môžete použiť aj na uchytenie hrubších káblov – napríklad CYKY 3 × 2,5 mm a hrubšie.

Výhodou týchto objímok je, že ich môžete použiť opakovane. Ak ich chcete skombinovať s chráničkami, prečítajte si náš článok Chránička na káble: kedy ju potrebujete a ako vybrať tú správnu.

4. Hmoždinky a natĺkacie plastové držiaky na káble

Hmoždinka na uchytenie kábla je… vlastne nie je až tak úplne hmoždinka.

Na prvý pohľad ju pripomína, keďže je to tiež plastový kolík s vrúbkovaním. Na rozdiel od hmoždinky tento kolík nie je dutý a na konci trčí zo steny malý háčik. Práve tento plastový háčik slúži ako držiak na kábel. 

Montáž je jednoduchá – vyvŕtate dieru ako na klasickú hmoždinku a hmoždinku na kábel tam natlčiete. 

Existuje viacero typov takýchto príchytiek – niektoré majú medzi háčikom a stenou malú medzeru, takže do nich môžete pridávať káble aj po inštalácii. Niektoré sa však pripevňujú do steny nadoraz, takže ak budete chcieť s káblom niečo robiť, budete musieť hmoždinku povytiahnuť a tá už potom nemusí dobre držať. 

Ďalším typom sú hmoždinkové objímky. Tie obopnú kábel a ich konce po spojení vytvoria vrúbkovaný kolík, ktorý zatlčiete do otvoru v stene.

Tieto natĺkacie držiaky na káble môžete použiť aj opakovane, ale opäť platí, že po druhý raz vám už nemusia dobre držať.

Vľavo hmoždinka na káble, vpravo hmoždniková objímka.
 

Vľavo hmoždinka na káble, vpravo hmoždniková objímka.

Pozrieť všetky typy držiakov na káble v e-shope »

5. Skrutkovacia objímka

Je plne uzatvárateľná a rozdelená na 2 časti – spodnú prichytíte do steny pomocou skrutky a hmoždinky. 

Vrchnú časť držia 2 samostatné skrutky. Tie odskrutkujete, vložíte kábel a zaskrutkujete. Zvládne aj menej zručný jedinec. 

Výhodou oproti nacvakávacím objímkam je, že tieto sú uzatvárateľné a kábel z nich nemôže vypadnúť. Navyše, existujú typy s pozíciami pre 1, 2 či dokonca pre 3 káble. 

Výhodou oproti niektorým iným príchytkám je, že tieto môžete použiť opakovane bez opotrebenia. Hodia sa tam, kde potrebujete istotu, že kábel bude držať skutočne pevne.

Skrutkovací držiak na kábel.
 

Takéto skrutkovacie držiaky na káble sú pevné a presné. Na foto verzia pre 2 káble, sú aj verzie pre 1 a pre 3 káble.

6. Zberný držiak pre káblový zväzok

Zberné držiaky sú určené pre väčšie množstvo káblov a vyrába sa ich viacero typov. 

Prvým je držiak v tvare poloblúka, ktorý má v strede otvor. Uchytáva sa priskrutkovaním k stene, stropu, k… jednoducho k čomukoľvek, a to skrutkou prevlečenou cez tento otvor. Niektoré držiaky majú integrovanú aj hmoždinku. 

Ďalším typom sú zberné objímky. Môžu mať tvar štvorca, obdĺžnika či lichobežníka. Dajú sa otvárať z jednej alebo dvoch strán, takže káble do nich môžete pridávať alebo ich z nich odoberať. Majú jeden alebo viac otvorov na pripevnenie k stene/stropu pomocou skrutky.

Vyrábajú sa z plastu alebo kovu. Niektoré kovové sú certifikované aj ako držiaky na protipožiarne káble (napr. požiarny rozhlas).

Siahnite po nich vtedy, keď viete, že budete potrebovať káble časom pridávať – napr. pri rozvodoch štruktúrovanej kabeláže (počítačová sieť) a podobných slaboprúdových rozvodoch. Poslúžia aj ako držiak na káble pod stôl. Okrem káblov ich môžete použiť aj na tenšie rúrky, napr. na vodu, klimatizáciu a pod.

Vľavo otvárateľný plastový držiak na káblový zväzok, vpravo poloblúkový zberný držiak na káble.
 

Vľavo otvárateľný plastový držiak na káblový zväzok (káble môžete kedykoľvek pridať alebo odobrať bez násilia). Vpravo poloblúkový zberný držiak na káble, montuje sa napevno priskrutkovaním.

7. Montážny dierovaný pás

Nejde o držiak na káble ako taký, ale o kovovú pásku z hrubšieho plechu navinutú na bubne. Na páske sa striedajú okrúhle a hranaté otvory. 

Výhodou je, že z pásky si môžete odstrihnúť (nožnicai na plech) presne takú dĺžku, akú práve potrebujete. 

Jeden koniec prichytíte skrutkou cez otvor, priložíte káble, pásku prehnete cez ne a priskrutkujete cez otvor na druhom konci, prípadne bližšie. Sami sa tak rozhodnete, či káble prichytíte natesno alebo či a akú rezervu na ďalšie necháte.

Montážne dierované pásy nepoužívajú iba elektrikári – hodia sa aj na vodoinštalácie, klimatizačné potrubie a vlastne na čokoľvek iné.  Vyrábajú sa preto v rôznych šírkach a hrúbkach.

Montážny dierovaný pás.
 

Montážny dierovaný pás nie je klasický držiak. Odstrihnete si, koľko potrebujete a priskrutkujete tade, kade potrebujete.

Pozrieť montážne dierované pásy v e-shope »

8. Držiak na predlžovací kábel

Káble ako také už prichytiť viete. Čo však, ak potrebujete pripevniť celú predlžovačku? 

Aj na to existujú rôzne typy držiakov. Prvým sú rôzne košíky, ktoré pripevníte pod kancelársky stôl. Môžete do nich uložiť aj káble, no majú nevýhodu, že predlžovačka je v nich iba položená a nedrží pevne. 

Druhým typom sú plastové vaničky. Predlžovačku do nich nasuniete a tá bude vďaka koľajniciam držať pevne. Odpájať a pripájať spotrebiče teda budete môcť jednou rukou.

Pozrieť držiaky na predlžovačky v e-shope »

Sme tu pre vás

Neviete, aký držiak na káble si vybrať? Zavolajte, opýtajte – poradíme. 

Pozrieť kontaktné údaje »